tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο Γ. Χατζηθεοδοσίου στα “NEA”: Και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” (28/11/2020).


Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι για τη χώρα μας ο δυσκολότερος από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Τα δύο lockdown μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, είναι βέβαιο ότι θα αφήσουν έντονα το αρνητικό τους αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Ήδη έχει αναθεωρηθεί ο Προϋπολογισμός για το 2021, με την ύφεση να φτάνει –σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις- περίπου το 11%. Εμείς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θεωρούμε ότι θα είναι βαθύτερη, αλλά όπως και να χει, είναι δεδομένο ότι θα λείψουν πάνω από 20 δισ. ευρώ από την ήδη ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία. Κάτι που μεταφράζεται σε χιλιάδες «λουκέτα» και νέα «έκρηξη» της ανεργίας. Δεν αποκλείεται να φτάσουν και τις 150.000 οι επιχειρήσεις που θα κατεβάσουν ρολά το επόμενο διάστημα, με τους εργαζόμενους τους να προστίθενται στη μακρά λίστα των ανέργων, οξύνοντας ακόμα περισσότερο ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Ως Επιμελητήριο έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στην κυβέρνηση για την αποτελεσματικότερη στήριξη των μικρομεσαίων. Κάποιες εισακούστηκαν, κάποιες όχι. Το θέμα είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους, καθώς δεν υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές για άμεση ανάκαμψη ενώ παράλληλα βλέπουν τις οφειλές τους να αυξάνονται. Και με κλειστές επιχειρήσεις ή σε προβληματική λειτουργία λόγω μείωσης της κατανάλωσης, δεν μπορούν να εξοφληθούν φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, δανειακές υποχρεώσεις, ενοίκια.

Επειδή λοιπόν ο εφιάλτης του κορονοϊού είναι ακόμα εδώ, θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξει ένας έντιμος διάλογος με την κυβέρνηση για το «κούρεμα» οφειλών όσων έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία. Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που επίσης είναι αναγκαία, όπως η αύξηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και η επιδότηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης, η στόχευση πρέπει να είναι η βιωσιμότητα όσων περισσότερων επιχειρήσεων είναι εφικτό, ώστε να είναι «ενεργές» την επόμενη μέρα μετά τον κορονοϊό. Γιατί πλέον αυτός πρέπει να είναι ο σχεδιασμός όλων μας. Και της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων και των επιμελητηρίων και των άλλων φορέων. Το πως θα ξαναστήσουμε την ελληνική οικονομία.

Κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα, τα εμβόλια θα δώσουν τη λύση απέναντι στον κορονοϊό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι απλή υπόθεση. Θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος για να επανέλθει μία στοιχειώδης κανονικότητα. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι, για να αποφύγουμε τις λάθος κινήσεις.

Κομβικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια, θα παίξει η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους μας. Το πως ακριβώς θα διοχετευθούν στην αγορά και κατά πόσο θα συμβάλουν στις δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία μας. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι είναι αναγκαιότητα να διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα που μας κρατούσαν εγκλωβισμένους σε απαρχαιωμένες πρακτικές. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξει είναι η λειτουργία του κράτους. Με σύμμαχο την τεχνολογία, είναι ευκαιρία να εκσυγχρονιστεί και να σταθεί δίπλα στον πολίτη, την επιχείρηση, τον επαγγελματία, τον εργαζόμενο. Ήδη υπάρχουν δείγματα βελτίωσης. Είναι ώρα για το επόμενο βήμα. Βελτιώσεις και αλλαγές απαιτούνται και στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Θεωρώ επιτακτική ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην καινοτομία, στη δημιουργία συνεργατικών δικτύων όπου αυτό είναι εφικτό, στην εξωστρέφεια. Να δοθούν κίνητρα και δυνατότητες για τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή. Εμείς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι. Δεν αρκεστήκαμε στην πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχουμε στα μέλη μας, αλλά τα ενισχύουμε για να ακολουθήσουν τις εξελίξεις. Όχι απλώς τα προτρέπουμε να αξιοποιήσουν τα νέα ψηφιακά «εργαλεία» αλλά παρέχουμε δωρεάν τη δυνατότητα δημιουργίας του δικού τους e-shop. Για την ανάκαμψη της οικονομίας μας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος όμως, είναι απαραίτητες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μην ξεχνάμε αποτελούν το 99,2% των επιχειρήσεων της χώρας. Εστιάζω πολύ σε αυτό, γιατί παρατηρώ ότι επιχειρείται μία προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, στην Έκθεση Πισσαρίδη δεν φαίνεται να δίνεται βαρύτητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα είναι τεράστιο λάθος να αγνοηθούν ή ακόμα και να αφεθούν στην τύχη τους. Η οικονομία μας περιμένει πολλά από την πρόοδο της υγιούς επιχειρηματικότητας και σίγουρα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή.