tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δ. Γαβαλάκης: Ελαφρύνσεις μεν, μικρότερες των επιβαρύνσεων δε

Κάθε παρέμβαση στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των υπέρμετρων φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά, πολύ περισσότερο όμως αν...

Κάθε παρέμβαση στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των υπέρμετρων φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών που σηκώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά, πολύ περισσότερο όμως αν αυτή η ελάφρυνση ήταν μεγαλύτερη από την επιβάρυνση που έχει επιβληθεί την τελευταία τριετία στα δύο αυτά πεδία, υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.
Πιο συγκεκριμένα, για τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες αποτελούν πολύ μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης που υφίστανται ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ χαρακτηρίζει θετική την εξαγγελία περί μείωσης του συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3% (για εισοδήματα άνω των 7.000 ευρώ) από 1/1/2019, επισημαίνοντας ωστόσο ότι με το μέτρο αυτό απλώς διορθώνεται, και όχι πλήρως σε όλες τις περιπτώσεις, η επιπλέον επιβάρυνση που προέκυψε από διάταξη του Μαΐου του 2017, η οποία άλλαζε τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.
Η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης, όπως εξηγεί ο κ. Γαβαλάκης, ήρθε ένα χρόνο μετά το νόμο Κατρούγκαλου και προβλέπει ότι οι δαπάνες για ασφαλιστικές εισφορές παύουν να λογίζονται ως έξοδο για τον υπολογισμό των εισφορών της επόμενης χρονιάς.
Σε ό,τι αφορά την εξαγγελία περί μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, ο κ. Γαβαλάκης σημειώνει, σε δήλωσή του στο site του ΕΕΑ, ότι θα μπορούσε να είναι θετική, όταν ωστόσο γίνεται σε βάθος τετραετίας, και ταυτόχρονα ισχύει προκαταβολή φόρου 100%, εύκολα συνάγεται ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μία ουσιαστική παρέμβαση στην ισχύουσα φορολογική πολιτική.
Τέλος, είναι θετικό, δηλώνει, το κίνητρο της ελάφρυνσης των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων αλλά θα ήταν ακόμα πιο θετικό αν το μέτρο είχε επέκταση και στους μακροχρόνια ανέργους.
«Η κερδοφορία δεν είναι ποινικό αδίκημα»
Λίγες ώρες πριν από τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ μίλησε επίσης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Στο στόμα του Νίκου» με τον Νίκο Υποφάντη.
Ο κ. Γαβαλάκης τόνισε την ανάγκη ενός σταθερού και «καθαρού» πλαισίου εντός του οποίου θα δρουν και θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Είναι πρόβλημα που πρέπει κάθε χρόνο να σκεφτόμαστε τι θα πει ο Πρωθυπουργός της χώρας για την οικονομική πολιτική, για τη διαμόρφωση της στρατηγικής αναφορικά με  τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό θα έπρεπε να ήταν λυμένο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αυτό που χρειάζεται για να ανασάνει η μικρομεσαία επιχείρηση και να μπορέσει να σχεδιάσει το μέλλον της, είναι, όπως υπογράμμισε, αφενός να δοθούν κίνητρα και αφετέρου να εξαλειφθούν τα υπέρογκα βάρη.
Είναι αδύνατον, είπε ο κ. Γαβαλάκης, να επιβιώσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας, μία μικρομεσαία επιχείρηση όταν τα δύο τρίτα των κερδών τους να πηγαίνουν σε πέντε διαφορετικές επιβαρύνσεις.
Πρέπει, τόνισε, να γίνει αντιληπτό από τους ιθύνοντες ότι η κερδοφορία «δεν είναι ποινικό αδίκημα», αλλά όχημα για ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τους προέτρεψε, δε, «να αφήσουν την επιχειρηματικότητα ήσυχη να δουλέψει» και «να λύσουν τα πάγια προβλήματα, που τα γνωρίζουν».
«Όλοι λένε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, μια ραχοκοκαλιά όμως που ξέρουν ότι είναι χτυπημένη. Άρα πώς μπορεί το σώμα της ελληνικής οικονομίας να παραμείνει όρθιο όταν η ραχοκοκαλιά του είναι χτυπημένη;», διερωτήθηκε.
 
Ακούστε παρακάτω τη συνέντευξη: 
 
 

 

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας