tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

EEA: Στην τελική ευθεία για τα Βραβεία «Βιώσιμης-Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας»

Τα κριτήρια για την επιλογή των επιχειρήσεων.

Πλαίσιο βραβείων

Οι ΜμΕ στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων και καλύπτουν το 69,9% της οικονομικής προστιθέμενης αξίας και το 85,1% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αναγνωρίζονται ως παράγοντας κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μίας πλουραλιστικής και ανθεκτικής οικονομίας. Αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις δραστηριοποιούμενες σε ποσοστό 24% στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης, τομείς υπηρεσιών που θεωρούνται «κλειδί» για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Δημιουργούν θέσεις εργασίας, παρέχουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και προωθούν τη διαμόρφωση μιας πιο βιώσιμης οικονομίας, συμβάλλοντας παράλληλα στην απασχόληση, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχουν ένα πρότυπο ισόρροπου συνδυασμού των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών αναγκών. Οι επαγγελματίες, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις, δραστηριοποιούνται σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, είναι φορείς κοινωνικής συνοχής που επιδιώκουν τη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων και των τοπικών κοινοτήτων τους.

Οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επέδειξαν ιδιαίτερη αντοχή στη διάρκεια της κρίσης. Οι προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού, της ανεργίας των νέων, της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των ανισοτήτων, χρειάζονται δυναμικές και αποτελεσματικές επιχειρήσεις μέσω της δραστηριοποίησης των οποίων:

  • δημιουργούνται νέες ποιοτικές θέσεις αυτοαπασχόλησης και εργασίας,
  • καλύπτονται περιβαλλοντικά και κοινωνικά κενά, μέσω οικολογικής, τεχνολογικής και κοινωνικής καινοτομίας,
  • ενσωματώνεται η συνεργασία, η καινοτομία και ο πλουραλισμός στην οικονομία και δημιουργούνται νέα μοντέλα επιχειρηματικότητας προσανατολισμένα περισσότερο στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών
  • αναζωογονείται η οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα η τοπική οικονομία.

Η αναγνώριση και η προβολή καλών πρακτικών επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που επειγόντως χρειάζεται αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου και τόνωση της πραγματικής οικονομίας με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο. Η αξιοποίηση κάθε ειλικρινούς διάθεσης ανταλλαγής καλών πρακτικών και εμπειριών μπορεί να βοηθήσει τη χώρα και την κοινωνίας μας να περάσει από την κρίση σε μια αποτελεσματική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, δημιούργησε το θεσμό των βραβείων «Βιώσιμης-Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» για να :

  • Ενισχύσει την εικόνα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των Επαγγελματιών
  • Αναδείξει τις καλές πρακτικές των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που αντέχουν στην κρίση , μέσω της προβολής των κύριων χαρακτηριστικών που συνθέτουν την συνταγή της επιτυχίας
  • Αναβαθμίσει τις Υπηρεσίες & την Αναγνωρισιμότητα του ΕΕΑ
  • Δημιουργήσει πρότυπα επιτυχημένων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τους νέους /ες που αποφασίζουν να επιχειρήσουν

2. Παρουσίαση του διαγωνισμού
2.1 Πεδίο Εφαρμογής
Τα βραβεία απευθύνονται σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Ελεύθερους Επαγγελματίες .

Παρουσίαση των βραβείων

Τα βραβεία θα αφορούν μια από τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Εξωστρεφής επιχειρηματικότητα
  • Καινοτόμος επιχειρηματικότητα,
  • Δικτύωση – Συνεργατικότητα,
  • Κοινωνική υπευθυνότητα,
  • Νεοφυής Επιχειρηματικότητα.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα βραβευθούν θα επιδιωχθεί να ανήκουν σε διαφορετικούς κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, για να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή κλαδική εκπροσώπηση.

Περιεχόμενο & Αξία Βραβείου

Οι επιχειρήσεις που θα βραβευτούν θα κερδίσουν:

  • Αναγνωρισιμότητα επιχειρηματιών και επιχειρήσεων
  • Προβολή από το ΕΕΑ, ως καλής πρακτικής (π.χ. στην πλατφόρμα του ΕΕΑ, σε δράσεις προβολής και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, κ.λπ.)
  • Ευκαιρίες δικτύωσης στα δίκτυα που συμμετέχει το ΕΕΑ

Κριτήρια αξιολόγησης

Τα ελάχιστα κριτήρια για την επιλογή των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών είναι τα εξής:

  1. Να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση
  2. Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ενίσχυσης, από υλοποίηση εθνικού ή κοινοτικού προγράμματος
  3. Να λειτουργούν νόμιμα, δηλαδή να έχουν την κατά περίπτωση εν ισχύ άδεια λειτουργίας
  4. Να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 2, παρ. 2.1, σημεία 9, 10, 11 των κατευθυντηρίων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2004/C/244/02).
  5. Να έχουν τις δυο τελευταίες χρήσεις (προ αποσβέσεων & φόρων) κερδοφόρες
  6. Να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς δημόσιο, Τράπεζες, ΕΦΚΑ και λοιπά ασφαλιστικά ταμεία
  7. Να έχουν διατηρήσει ή/και να έχουν αυξήσει την απασχόληση το 2017 σε σχέση με το 2016 και να συνεχίζουν και το 2018 την ίδια πρακτική.
  8. Να μην δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σύμβασης δικαιόχρησης (franchising)

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις προσκομίζουν στοιχεία για όσες χρήσεις έχουν ήδη κλεισμένες, ενώ αν έχουν πάνω από ένα έτος λειτουργίας πρέπει να διατηρούν ή/και να έχουν αυξήσει την απασχόληση.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

Για τη συμμετοχή στην παρούσα Πρόσκληση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1. Έντυπο αίτησης συμμετοχής .
2. Υπεύθυνη δήλωση με την οποία να δηλώνονται ότι όλα τα στοιχεία στην αίτηση είναι αληθή.

Αξιολόγηση αιτήσεων-επιλογή επιχειρήσεων

Οι αιτήσεις που καλύπτουν τα ελάχιστα απαιτούμενα κριτήρια θα αξιολογηθούν βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην Αίτηση, μαζί με το συνοδευτικό υλικό που θα κατατεθεί ,καθώς και της συνέντευξης του επιχειρηματία με την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Τα κριτήρια ανά κατηγορία είναι τα εξής:

Εξωστρέφεια:

Καινοτομία:

Συνεργατικότητα:

Κοινωνική Υπευθυνότητα:

Νεοφυής Επιχειρηματικότητα:

 

 

Περίοδος υποβολής των αιτήσεων: Αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο [email protected] .

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