Χάναμε 12 δισεκατομμύρια το χρόνο από τη διαφθορά

Τα 12 δισ. ευρώ ξεπερνούσαν κάθε χρόνο οι απώλειες για την εθνική οικονομία από τις off-shore εταιρείες, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, το λαθρεμπόριο καυσίμων κ.ά

Τα 12 δισ. ευρώ ξεπερνούσαν κάθε χρόνο οι απώλειες για την εθνική οικονομία από τις off-shore εταιρείες, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, το λαθρεμπόριο καυσίμων κ.ά, όπως δήλωσε …
ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας, μετά τη δημοσιοποίηση των πεπραγμένων της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Όπως επεσήμανε μάλιστα ο κ. Σούρλας, αν είχαν παταχθεί εγκαίρως αυτά τα κυκλώματα, ούτε η χώρα μας θα είχε αυτό το χρέος, ούτε θα χρειάζονταν περικοπές μισθών και συντάξεων.
Ο γ.γ. Διαφάνειας σημείωσε ακόμη ότι το γεγονός ότι για όλες αυτές τις δραστηριότητες ενός χρόνου, οι δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν ελάχιστες (1.342 ευρώ), σημαίνει ότι δεν χρειάζονται απαραίτητα μεγάλα πόσα για τον επιτελικό σχεδιασμό της πάταξης της διαφθοράς.
Αυτό που χρειάζεται, τόνισε είναι «απόφαση για αγώνα χωρίς συμβιβασμούς» και «πολιτική βούληση».
Αναλυτικότερα, όπως τονίζεται στη σχετική έκθεση για τα πεπραγμένα του έτους 2012-2013, κατά το χρόνο αυτό ανοίχτηκαν έντεκα φάκελοι. Στα έντεκα επιμέρους θέματα γίνεται εκτενής αναφορά στην κύρωση της συμφωνίας ίδρυσης της διεθνούς ακαδημίας κατά της διαφθοράς, την αναμόρφση του ποινικού πλαισίου, τις ημερίδες για την καταπολέμησή της και τα «ασυνόδευτα ανήλικα».
Επίσης ειδική αναφορά γίνεται στις off-shore εταιρείες, τη διαφάνεια στο χώρο της υγείας, τα καύσιμα, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, τα τελωνεια, το λαθρεμπόριο καπνικών, την τοποθέτηση μηχανημάτων x-ray στα τελωνεία εισαγωγής, τη διαφάνεια και νομιμότητα στα ΜΜΕ, την παραγραφή οικονομικών εγκλημάτων λόγω αναβολών, τα κληροδπτήματα και τη δωροδοκία πολυεθνικών στην Ελλάδα. Οι περιπτώσεις αυτές επιλέχθηκαν καθώς είναι αυτυές που προκάλεσαν τις μεγαλύτερες απώλειες εσόδων για την εθνική οικονομία.

                                                                                                        Πηγή : naftemporiki.gr