- 26/01/2014
Έκτακτη σύσκεψη των προέδρων Επιμελητηρίων-4 βίντεο
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Να υπάρξει «plan b»
- Θέματα η υπεράσπιση του επιμελητηριακού θεσμού και η φορολογία
- Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Να υπάρξει «plan b»
Την άμεση απόσυρση των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας, που επιβαρύνει υπέρμετρα τις επιχειρήσεις, την προώθηση νέων ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων, καθώς και την άρση των διατάξεων που οδηγούν σε απαξίωση τον επιμελητηριακό θεσμό ζητεί από την κυβέρνηση η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Τα μέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, σε έκτακτη συνάντησή τους την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014, προέβησαν στην έκδοση τριών ψηφισμάτων τα οποία και απέστειλαν στους συναρμόδιους υπουργούς.
Στη σύσκεψη το ΕΕΑ εκπροσώπησε ο πρόεδρος κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη. Επίσης παραβρέθηκε και ο ΓΓ Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός ο οποίος, στο περιθώριο της έκτακτης σύσκεψης της ΚΕΕΕ, δήλωσε στην κάμερα του www.eea.gr ότι το 2014 θα είναι η χρονιά που θα δείξει την καμπή της χώρα μας για το ξεπέρασμα της κρίσης. Επεσήμανε δε ότι ο επιμελητηριακός κόσμος είναι ο πιο θεματικός να βοηθήσει αυτή τη προσπάθεια.
Δείτε το βίντεο
Τις εργασίες άνοιξε ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος επεσήμανε αμέσως τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η χώρα και το δυσμενές κλίμα στον οικονομικό, εργασιακό και φορολογικό τομέα. Χαρακτήρισε «κατάπτυστο και αισχρό ποινολόγιο» τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή του χρόνο και πληροφόρησε το σώμα ότι έχει την πληροφόρηση ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη παραγόντων με αυτό το θέμα.
Για το θέμα της βιωσιμότητας των επιμελητηρίων επεσήμανε τις προφορικές δεσμεύσεις κυβερνητικών παραγόντων και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για ανάκληση του μέτρου της προαιρετικής εγγραφής στα επιμελητήρια. Όπως είπε, τώρα θέλουμε ημερομηνία ανάκλησης της απόφασης αυτής. Αυτό είναι το ζητούμενο.
Δείτε το βίντεο
Διάλογος Γιάννη Χατζηθεοδοσίου Κωνσταντίνου Μίχαλου για να υπάρξει «plan b»
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διεξήχθη διάλογος μεταξύ των κκ Χατζηθεοδοσίου και Μίχαλου για να χαραχθεί εναλλακτικό σχέδιο αντίδρασης των επιμελητηρίων σε περίπτωση κυβερνητικής άρνησης.
Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε με βάση το νόμο η «ζωή των επιμελητηρίων» είναι ακόμη 11 μήνες και 6 ημέρες! Στην πράξη δεν αρκούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για άρση της μη υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια. Εμείς τώρα στηριζόμαστε στο ότι ο Πρωθυπουργός πριν τις ευρωεκλογές θα πει «ναι» για την άρση της μη υποχρεωτικής εγγραφής. Κι αν δεν το πει; Ποιο είναι το «Σχέδιο β’» που έχουμε; Τι πρωτοβουλίες θα πάρει η ΚΕΕΕ αν η απάντηση είναι αρνητική. Το λέω αυτό γιατί την ίδια στιγμή που δίνονται υποσχέσεις από την άλλη απαξιώνονται τα επιμελητήρια με αφαίρεση έργου και αρμοδιοτήτων, όπως η «Υπηρεσία μιας στάσης», τα απαξιώνουν και τα οδηγούν στο κλείσιμο. Η πρωτοβουλία μας πρέπει να έχει και άλλες διαστάσεις με κυριότερο να δείξουμε τη σημασία των επιμελητηρίων για τις επιχειρήσεις, γιατί είναι αναγκαία, ποιος είναι ο ρόλος τους, πως εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις ώστε να πειστούν οι καταναλωτές και τα μέλη μας για την ανάγκη των επιμελητηρίων. Φοβάμαι ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν γνωρίζει τη μεγάλη σημασία τους. Γι αυτό το λόγο πρέπει να υπάρξει σήμερα και «plan b»
Συμφωνώντας, με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, ο κ. Μίχαλος δήλωσε πως αυτός είναι ο σκοπό της σύσκεψης, να ετοιμάσουν το «plan b». Η πίεσή μας θα είναι υπογραφή τροποποίησης τώρα, εντός του εξαμήνου και προ των εκλογών για να αρθεί η διάταξη γιατί έχει εξαντληθεί ο διάλογος.
