tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δ.Σ. ΕΕΑ: Ενημέρωση Φ. Κουρμούση για τις 120 δόσεις – Βίντεο

Για το σχέδιο νόμου που τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής και αφορά στις νέες ρυθμίσεις οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του ΕΕΑ με σταθερή στόχευση την παροχή της εγκυρότερης και πληρέστερης δυνατής πληροφόρησης.

Καλωσορίζοντας τον Ειδικό Γραμματέα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τάχθηκε υπέρ των νέων ρυθμίσεων, επισημαίνοντας ωστόσο κάποια σημεία που χρήζουν προσοχής και τροποποιήσεων, τα οποία έθεσε και πριν από λίγες ημέρες τοποθετούμενος για το θέμα στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία επανέλαβε ότι ο τρόπος επανυπολογισμού με κατώτερη εισφορά 157 ευρώ οδηγεί σε μικρότερες συντάξεις, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους ενδιαφερόμενους, καθώς και την ανάγκη για μεγαλύτερο «κούρεμα» των προσαυξήσεων εργοδοτικών εισφορών. Για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ τόνισε εκ νέου ότι χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων που προβλέπονται για τα νομικά πρόσωπα και είναι έως 18.  Ο κ. Χατζηθεοδοσίου διατύπωσε επίσης την πρότασή του για ενιαία ρύθμιση όλων των οφειλών, αναφέρθηκε στο ζήτημα των οφειλών του 2019, ενώ εκτίμησε ότι παρά τα θετικά των ρυθμίσεων, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη δεν θα γυρίσει σελίδα η οικονομία.

Ο κ. Κουρμούσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχει ληφθεί η έγκριση των θεσμών για τις προωθούμενες ρυθμίσεις και ότι μετά τη σημερινή ψήφιση του σχεδίου νόμου, η σχετική πλατφόρμα πρόκειται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα, ενώ για τα χρέη του 2019 είπε ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις, γιατί κάτι τέτοιο αντιβαίνει ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία δεν ρυθμίζονται τρέχουσες οφειλές. Διαβεβαίωσε ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν οι δόσεις αποπληρωμής –ίσως να φτάσουν τις 24- για τα νομικά πρόσωπα. Είπε, ακόμη, ερωτηθείς σχετικά, ότι η πλατφόρμα για την α΄κατοικία αναμένεται να ανοίξει στο τέλος Ιουνίου.

Για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμός, ο Ειδικός Γραμματέας ανέφερε ότι έχουν ενταχθεί 7.000 οφειλέτες και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους 2.000, ενώ για όσους οφείλουν έως 20.000 ευρώ και για τους οποίους δεν έχει ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα, υποστήριξε ότι είναι καλύτερο να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Διάλογος – απαντήσεις

Πιο αναλυτικά, στο διάλογο που ακολούθησε, μετά από μία σύντομη τοποθέτηση του κ. Κουρμούση επί των ρυθμίσεων, μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και του Δ.Σ. του ΕΕΑ υπέβαλαν πλήθος ερωτημάτων στον Ειδικό Γραμματέα.

