tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Δ.Γαβαλάκης για εξαγγελίες ΝΔ: Θετικά στοιχεία,αλλά και…ερωτηματικά

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΕΕΑ σχετικά με τις τοποθετήσεις του Προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη.

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Δημήτρη Γαβαλάκη σχετικά με τις τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


 

Η ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στo πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προκαλεί θετικές σκέψεις τόσο στον χώρο των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών όσο και στον χώρο της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, όμως, ειδικά για το ασφαλιστικό σύστημα γεννώνται ερωτηματικά μιας και συγκεκριμένες αναφορές χρήζουν διευκρινίσεων για τις προθέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
 
Όπως είχα την ευκαιρία να δηλώσω και πριν από την έναρξη της ΔΕΘ, αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ο επαγγελματίας και η μικρομεσαία επιχείρηση είναι να ακούσει μία ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της επιχειρηματικότητας με την επισήμανση ότι η διεκδίκηση του κέρδους και της ανάπτυξης δεν αποτελεί «αδίκημα». Αρκεί βεβαίως να εξασφαλίζεται η εργασιακή δικαιοσύνη και ο σεβασμός στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού.
 
Ειδικά για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, η στρατηγική επιλογή της στήριξης του συστήματος των τριών πυλώνων, το οποίο έχουν επιλέξει οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συντάξεις για τους πολίτες τους, είναι θετική είδηση, παρότι θα έπρεπε να αποτελεί μέλημα της χώρας μας πολλά χρόνια τώρα, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του προβλήματος του συνταξιοδοτικού μας συστήματος.
 
Η αναφορά, δε, για φορολογικά κίνητρα στα ατομικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια που παρέχει η ασφαλιστική βιομηχανία, αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα για τους πολίτες, οι οποίοι ενώ αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα δημιουργίας μακροχρόνιων αποταμιευτικών λογαριασμών δυσκολεύονται στην υλοποίησή τους λόγω της οικονομικής κρίσης.
 
Από την άλλη, ωστόσο, η εξαγγελία για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου χωρίς την παρουσίαση σχεδίου για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών με τις οποίες επιβαρύνεται η μεσαία τάξη των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών δημιουργεί προβληματισμό για τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Να αναφέρουμε για πολλοστή φορά ότι το άθροισμα φορολογικών βαρών και ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να έχει "ταβάνι" και κλιμάκωση αφήνοντας τον μικρομεσαίο να ανασάνει και δίνοντάς του περιθώριο για να αναπτυχθεί.
 
Γι’ αυτό άλλωστε και η δέσμευση κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, που σωστά προσδιορίστηκε ως κεφαλικός φόρος, αποτελεί ένα ακόμη θετικό στοιχείο των προαναφερόμενων εξαγγελιών.
 
Πεποίθησή μου είναι ότι η πολιτεία πρέπει να είναι αυτή που θα κάνει το πρώτο βήμα και τότε η πλειοψηφία των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών θα ανταποκριθεί, προσηλωμένη στη νομιμότητα, ώστε κάθε τολμηρή παρέμβαση να μη δημιουργεί φόβο για πιθανή μείωση των εσόδων του κράτους.