tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Διάλογος για το μέλλον των επιμελητηρίων στο Ε.Ε.Α.- βίντεο

Η πολιτική οικονομικής ασφυξίας των επιμελητηρίων είναι, όπως εκ των πραγμάτων συνάγεται, μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης

Σημαντικός διάλογος με θέμα τη βιωσιμότητα και το μέλλον των επιμελητηρίων, μετά τη διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να μην άρει την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια από 1.1.2015, πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ.  Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, στις 28 Ιουλίου 2014.

Κατά τη συζήτηση εκτέθηκε το όλο πρόβλημα του επιμελητηριακού θεσμού με πρώτο ζήτημα την οικονομική υπόστασή τους. Εκτιμήθηκε ο ρόλος των επιμελητηρίων ως φορέας έκφρασης των συμφερόντων των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν δυνατότητα άλλων εκφράσεων πλην των επιμελητηρίων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και κατατέθηκαν προτάσεις οι οποίες, εν δυνάμει, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη οικονομική ασφυξία.

 

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην εναρκτήρια ομιλία του, η πολιτική οικονομικής ασφυξίας των επιμελητηρίων είναι, όπως εκ των πραγμάτων συνάγεται, μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης! Η επιλογή της αυτή έχει να κάνει με τη γενικότερη πολιτική του αφανισμού του μεγαλύτερου μέρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να κυριαρχήσουν στην αγορά οι μεγάλες επιχειρήσεις για τις οποίες το κράτος τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση, τόσο ως προς την τήρηση της φορολογικής νομοθεσίας και της έλλειψης φοροδιαφυγής(!), όσο και ως προς τις δυνατότητες "να τα βρίσκει" μαζί τους στους ελέγχους, κάτι που "αδυνατεί" με τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους. Φυσικά, είπε, δεν τους ενδιαφέρουν οι τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αυτής της πολιτικής αφανισμού των μικρομεσαίων, κάτι που ενδιαφέρει όμως άμεσα τα επιμελητήρια.

 

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπεράσπισε τον επιμελητηριακό θεσμό ανεξαρτήτως δυνατοτήτων του ΕΕΑ να αντιμετωπίσει σε πρώτο χρόνο τις επιπτώσεις της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων. Το ΕΕΑ μπορεί να μπει στο διάλογο για την αναμόρφωσης του επιμελητηριακού θεσμού αλλά δεν θα πάρει ποτέ την πρωτοβουλία συρρίκνωσής τους, το αντίθετο, και επαφίεται στην κυβέρνηση να ανοίξει από τώρα τον διάλογο. Ωστόσο πλήρη σιωπή επικρατεί από πλευράς της, πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχει προαποφασίσει τον αφανισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιμελητηρίων. Ήδη, σημείωσε, πριν ακόμη εφαρμοστεί το μέτρο, δύο επιμελητήρια κήρυξαν πτώχευση! Τι θα γίνει λίγο μετά την 1.1.2015; Αναρωτήθηκε δε, τι θα κάνει το κράτος όταν τα επιμελητήρια κλείσουν και κληθεί να αναλάβουν οι Υπηρεσίες του, να διεκπεραιώσουν ένα έργο εξυπηρέτησης 600.000 επιχειρήσεων, κάτι που τώρα γίνεται, χωρίς κανένα κόστος για τον κρατικό Προϋπολογισμό, από το εξειδικευμένο προσωπικό των επιμελητηρίων.

 

Ο ΓΓ τους ΕΕΑ κ. Γιάννης Ρεκλειτης, κατέθεσε τον προβληματισμό του για το άνοιγα μιας συζήτησης αλλαγής της δομής των επιμελητηρίων, με κύριο χαρακτηριστικό τα Περιφερειακά Επιμελητήρια (ένα ανά Περιφέρεια), με παραρτήματα κατά Περιφερειακή Ενότητα (νομό) και την Κεντρική Ένωση, ώστε να υπάρξει μια επιμελητηριακή δομή τριών βαθμίδων.

 

Ακλούθησε διάλογος μεταξύ των μελών της ΔΕ και του ΔΣ, στον οποίο αναλύθηκαν και τα σκληρά οικονομικά δεδομένα μέσα στα οποία επιβιώνουν οι μικρομεσαίοι. Εκφράστηκαν πολλές απόψεις τόσο για το μέλλον του ΕΕΑ όσο και για τον θεσμό.

 

Παρακολουθήστε σε συνέχεια τα βίντεο τα οποία δίνουν, συνοπτικά, μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι επικρατεί σήμερα στον επιμελητηριακό θεσμό.

 

Εναρκτήρια ενημέρωση από τον Γ. Χατζηθεοδοσίου

 

 

Η παρέμβαση του Γ. Ρεκλείτη

 

 

 

Δευτερολογία του Γ. Χατζηθεοδοσίου

 

 

Διάλογος, μέρος Α΄

 

 

Διάλογος, μέρος Β΄