tuv-iso-logo

Απεβίωσε ο Χρήστος Μέγκλας, πρ. Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών

Με βαθιά θλίψη, ο επιμελητηριακός κόσμος πληροφορήθηκε το θάνατο του εκλεκτού στελέχους της επιχειρηματικής κοινότητας και μέχρι πρόσφατα Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστου Μέγκλα. Όπως έγραψε τοπική εφημερίδα των Σερρών «Ο Χρήστος Μέγκλας αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα στο Επιμελητήριο Σερρών».

Η φωτογραφία του τίτλου είναι από τη βράβευση του κ. Χρήστου Μέγκλα απο τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α., κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

Εκ μέρους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εξέφρασε τη βαθιά λύπη του και τα θερμά συλλυπητήρια προς του οικείους του. Όπως δήλωσε, «ο Χρήστος Μέγκλας υπηρέτησε με συνέπεια τον επιμελητηριακό θεσμό και τις επιχειρήσεις του νομού Σερρών. Ανέπτυξε καινοτόμες δράσεις για την ανάπτυξή της περιοχής και τιμήθηκε με την εκλογή του ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Είχαμε συνεχείς επαφές για σειρά επιμελητηριακών και επιχειρηματικών θεμάτων και υποδειγματική συνεργασία των δύο επιμελητηρίων. To Ε.Ε.Α. του επέδωσε, για την προσφορά του, τιμητική πλακέτα σε ειδική τελετή στο επιμελητήριο Σερρών. Αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στον επιμελητηριακό θεσμό. Θα μας λείψει ως συνεργάτης και ως άνθρωπος. Καλό του ταξίδι».

 

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1957, παντρεμένος με την Ελίζα Κουγιουμτζόγλου και έχει ένα γιο, το Βασίλη.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. το 1981, έκανε το πρώτα του επιχειρηματικά βήματα ιδρύοντας οικοδομική εταιρεία με τον αδερφό του Κωνσταντίνο σε ηλικία 20 ετών.

Στη συνέχεια κατατάχθηκε στο Πυροβολικό οπού υπηρέτησε για 28 μήνες σαν Αξιωματικός – Τοπογράφος. Ενώ κατά το διάστημα 1983-1987 εργάστηκε σαν Γεωπόνος στην Ε.Α.Σ. Νιγρίτας.

Ίδρυσε τρείς εταιρείες ως συνέχεια της επιχείρησης του πατέρα του (που είχε ιδρυθει το 1942) την “Χρήστος Μέγκλας & ΣΙΑ Ο.Ε.” ,την “Σ.Μέγκλα & ΣΙΑ Ο.Ε.” και την “Ρύζιταλ Ο.Ε.” οι οποίες το 1998 συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν την “Χρήστος Μέγκλας ΑΒΕΕ” στην οποία είναι Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος. Η εταιρεία αυτή εξελίχθηκε σε βιομηχανία λιπασμάτων, με εμπορία και παραγωγή σπόρων και με πωλήσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι ανάμεσα στις 5 μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου πανελλήνια.

Ως νέος και αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας δεν θα μπορούσε να μην ενδιαφερθεί για τα προβλήματα του επιχειρηματικού του κλάδου.
Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Π.Ο.Σ.Ε.Γ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων), μέλος του Δ.Σ. του Γ.Ε.Ω.Τ.Ε.Ε. έως τον Απρίλιο του 2011, Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Π.Ε.Σ. (Ένωση Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων) μέλος του Δ.Σ. της Σ.Π.Ε.Λ. (Σύνδεσμος Παραγωγών, Εμπόρων Λιπασμάτων) και μέλος της επιτροπής Εθνικής Στρατηγικής Δημητριακών του Υ.Π.Α.Α.Τ. (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) από το 2007-2009.

Το 2009 η κοινωνική του δράση επεκτείνεται και στον χώρο του αθλητισμού όταν εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Πανσερραϊκός συμβάλλοντας τα μέγιστα στην άνοδο της ομάδας στην SuperLeague το 2010, ενώ από το 2011 είναι μέτοχος και Αντιπρόεδρος της Π.Α.Ε. Εθνικός Γαζώρου Σερρών, η οποία το 2012 ανακηρύχθηκε Πρωταθλήτρια ομάδα της Football League II και πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Football League.

Στην πλούσια συνδικαλιστική του δράση έκανε καινοτόμες προτάσεις για τη διαχείριση της γεωργικής παραγωγής, την καταπολέμηση του παραεμπορίου και την βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων.

Στα τέλη του 2010 ίδρυσε την ανεξάρτητη επιμελητηριακή κίνηση <<Ανάπτυξη Ν. Σερρών>> με την οποία συμμετείχε, ως επικεφαλής, στις επιμελητηριακές εκλογές τον Νοέμβριο του 2011 όπου και εκλέχτηκε Πρόεδρος του Ε.Β.Ε. Σερρών.

Από 20/12/2012 εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος στον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης προγραμμάτων ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ.
Από 23/1/2012 ήταν Πρόεδρος, της αναπτυξιακής εταιρίας << ΕΠΑΝΕΣΕΡ>>.
Από 21/6/2012 ήταν εκπρόσωπος της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων Ελλάδας στην ομάδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ & ΤΟΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ -2014-2020
Από τις 5/08/2015 ήταν μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Θ. ως εκπρόσωπος του Υπουργού Μακεδονίας- Θράκης.