Απαραίτητες Δράσεις για την πάταξη του Παρεμπορίου

Τη δημιουργία ενός Μόνιμου Θεσμοθετημένου Οργάνου προτείνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το παρεμπόριο, το οποίο συνιστά ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος της υγιούς και νόμιμης επιχειρηματικότητας,

Αθήνα, 30/7/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τη δημιουργία ενός Μόνιμου Θεσμοθετημένου Οργάνου προτείνει  το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το παρεμπόριο, το οποίο συνιστά ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος της υγιούς και νόμιμης επιχειρηματικότητας, οδηγώντας την αγορά σε αδιέξοδο και το κράτος στην απώλεια πολύτιμων εσόδων. Το Ε.Ε.Α θεωρεί ότι η Πολιτεία πρέπει να θέσει το ζήτημα του παρεμπορίου ως πρώτη προτεραιότητα, καταγράφοντας πλήρως τις διάφορες μορφές του και προσδιορίζοντας επακριβώς τους στόχους των δράσεων που θα αναληφθούν.

 Το παρεμπόριο «ζει και βασιλεύει» προκλητικά σε βάρος των μικρομεσαίων εμπόρων και επαγγελματιών που πληρώνουν φόρους και εισφορές, «διευρύνοντας» συνεχώς το πεδίο δράσης του: Παρεμπόριο είναι η κάθε μορφή παράνομης πώλησης προϊόντων που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις και συντελείται από άτομα που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την πώληση αυτή, ενώ συχνά και το ίδιο το προϊόν που πωλείται είναι και αυτό παράνομο (λαθραία τσιγάρα κλπ). Έτσι, όταν μιλάμε για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, το θέμα αφορά, μεταξύ άλλων, τους πλανοδίους πωλητές διαφόρων ειδών, τους παράνομους πάγκους που κυριαρχούν στις λαϊκές αγορές και τα πανηγύρια και τους μικροπωλητές που έχουν άδεια στάσιμου υπαιθρίου εμπορίου αλλά πωλούν προϊόντα που δεν προβλέπει η άδεια τους.

            Απαραίτητες Δράσεις για την πάταξη του Παρεμπορίου

  • Η δημιουργία ενός μόνιμου, θεσμοθετημένου οργάνου το οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας, (Λιμενικό Σώμα και Ελληνική Αστυνομία), της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτείας, και της αγοράς (Επιμελητήρια, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ).
  • Η εγκατάσταση x-ray scanners στα τελωνεία μας για να μπορούν να εντοπίζουν κατά της εισαγωγή το παράνομο εμπόρευμα και η ορθολογική στελέχωση των τελωνείων της χώρας.
  • Η εντατικοποίηση των ελέγχων σε αποθήκες που τροφοδοτούν τους μικροπωλητές.
  • Άμεση δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στο παρεμπόριο.
  • Άμεση απέλαση των αλλοδαπών πού ασκούν παρεμπόριο.
  • Η δημιουργία και η εντατική λειτουργία μικτών κλιμακίων (ΕΛ.ΑΣ. – Δημοτική Αστυνομία – Υπουργείο Ανάπτυξης) για ελέγχους στις αγορές.
  • Η προμήθεια όλων των αρμοδίων οργάνων με ανεξίτηλο σπρέι για την άμεση καταστροφή των εμπορευμάτων.
  • Η επικαιροποίηση της κείμενης νομοθεσίας, όπου θα προβλέπονται αυστηρές ποινές για όσους συλλαμβάνονται κατά την άσκηση του παρεμπορίου.
  • Η ενημέρωση του κοινού για τις αρνητικές επιπτώσεις του παρεμπορίου, με καμπάνιες που θα καλούν τους καταναλωτές να μην αγοράζουν τα προϊόντα από παράνομους μικροπωλητές, και να καταγγέλλουν τα κρούσματα όπου τα εντοπίζουν. Η δημιουργία τετραψήφιου τηλεφωνικού αριθμού για την καταγγελία αυτή.

Το παρεμπόριο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αρκεί η πολιτεία να συνεργαστεί με τους εμπλεκόμενους φορείς με αποφασιστικότητα, τόσο στην πηγή του όσο και στο στάδιο της τελικής πώλησης.

 

Από την Διοικητική Επιτροπή του Ε.Ε.Α.