tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο Γ.Χατζηθεοδοσίου στη “Βραδυνή”: Οι επιχειρήσεις μπροστά στο 2017

"Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Από τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις θα εξαρτηθεί αν περάσουμε στην ανάπτυξη ή σε νέα κρίση"

Άρθρο του προέδρου του ΕΕΑ

Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

στην εφημερίδα "Βραδυνή της Κυριακής"

της 31ης Δεκεμβρίου 2016


Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Από τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις θα εξαρτηθεί αν περάσουμε στην ανάπτυξη ή σε νέα κρίση.

Όλοι οι διεθνείς αναλυτές, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος, στις εκθέσεις τους διαπιστώνουν ότι οι όροι για έξοδο από την ύφεση έχουν ωριμάσει. Η πρόβλεψη της ΤτΕ για ανάπτυξη 2,5% το 2017 και 3% για το 2018 και 2019 συνοψίζει τη νέα προοπτική αναστροφής και ανάπτυξης.

Ωστόσο, λόγω μιας σειράς οικονομικών και πολιτικών κυβερνητικών λαθών έχει σχηματιστεί μια «ισορροπία τρόμου» μεταξύ ύφεσης, ανάπτυξης και νέας κρίσης, δεσμεύοντας τα πάντα σε ακινησία.

Σε τέτοιες στιγμές μεγάλων κρίσεων και ιστορικών στιγμών για τα έθνη, απαιτείται η ύπαρξη γενναίων πολιτικών ανδρών, οι οποίοι με γενναίες αποφάσεις και βαθιές ρήξεις με το παρελθόν απελευθερώνουν τις δυνάμεις που έχουν συσσωρευτεί στον αντίποδα της κρίσης και οδηγούν σε νέα ανάπτυξη. Ιδού η ευκαιρία των πολιτικών μας!

Σήμερα, έχει εξαντληθεί κάθε πόρος από το παρελθόν και οι πολιτικές αναδιανομών του εναπομείναντος αποθέματος οδηγούν μόνο σε αναδιανομή φτώχειας.

Γνωρίζουμε τις δεσμεύσεις με τα μνημόνια. Γνωρίζουμε, όμως, ότι χωρίς ανάπτυξη και παραγωγή νέου πλούτου ποτέ δεν θα βγούμε από την κρίση. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη χώρα μας.

Είναι ώρα αποφάσεων για να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις σε ένα νέο κάλεσμα ανάπτυξης και να μην οδηγηθούν σε νέα μαζικά λουκέτα και σε νέα κρίση.

Επιδιώκουμε να κινηθεί και πάλι η οικονομία και επισημαίνουμε ότι ο πλέον έτοιμος τομέας να ξεκινήσει η παραγωγή νέου πλούτου είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο τουριστικός τομέας. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών πρέπει να μπουν ως πρώτη προτεραιότητα. Η οικονομία μας έχει τεράστια ανάγκη τέτοιων επιχειρήσεων.

Στα μέτρα επανεκκίνησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να είναι ρύθμιση των δανείων, η δεύτερη ευκαιρία, κεφαλαιοποίηση και πάγωμα χρεών, ο ανασχεδιασμός των προγραμμάτων (ΕΣΠΑ κ.ά.) και η μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών και συντελεστών.

Είναι σαφές το συμπέρασμα – προειδοποίηση της ΤτΕ ότι οι αυξήσεις των φόρων μειώνουν τα έσοδα από φόρους!

Όσο για τους δανειστές, ένα πιστοποιημένο σχέδιο ανάπτυξης θα είναι αδύνατο να απορριφθεί, αφού θα εξασφαλίζονται πολύ καλύτερα από τα αδιέξοδα πρόγραμμα αφαίμαξης. Εξαίρεση θα αποτελούν τα αρπακτικά κεφάλαια που προσβλέπουν στην πτώχευση, αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

Μέσα στις προτάσεις του ΕΕΑ, τις οποίες καταθέσαμε στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, είναι η δημιουργία ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Ο ιδιωτικός τομέας καλείται να σηκώσει όλα τα βάρη και δεν υπάρχει ούτε ένα όργανο κυβερνητικού επιπέδου αντίστοιχο του υπουργείου για την Εργασία να μετράει τις πολιτικές και το κόστος τους και να σχεδιάζει την επόμενη μέρα της οικονομίας σε επιχειρηματικό επίπεδο. Είναι καιρός να αποκτήσει.

Το 2017, αναμένουμε αλλαγή στις πολιτικές φορολογίας, ασφάλισης, επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης. Το αναμένουν από την κυβέρνηση και τα κόμματα καλώντας τα σε πολιτική συνεννόηση για ένα ελάχιστο Εθνικό Πρόγραμμα Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης με συνθήκες πολιτικής ομαλότητας.