Δήλωση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κυρίου Ιωάννη Ρεκλείτη σχετικά με τα δέκα πρώτα μέτρα άμεσης εφαρμογής που οφείλει να λάβει η νέα Κυβέρνηση

.

Αθήνα, 22. 6 . 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Δήλωση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κυρίου Ιωάννη Ρεκλείτη σχετικά με τα δέκα πρώτα μέτρα άμεσης εφαρμογής που οφείλει να λάβει η νέα Κυβέρνηση».

 

Δήλωση Προέδρου Ε.Ε.Α :  Δέκα μέτρα άμεσης εφαρμογής από τους νέους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κύριος Γιάννης Ρεκλείτης προέβη στην ακόλουθη δήλωση μετά την γνωστοποίηση του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης συνεργασίας :

« Η νέα κυβέρνηση δεν έχει εκ των πραγμάτων κανένα περιθώριο, ούτε όμως και δικαιολογίες, για καθυστερήσεις και δεύτερες σκέψεις στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων που θα φέρουν στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες την «χειροπιαστή ελπίδα» για την οποία δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός από τις πρώτες του δηλώσεις. Άμεση τόνωση της ρευστότητας, φορολογική δικαιοσύνη και ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων είναι οι τρεις άξονες πολιτικής που θα λειτουργήσουν ως «καύσιμο» στην αγορά, και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών υπογραμμίζει τα δέκα απολύτως απαραίτητα βήματα που μπορούν να αλλάξουν δραστικά το κλίμα στην οικονομία, αποκαθιστώντας και τις κραυγαλέες αδικίες σε βάρος του επιχειρηματικού κόσμου:

  1. Παροχή ρευστότητας από τις Τράπεζες προς τις επιχειρήσεις
  2. Μείωση του ΦΠΑ, κατά πρώτο λόγο στην εστίαση.
  3. Περικοπή όλων των «χαρατσιών» ή επιμήκυνση του χρόνου  αποπληρωμής τους.
  4. Επιτάχυνση στα Προγράμματα ΕΣΠΑ με ανάθεση της διαχείρισης τους στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.
  5. Καμία ολιγωρία στην πάταξη του παραεμπορίου, με απογκετοποίηση της Αθήνας και νέους κανόνες για τις διαδηλώσεις.
  6. Θεσμοθέτηση της δυνατότητας των Επιμελητηρίων να χορηγούν επαγγελματικές άδειες, ως «one stop shop».
  7. Οριστικό τέλος στις «περαιώσεις» – ο επιχειρηματίας να μην θεωρείται a priori ύποπτος φοροδιαφυγής.
  8. Αποκατάσταση της ζημίας στα αποθεματικά των Επιμελητηρίων με ισοδύναμα μέτρα, όπως η διάθεση σε αυτά ακινήτων του Δημοσίου.
  9. Μόνιμη λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.
  10. Αναλογικό σύστημα εκλογής των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων στην Κ.Ε.Ε.Ε, ανάλογα και με το μέγεθος και την οικονομική συνεισφορά τους.

Το Ε.Ε.Α θα σταθεί αρωγός στην νέα εθνική προσπάθεια, με τεκμηριωμένες προτάσεις αλλά και εποικοδομητική κριτική».

Γιάννης  Ρεκλείτης

Πρόεδρος Ε.Ε.Α.