Επίσκεψη κινεζικής αντιπροσωπείας στο ΕΕΑ-Συνάντηση και με Πιτσιόρλα

Μετά από πρόσκληση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών αντιπροσωπεία της πόλης Zhengzhou της Περιφέρειας Henan της Κίνας πραγματοποίησε επίσκεψη και επαφές στην Αθήνα, με ιδιαίτερα σημαντικές συζητήσεις για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.
Επικεφαλής της Κινέζικης αντιπροσωπείας ήταν ο κ. Wan Zhengfeng, Αντιδήμαρχος της Κυβέρνησης της πόλης Zhengzhou, ο οποίος συνοδευόταν από 5μελή αποστολή υψηλόβαθμων στελεχών της τοπικής Κυβέρνησης.
Η πόλη Zhengzhou είναι η 13η πλουσιότερη πόλη της Κίνας, με ΑΕΠ 150 δισ. δολάρια Αμερικής και πληθυσμό 10 εκατομμύρια κατοίκους. Είναι η πρωτεύουσα της Περιφέρειας ΗΕΝΑΝ με πληθυσμό 107 εκατομμύρια κατοίκους και ΑΕΠ 700 δισ. δολάρια Αμερικής (η 5η πλουσιότερη Περιφέρεια της Κίνας).
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018, στο ΕΕΑ, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Χατζηθεοδοσίου και τον Α’ Αντιπρόεδρο κ.  Ν. Γρέντζελο ο κ. Zhengfeng παρουσίασε την πόλη Zhengzhou και τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στις δυο περιοχές.
Η Zhengzhou και γενικότερα η Περιφέρεια Henan είναι περιοχές με ιδιαίτερα μεγάλη αγροτική και βιομηχανική παραγωγή αλλά και ιδιαίτερη ιστορία και Πολιτισμό. Εκεί βρίσκεται η παγκοσμίως γνωστή σχολή Κουνγκ Φου των μοναχών Σαολίν.
Η Zhengzhou παράγει, επίσης, σημαντικό αριθμό ηλεκτρονικών ειδών, κυρίως κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέλυσε τις δυνατότητες εμπορικών συναλλαγών των δυο οικονομιών, περιέγραψε τις ενέργειες του ΕΕΑ για την υποστήριξη της προώθησης των εξαγωγών και της προσέλκυσης Κινέζων τουριστών και συζήτησε με τον κ. Zhengfeng τις πιθανές συνεργασίες του ΕΕΑ με φορείς της Κυβέρνησης της Zhengfeng για την προώθηση των διμερών συναλλαγών.

Συνάντηση με τον Στ. Πιτσιόρλα

 

Ακολούθησε συνάντηση της αντιπροσωπείας της πόλης Zhengzhou, του Προέδρου του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου και του Α’ Αντιπροέδρου, κ. Ν. Γρέντζελου, με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα.
Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε η πρόθεση της κινεζικής πλευράς για μια απευθείας αεροπορική σύνδεση της πόλης Zhengzhou με την Αθήνα ώστε να προωθηθούν σημαντικά οι εκατέρωθεν αφίξεις τουριστών και να αναπτυχθεί το διμερές εμπόριο. Επίσης, ο Αντιδήμαρχος της Zhengzhou έθεσε το θέμα δημιουργίας κέντρου έκδοσης αδειών εισόδου (Visa Center) με σκοπό τη διευκόλυνση των Κινέζων που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα από την Περιφέρεια Henan.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να γίνουν άμεσα συγκεκριμένες συζητήσεις στο θέμα αυτό και να προγραμματιστεί επίσκεψη αντιπροσωπείας από την Ελλάδα στην πόλη Zhengzhou προς διερεύνηση εμπορικών ευκαιριών από τους Έλληνες εξαγωγείς και ανθρώπους του τουρισμού.