Από τη Διοικητική Επιτροπή ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Γαβαλάκης επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει δυνατότητα επανυπολογισμού των εισφορών και για όσους ήταν συνεπείς- εφόσον το επιθυμούν- σε γνώση τους ότι θα θυσιάσουν ένα μέρος της σύνταξής τους, εξηγώντας ότι κάποιοι στο παρελθόν είχαν προτεραιότητα την πληρωμή των εισφορών τους (λόγω δεσμεύσεων του επαγγέλματός τους, λόγω ασθένειας κ.λπ.) ενώ κάποιοι άλλοι ενδεχομένως να μην πλήρωναν επειδή δεν υπήρχε κατ’ αυτούς η αναγκαιότητα. Ο κ. Κουρμούσης συμφώνησε, αναφερόμενος και στο παράδειγμα των μηχανικών, απαντώντας ωστόσο ότι με βάση τα προβλεπόμενα δεν υπάρχει δυνατότητα επανυπολογισμού αν κάποιος δεν έχει οφειλές. Επιπλέον, στο ερώτημα του κ. Γαβαλάκη, αν στις ρυθμίσεις υπάρχουν μέτρα εντοπισμού των κακοπληρωτών, η απάντηση του Ειδικού Γραμματέα ήταν ότι στις 120 δόσεις δεν προβλέπεται έλεγχος περιουσίας, ενώ αυτό ισχύει στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και στο Νόμο Κατσέλη. Αυτό, όπως επισημάνθηκε, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν έχει προβλεφθεί μηχανισμός εξαίρεσης των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ο Οικονομικός Επόπτης του ΕΕΑ κ. Παναγιώτης Παντελής έθεσε το ζήτημα των μη βεβαιωμένων ασφαλιστικών οφειλών, με τον κ. Κουρμούση να απαντά ότι εφόσον οι οφειλές αυτές γεννήθηκαν μέχρι τις 31.12.2018 θα μπορούν να ρυθμιστούν στη σχετική πλατφόρμα -η οποία θα παραμένει ανοιχτή- αμέσως μετά τη βεβαίωσή τους. Διευκρίνισε ακόμη ότι σε ό,τι αφορά τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για την ένταξή τους στη ρύθμιση λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος «γέννησης» των οφειλών, ενώ για τα χρέη προς την εφορία ο χρόνος βεβαίωσης αυτών.

Ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων κ. Γιώργος Ζηκόπουλος εστίασε στους επαγγελματίες των κλάδων κέντρων ξένων γλωσσών και φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης για τους οποίους απαιτείται κάθε δύο χρόνια η προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για την επικαιροποίηση αδειών, με τη σχετική προθεσμία να λήγει στις 31 Μαΐου. Τόνισε, ως εκ τούτου, την ανάγκη να δοθεί χρονικό περιθώριο 2-3 μηνών για την υποβολή των παραπάνω δικαιολογητικών στην αρμόδια υπηρεσία, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες να έχουν τον χρόνο να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις. Ο κ. Κουρμούσης ζήτησε να του αποσταλεί και εγγράφως το σχετικό αίτημα για να εξεταστεί.

Από το Δ.Σ., με σειρά τοποθέτησης, ο κ. Αναστάσιος Καυκαλέτος αναφέρθηκε στο ζήτημα του ύψους του ιδιωτικού χρέους, με τον Ειδικό Γραμματέα να διατυπώνει την εκτίμηση ότι μεγάλο μέρος του αυτού (που συνολικά εκτιμάται σε περίπου 300 δισ.) είναι πλασματικό, καθώς εμπεριέχει πολύ παλαιά χρέη που έχουν πολλαπλασιαστεί, και χρειάζεται να γίνει εκκαθάριση προκειμένου να υπάρξει αποτίμηση του πραγματικού χρέους.

Ο κ. Σταμάτης Συγγρός στάθηκε στο ζήτημα των κατασχέσεων λογαριασμών, ρωτώντας αν θα υπάρξει άρση μετά την ένταξη στις ρυθμίσεις, με τον κ. Κουρμούση να απαντά ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει μερική άρση.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Ιωάννης Λώλος επισήμανε ότι έχει γίνει πολύς λόγος για τις 120 δόσεις και πολλοί άνθρωποι εκτός αγοράς θεωρούν ότι είναι σε ισχύ η ρύθμιση, αναφέρθηκε στα γραφειοκρατικά ζητήματα, ενώ στάθηκε και στο ζήτημα των οφειλών του 2019.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΕΑ παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Δικηγόρος, Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, ο κ. Δημήτρης Τσαμόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής (Ε.Φ.Ε.Ε.Α.), η κα. Σοφία Οικονομάκου, Επίτιμη Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), ο κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), η κα. Θεοδώρα Γουργούλη, Πρόεδρος του Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΑΣ), ο κ. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ), και ο κ. Γιώργος Πουλήμας, Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Νομού Αττικής.

Δείτε τον διάλογο στα βίντεο που ακολουθούν: