- 07/11/2013
ΕΦΕΤ-ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ. Η εξ αποστάσεως κατάρτιση στο τραπέζι- 4 βίντεο
Μια τέτοια καινοτομία θα αποτελέσει μεγάλη προσφορά προς τους επαγγελματίες οι οποίοι θα γλυτώσουν κόστος και χρόνο για την εκπαίδευσή τους
Σε κλίμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΦΕΤ, την 1/11/2013 η προγραμματισμένη συνάντηση των Προέδρων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννη Ρεκλείτη, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Παύλου Ραβάνη, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γεώργιου Μπενέτου, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Ανδριανού Μιχάλαρου, του Διευθυντή του Προγράμματος εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης Πα.Πει κ. Σωτήρη Καρκαλάκου και του υπευθύνου της Μονάδας Προγραμμάτων του ΕΕΑ κ. Σύρου Κοσκοβόλη με τον Πρόεδρο του ΕΦΕΤ κ. Ιωάννη Τσιάλτα, τον Αντιπροέδρο κ. Παναγιώτη Βασιλόπουλο και την Προϊσταμένη της Δ/νσης Εκπαίδευσης κας Δήμητρας Καρδάση με θέμα την «Τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων για την εκπόνηση και έγκριση προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων, αρμοδιότητας του Ε.Φ.Ε.Τ.».
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ιωάννης Τσιάλτας άνοιξε τη συνάντηση καθορίζοντας το πλαίσιο της συζήτησης και δηλώνοντας την εκ των προτέρων καλή διάθεση του οργανισμού να ακούσει και να επιλύσει με συνεργασία τα προκύπτοντα προβλήματα..
Οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων έθεσαν το ζήτημα της εξ αποστάσεως κατάρτισης των απασχολουμένων στα τρόφιμα και στην εστίαση. Μια τέτοια καινοτομία θα αποτελέσει μεγάλη προσφορά προς τους επαγγελματίες οι οποίοι θα γλυτώσουν κόστος και χρόνο για να πετύχουν την εκπαίδευσή τους πάνω στα προγράμματα του ΕΦΕΤ.
Ο κ. Τσιάλτας διαβεβαίωσε ότι πρόθεση του ΕΦΕΤ είναι να συμβάλλει στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών υλοποίησης των προγραμμάτων: Αίτηση-Αξιολόγηση-Έγκριση-Υλοποίηση-Εξετάσεις, υιοθέτηση της εξ αποστάσεως κατάρτισης με διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας, δεσμεύτηκε δε να πάρει άμεσα τις σχετικές πρωτοβουλίες και να εισηγηθεί την θεσμοθέτηση των σχετικών ρυθμίσεων στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Δείτε σε βίντεο τη συζήτηση μεταξύ του προέδρου του ΕΦΕΤ και των εκπροσώπων των επιμελητηρίων.
Ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε ότι καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων εκπαίδευσης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων για τις «Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων», εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τα σχετικά πιστοποιητικά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΥΑ 14708/10-08-2007/ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007.
Μετά τη συνάντηση οι πρόεδροι των επιμελητριών έκαναν δηλώσεις στην κάμερα του www.eea.gr στις οποίες εξέθεσαν την εκτίμησή τους για τα αποτελέσματα τα οποία όλοι χαρακτήρισαν εξαιρετικά.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Ρεκλείτης:
«Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε πλήρης ταυτότητα απόψεων στο θέμα της εξ αποστάσεως κατάρτισης. Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί και, με την έκδοση και των απαραίτητων αποφάσεων, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε τους επαγγελματίες να έχουν μέσα από το γραφείο τους την εκπαίδευση που απαιτείται».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Π. Ραβάνης δήλωσε στο www.eea.gr ότι αν πετύχουμε την εξ αποστάσεων κατάρτιση θα είναι μια μεγάλη προσφορά προς τους επαγγελματίες ως προς την εκπαίδευσή τους χωρίς να τρέχουν έξω από την επιχείρηση.
Επίσης ο πρόεδρος του ΕΕΠ κ. Γ. Μπενέτος εξήρε τα αποτελέσματα της συνάντησης και το μόνο πρόβλημα είναι πλέον το γραφειοκρατικό κομμάτι με την έκδοση των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων.
Από τα μηνύματα των μελών των Επιμελητηρίων και την μέχρι σήμερα εμπειρία στην υλοποίηση των προγραμμάτων Επιπέδου 1, οι Πρόεδροι υπέβαλαν τις παρατηρήσεις τους στο κείμενο διαβούλευσης, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ , οι οποίες αναφέρονταν στο Άρθρο 4: Φορείς Υλοποίησης των Προγραμμάτων Κατάρτισης, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α: Διαδικασία εκτέλεσης των προγραμμάτων (Αναγγελία έναρξης προγράμματος κατάρτισης, Αναγγελία ολοκλήρωσης προγράμματος, Διενέργεια εξετάσεων),στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β:Τρόπος και Όροι Υλοποίησης Προγραμμάτων και στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ:Πρότυπο Έντυπο Δημοσιοποίησης Προγράμματος Κατάρτισης ΕΦΕΤ.
Ανέπτυξαν επίσης τις προτάσεις τους, για την τροποποίηση της ΥΑ 14708/10-08-2007/ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007, οι οποίες έχουν σαν στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και την χρήση σύγχρονων μέσων (σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση) στην υλοποίηση της κατάρτισης, για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων.