tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2108 στις εγκαταστάσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών εκδήλωση παρουσίασης επιχειρηματικής αποστολής από την πόλη Σιάν (Xi’an) της Κίνας.
Την αποστολή, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του CCPIT Σιάν κ. Long Xiaohua, υποδέχθηκε ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ κ. Νίκος Γρέντζελος.
Το CCPIT είναι ο εθνικός οργανισμός εξωτερικού εμπορίου της Κίνας και διαθέτει γραφεία σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας κ. Φώτης Προβατάς και ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Α10 του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Μιχάλης Βότσης.
Ο κ. Γρέντζελος παρουσίασε το ΕΕΑ, εστιάζοντας κυρίως στις δράσεις εξωστρέφειας που σταδιακά αναλαμβάνει το Επιμελητήριο, με ιδιαίτερες αναφορές στην αγορά της Κίνας. Μετά από την προσπάθεια σύνδεσης της ελληνικής αγοράς με τον γίγαντα του Κινεζικού Ηλεκτρονικού εμπορίου ALIBABA, οι συστηματικές επαφές με αποστολές από την Κίνα έχουν ως σκοπό τη διαμόρφωση συγκεκριμένης στρατηγικής, την οποία θα προτείνει το ΕΕΑ για την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του CCPIT Σιάν κ. Long Xiaohua ανέδειξε στην ομιλία του τα πλεονεκτήματα της πόλης του Σιάν και τα επενδυτικά και άλλα κίνητρα που προσφέρει σε αλλοδαπές επιχειρήσεις (δωρεάν κτιριακές υποδομές, φορολογία), ώστε να εγκατασταθούν στο International Logistics Park του Σιάν οι κεντρικές τους υποδομές στην Κίνα.
Μια ιδανική, όπως αναφέρθηκε, πρόταση για ένα cluster ελληνικών επιχειρήσεων, για παράδειγμα κρασιού, που με βάση το Σιάν θα μπορούσε να αναπτύξει τις πωλήσεις του σε ολόκληρη την Κίνα.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε από όλους τους ομιλητές ιδιαίτερη αναφορά στην επικείμενη απευθείας πτήση από το Σιάν στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο του Σιάν (όπως ανέφερε στη διάρκεια της επίσκεψης ελληνικής αποστολής τον Δεκέμβριο του 2017 στο Σιάν) η απευθείας αεροπορική γραμμή προγραμματίζεται για το 2019 και είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη εμπορικών, πολιτιστικών και τουριστικών σχέσεων.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το Σιάν επισκέπτονται ετησίως 165 εκατ. τουρίστες, στην πλειονότητά τους Κινέζοι, για να δουν από κοντά τα αρχαία Μνημεία της πόλης, και ιδιαίτερα τους Πήλινους Στρατιώτες. Άλλωστε η πόλη του Σιάν είναι η αρχαιότερη της Κίνας με ιστορία 3.500 ετών.