tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΕΕΑ: Νέα σεμινάρια για την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων

Η προσφορά του ΕΕΑ, εκτός των άλλων, συνίσταται και στο μικρό κόστος συμμετοχής

 

Νέο κύκλο σεμιναρίων αρχίζει το  Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, στα πλαίσια της προσφοράς υπηρεσιών στα μέλη του.

Το πρώτο σεμινάριο του νέου κύκλου πραγματοποιήθηκε ήδη στις 11&12/9/2013 στην αίθουσα σεμιναρίων του ΕΕΑ (Πανεπιστημίου 44, 3ος όροφος).

Η προσφορά του ΕΕΑ, εκτός των άλλων, συνίσταται και στο μικρό κόστος συμμετοχής το οποίο είναι μόνο 45€ (συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής του ΕΦΕΤ 30€) για κάθε συμμετέχοντα.

Κατά την έναρξη του σεμιναρίου παραβρέθηκε και ο  Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος μίλησε στους καταρτιζόμενους λέγοντας μεταξύ άλλων:

Όλοι αναγνωρίζουμε τη σημασία της τήρησης των κανόνων υγιεινής στον τομέα των τροφίμων, στοιχείο που συνδέεται άμεσα με την ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχουν οι επιχειρήσεις και πάνω απ’ όλα συνδέεται με την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Αντιλαμβανόμαστε επίσης την ανάγκη για διαρκή επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων, ώστε να υπάρχει ενημέρωση τόσο για τις βασικές αρχές υγιεινής, όσο και για τις παραγωγικές – τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε άτομο μιας επιχείρησης τροφίμων που έρχεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε επαφή με τα τρόφιμα. Το άτομο αυτό χαρακτηρίζεται ως “απλός χειριστής τροφίμων”.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αποφάσισε να διοργανώσει, με πολύ χαμηλό κόστος, τόσο για τις επιχειρήσεις μέλη του (45€), όσο και για κάθε άλλη επιχείρηση (55€), το συγκεκριμένο σεμινάριο σύμφωνα με την  Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 487/2000, για να  εκπαιδεύσει τους καταρτιζόμενους σε θέματα στοιχειώδους υγιεινής των τροφίμων, έτσι ώστε κατά την εξάσκηση των καθηκόντων τους να λαμβάνουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για:

  • να διατηρηθεί και να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το επίπεδο ατομικής προστασίας
  • να διασφαλιστεί και να βελτιωθεί η καθαριότητα των χώρων και η υγιεινή των τροφίμων
  • να μάθουμε, όλοι εμείς που απασχολούμαστε σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τρόφιμα, να εργαζόμαστε σωστά και με ασφάλεια

 

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο θα συνεχίσει και με άλλες τέτοιες προσπάθειες την στήριξη των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Εύχομαι οι γνώσεις που θα πάρετε να σας φανούν χρήσιμες στην δουλειά σας.  

Ο υπεύθυνος εκ μέρους του ΕΕΑ για τα σεμινάρια κ. Σύρος Κοσκοβόλης παρουσίασε το περιεχόμενο του σεμιναρίου και η εισηγήτρια κα Αθηνά Καλλικανδή (MSc Reading University – U.Κ Dept.Food Science/ Food & Agricultural Biotechnology) ανέλυσε τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

 

ΗΜΕΡΑ 1η :

 1. Εισαγωγή στην ασφάλεια τροφίμων

 2. Μικροοργανισμοί και χαρακτηριστικά αυτών

 3. Τροφοδηλητηριάσεις και η παρεμπόδισή τους

 4. Ατομική υγιεινή και συμπεριφορά του χειριστή τροφίμων

  

ΗΜΕΡΑ 2η

 5. Το Εργασιακό Περιβάλλον

 6. Πρακτικές καθαρισμού

 7. Κοινά μιάσματα και έλεγχος αυτών

 8. Νομοθεσία υγιεινής τροφίμων

 

Τέλος την δεύτερη ημέρα παραβρέθηκε ο κ. Νικόλαος Κατερέλος, προϊστάμενος του Τμ. Ενημέρωσης της Δ/νσης Εκπαίδευσης-Ενημέρωσης & Πληροφορικής ο οποίος ανέλυσε τον ρόλο του ΕΦΕΤ και απάντησε σε ερωτήσεις για τις εξετάσεις πιστοποίησης των επαγγελματικών ικανοτήτων των εκπαιδευομένων.