tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Βουτιά» άνω του 3% για το πετρέλαιο

Με πτώση 3% έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου τη Δευτέρα – μακριά όμως από τα χμαηλά ημέρας – έπειτα από την επιβράδυνση που παρουσίασε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα, εγείροντας νέους φόβους για τη παγκόσμια ζήτηση του αργού.

Στο μεταξύ, οι προοπτικές για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες παγκόσμιες προμήθειες αργού, συνέβαλαν επίσης στις απώλειες για το πετρέλαιο.

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 2,68 δολάρια; ή 2,9% στα 89,41 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό, το οποίο σημείωσε άνοδο 3,5% την περασμένη εβδομάδα, έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data. Παράλληλα, το Brent παράδοσης Οκτωβρίου έχασε 3,05 δολάρια ή 3,1% στα 95,10 δολάρια το βαρέλι. Το Brent, το οποίο σημείωσε άνοδο 3,4% την περασμένη εβδομάδα, επίσης έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι η οικονομία της Κίνας παρουσίασε απροσδόκητες τάσεις επιβράδυνσης τον Ιούλιο, με τη βιομηχανική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο να υφίστανται πιέσεις από την πολιτική μηδενικού Covid.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιούλιο επιβραδύνοντας από την ανάπτυξη 3,9% που είχε προηγηθεί, αλλά κυρίως σημαντικά χαμηλότερα από την αύξηση κατά 4,6% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις που είχαν σημειώσει άνοδο 3,1% τον Ιούνιο, αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 2,7% σε ετήσια βάση, υπολειπόμενες ακομα περισσότερο των προβλέψεων της αγοράς για ανάπτυξη 5%.

Οι traders πωλούν πετρέλαιο επειδή “πιστεύουν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα μετατοπιστεί σημαντικά, καθώς τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, και η Κίνα έχουν φρενάρει”, δήλωσε ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην AvaTrade.

Οι τιμές του αργού είχαν ανακάμψει άνω του από 3% την περασμένη εβδομάδα, με φόντο τη διακοπή της παραγωγής σε πολλές θαλάσσιες πλατφόρμες στον Κόλπο του Μεξικού λόγω βλάβης ενός εξαρτήματος.

Με τις επισκευές να έχουν ολοκληρωθεί ωστόσο την Παρασκευή, η βαρύτητα έχει επιστρέψει πλέον στα επίπεδα που θα κινηθεί η ζήτηση το επόμενο διάστημα και το γεγονός ότι η Κίνα πασχίζει να αντιμετωπίσει το πλήγμα στην ανάπτυξη που επέφεραν οι αυστηροί περιορισμοί για την πανδημία δείχνει να έχει ενεργοποιήσει εκ νέου μαζικά τους πωλητές.

Επιπλέον πίεση ασκείται στις τιμές και από την πλευρά της προσφοράς, καθώς ο επικεφαλής του κορυφαίου εξαγωγέα στον κόσμο, της Saudi Aramco, δήλωσε την ετοιμότητα της εταιρείας να αυξήσει την παραγωγή της αν της ζητηθεί.

Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους χτες Κυριακή, ο CEO Αμίν Νάσερ είπε ότι η Saudi Aramco είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου στη μέγιστη δυναμικότητά της των 12 εκατ. βαρελιών την ημέρα εφόσον το ζητήσει η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

“Είμαστε βέβαιοι για την ικανότητά μας να αυξήσουμε στα 12 εκατ. βαρέλια όποτε υπάρξει ανάγκη ή μας ζητηθεί από την κυβέρνηση ή το υπουργείο Ενέργειας”, είπε ο Νάσερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χαλάρωση των περιορισμών του Covid-19 στην Κίνα και η δραστηριότητα στον κλάδο των αερομεταφορών ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης.

Επίσης, οι προσδοκίες γύρω από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα τη Δευτέρα.

“Οι traders πιστεύουν ότι αυτή η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και το ιρανικό πετρέλαιο θα βγει στην αγορά, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν ελάχιστες έως μηδαμινές επιλογές, επειδή η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του καλοκαιριού”, δήλωσε ο Aslam.

“Με τις  κυρώσεις που ισχύουν για το ρωσικό πετρέλαιο, οι επιλογές είναι περιορισμένες. Έτσι, ο φόβος για την επιπλέον προσφορά που θα έρθει στην αγορά σφυροκοπά τις τιμές”, είπε.

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Β