tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Τρέχουν” ως τις 15 Φεβρουαρίου οι δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη

Από την επόμενη μέρα μπαίνει σε εφαρμοφή το εγχείρημα με κωδικό «15 Φλεβάρη για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια» και χάνεται η προστασία

Μέχρι του… «Αγίου Βαλεντίνου» έχουν περιθώριο οι δανειολήπτες, με βάση όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και των οποίων η υπόθεση εκκρεμεί για να υποβάλουν εκ νέου τα δικαιολογητικά τους, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε στα μέσα Αυγούστου.

Από την επόμενη μέρα μπαίνει σε εφαρμοφή το εγχείρημα με κωδικό «15 Φλεβάρη για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια» και χάνεται η προστασία, καθώς μετά αυτή την ημερομηνία παύει να είναι ανέφικτη η πώληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υποβάλλει ήδη αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη (υπολογίζονται στις 170.000 περιπτώσεις), αλλά και για όσους θα σπεύσουν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι 31/12/15.

Οι τράπεζες πέρα από τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, όπου η λύση των πωλήσεων σε funds αποτελεί κατά κύριο λόγο το βασικό μοντέλο διαχείρισής τους, καλούνται να βρούνε λύσεις και τα «κόκκινα» στεγαστικά με το μοντέλο της απευθείας πώλησης να μην είναι το επιθυμητό.

Το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων προβλέπει παράταση δυο μηνών στην πώληση σε τρίτους των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Από κει και πέρα τα πράγματα αλλάζουν, αν κα θυμίζουμε ότι πρόσφατα ακόμα και ξένοι οίκοι αξιολόγησης σημειωναν ότι μάλλον δεν θα δούμε «μπαράζ» πλειστηριασμών από τα ξένα funds που θα αποκτήσουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. 

Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όσοι έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους και μέχρι τώρα δεν το έκαναν καλούνται να προχωρήσουν στη διευθέτησή του. Όπως υπολογίζουν οι τράπεζες από το σύνολο των περίπου 70 δις. ευρώ στεγαστικών δανείων, σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών βρίσκονται δάνεια περίπου 20 δις. ευρώ, και από αυτά το 30% θα μπορούσε να επανέλθει σε ομαλή αποπληρωμή, βάσει του κώδικα δεοντολογίας, των εύλογων δαπανών διαβίωσης και με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης έχει κριθεί συνεργάσιμος. 

Στο… πακέτο λύσεων προβλέπονται π.χ. η διαμόρφωση μηνιαίας δόσης στην οποία ο δανειολήπτης θα μπορεί να ανταποκριθεί με συνέπεια, το split του δανείου σε δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα θα διαμορφώνει τη μηνιαία δόση που μπορεί να καταβάλει ο δανειολήπτης και το άλλο θα «παγώνει» (για το «παγωμένο» μέρος του δανείου ο δανειολήπτης θα καταβάλλει μόνο την εισφορά του νόμου 128) για κάποια χρόνια, ο χωρισμός του δανείου σε δύο μέρη με τη μηνιαία δόση να υπολογίζεται μόνο για το ένα και το υπόλοιπο είτε να χρεώνεται με ένα πολύ μικρό ποσό είτε να μετατίθεται στη λήξη της δανειακής σύμβασης για διακανονισμό τότε κ.λπ.

Αν οι επαφές μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών ναυαγήσουν, τα «κόκκινα» δάνεια θα μεταβιβάζονται αυτομάτως σε εταιρίες διαχείρισης, οι οποίες θα είναι και ο νέος αντισυμβαλλόμενος του δανειολήπτη, προς τον οποίον θα προτείνουν λύσεις. Μεταξύ αυτών, να του νοικιάσουν για μια περίοδο το ακίνητο, με τον οφειλέτη να παραμένει σε αυτό καταβάλλοντας ενοίκιο-δόση που θα έχει συμφωνηθεί με την εταιρία (με ανάλογη επιμήκυνση ίσως της σύμβασης), ή η μετεγκατάσταση του οφειλέτη σε ακίνητο χαμηλότερης αξίας που να ανταποκρίνεται σε μία χαμηλότερη δόση για την αποπληρωμή της οφειλή. Επίσης, ενδεχομένως να προταθούν λύσεις όπως η παραμονή στο ακίνητο μέχρι η εταιρία να βρει αγοραστή, με το θέμα του καθορισμού της δίκαιης αξίας να είναι κρίσιμο, ενώ σε διεθνές επίπεδο υπάρχει και το μοντέλο ο οφειλέτης να συμφωνήσει με ασφαλιστική εταιρία την εκχώρηση της κυριότητας του ακινήτου του, λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα μηνιαίο εισόδημα, με το οποίο αυτός μπορεί να διαβιώνει αλλά και να αποπληρώνει το στεγαστικό του

Πηγή www.reporter.gr.