Επανερχόμενος ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή τςη πρότασής του ζητώντας να ορίσουν χρονικό διάστημα αναμονής για το αίτημά τους από τον Πρωθυπουργό ώστε να σχεδιάσουν τη δράση τους μετά.
Εάν υπάρξει αρνητική απάντηση:
- Συγκαλούμε έκτακτη ΓΣ.
- Πάμε όλοι συντεταγμένα
- Κάνουμε επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων δεσμεύοντάς τους.
Δείτε το βίντεο
Έντονος διάλογος Κομνηνού με Χατζηθεοδοσίου – Κορκίδη
Παρεμβαίνοντας στον διάλογο ο κ. Κομνηνός είπε μεταξύ άλλων:
Το ζητούμενο είναι:
- Να αποκτήσουν τα επιμελητήρια οικονομική αυτοδυναμία και
- Το ΓΕΜΗ να αναπτυχθεί περεταίρω.
Ήδη έχουμε συμφωνήσει να φτιαχτούν δύο ομάδες εργασίας, η μια για να αναβαθμιστεί το ΓΕΜΗ και η άλλη να ενεργοποιήσει πρωτογράμματα από τις μεταρρυθμίσεις ώστε να πάρουν πόρους τα επιμελητήρια. Ήδη το έργο τους προχωράει αλλά δεν έχει συζητηθεί καμία μεταφορά ή κατάργηση του ΓΕΜΗ. Όσον αφορά τις «Υπηρεσίες μια Στάσης» προβλέπεται από το νόμο ότι μπορούν να λειτουργούν και στα ΚΕΠ. Αυτό δεν είναι καινούριο. Είμαι υπερ της βιωσιμότητας των επιμελήτηρίων.
Χατζηθεοδοσίου: το ερώτημα είναι: δεν αφαιρείτε αρμοδιότητες από τα επιμελητήρια; Στην ουσία αποδυναμώνατε τα επιμελητήρια.
Ακολούθησε έντονος διάλογος
Δείτε το βίντεο
Τα ψηφίσματα
Τα μέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, σε έκτακτη συνάντησή τους μετά από πρόσκληση του προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014, προέβησαν στην έκδοση τριών ψηφισμάτων τα οποία και απέστειλαν στους συναρμόδιους υπουργούς.
Με το πρώτο ψήφισμα, η ΚΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη σωστή αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας, στην άμεση διαγραφή όλων των διατάξεων και ρυθμίσεων, που έχουν σαφώς εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν ανταποκρίνονται στη φοροδοτική ικανότητα κάθε επιχειρηματικού φορέα, και στη θέσπιση ενός νέου δίκαιου, απλού και αποτελεσματικού φορολογικού πλαισίου με κεντρικό άξονα την εθνική οικονομική ανάπτυξη, την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, περιλαμβανομένων και των εξαγωγών, και την προώθηση κάθε επενδυτικού και αναπτυξιακού μέτρου.
Με το δεύτερο ψήφισμα, η Κεντρική Ένωση επαναφέρει την πρότασή της προς την Πολιτεία, μετά και την αποδεδειγμένη αποτυχία των υφιστάμενων ρυθμίσεων, για κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη σταδιακή αποπληρωμή τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι ετών και μετά από περίοδο χάριτος ενός έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου θα καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.
Τέλος, με το τρίτο ψήφισμα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τον μνημονιακό νόμο για την άρση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια και να καταργήσει άμεσα τις διατάξεις των νόμων 4179/2013 (άρθρο 21) και το άρθρο 25 του νόμου «Ενιαία Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις». Με τις δύο αυτές διατάξεις επιχειρείται η πολυδιάσπαση του επιχειρηματικού κόσμου, που οδηγεί στην πλήρη αποδυνάμωση του φυσικού τους φορέα, που είναι τα εμπορικά, βιομηχανικά, βιοτεχνικά και επαγγελματικά επιμελητήρια, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε εμπορικές αλλά και τεχνικές επιχειρήσεις να εγγράφονται στο Ξενοδοχειακό και στο Τεχνικό Επιμελητήριο αντίστοιχα.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος «Αδιαπραγμάτευτες θέσεις της ΚΕΕ είναι η διατήρηση του καθεστώτος του δημόσιου χαρακτήρα των Επιμελητηρίων, με παράλληλη επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εγγραφής των επιχειρήσεων ως μέλη τους, καθώς και η διατήρηση του υφισταμένου αριθμού των 59 Επιμελητηρίων στη χώρα».