tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Esend. Τα θεμέλια έχουν μπει ή προσπαθούμε να φτιάξουμε ρετιρέ στον αέρα;

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Ο Σεπτέμβριος πλησιάζει στο τέλος του , ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να μπαίνουμε σε θερμοκρασίες φθινοπωρινές και έτσι μοιραία έχουν κάνει την εμφάνιση τους οι πρώτες ζακέτες στην γκαρνταρόμπα μας. Βέβαια αν διαβάσουμε τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα δούμε ότι μάλλον έχουμε μπροστά μας λιγάκι ακόμα αποκαλόκαιρο, αφού οι θερμοκρασίες από εβδομάδα θα εμφανίσουν ανοδικές τάσεις. Όπως και να έχει ο καιρός αποφασίζει και θα κάνει τα δικά του , ότι και να λέμε εμείς.

Από την άλλη στα δικά μας «καιρικά συστήματα» επικρατεί φαινομενικά μία σχετική ηρεμία , η οποία όμως πολύ φοβόμαστε ότι είναι η νηνεμία πριν την καταιγίδα που μας περιμένει. Οι περισσότεροι συνάδελφοι συζητάμε για την εν λόγω κατάσταση με αγωνία για το τι «μέλλει γενέσθαι» σε σχέση με τα σημεία των καιρών γύρω από την ψηφιοποίηση που επιχειρείται εδώ και κάποια χρόνια στις επιχειρήσεις.

Σε σχέση με την ψηφιοποίηση να θυμίσουμε ότι η θέση μας από την πρώτη στιγμή ήταν ότι είναι ένα έργο καινοτόμο και σοβαρό , όμως αν δεν δουλευτεί σωστά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γυρίσει μπούμερανγκ προς όλους τους εμπλεκόμενους. Τα λέγαμε από τις εποχές των lock down και των μέτρων περιορισμού κίνησης. Σήμερα εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια άποψη , όμως ταυτόχρονα συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μπορεί να γυρίζει μπούμερανγκ ειδικά αν τα πράγματα γίνουν με λάθος σειρά.

Όπως και να έχει, δεν γίνεται να ξεκινάς μία οικοδομή από το ρετιρέ, στην συνέχεια να χτίσεις τους ορόφους και στο τέλος τα θεμέλια. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να μπουν τα θεμέλια , να συνεχίσεις τους ορόφους και τέλος να φτιάξεις το δωμάτιο του ρετιρέ. Μάλιστα όσο χτίζεις πρέπει να προβλέπεις αναμονές για τις υπόλοιπες εργασίες που γίνονται μέχρι να παραδοθεί το κτήριο ολοκληρωμένο και λειτουργικό. Δεν γίνεται να βάψεις και μετά να θυμηθείς ότι πρέπει να περάσει υδραυλικός και ηλεκτρολόγος, γιατί αν το θυμηθείς μετά, πολύ απλά ο ελαιοχρωματιστής θα πρέπει να ξαναπεράσει , μαζί με τον σοβατζή και ούτω καθεξής.

Η σειρά που θα πρέπει να ακολουθείται για κάποιες διαδικασίες καλώς ή κακώς είναι αδιαπραγμάτευτη και σχετικά αδύνατον να προσαρμοστεί με άλλους τρόπους. Μοιραία θα προκύψουν ανάγκες για ενδιάμεσες ευελιξίες, όμως είναι αδύνατον να παρακαμφθεί η αρχική σειρά των πραγμάτων. Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Πάει κάπου το μυαλό σας; Εμάς όλο και κάτι μας θυμίζει… Φυσικά στα αγαπημένα μας my data αλλά και στο νέο δεδομένο που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα και δεν είναι άλλο από το πρόγραμμα διαβίβασης των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών που εκδίδονται από φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς, γνωστότερο ελληνιστί και ως esend.

Για το esend λοιπόν μάθαμε από τον υπό ψήφιση νόμο ότι από 1η Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι όλες οι ταμειακές μηχανές συνδεδεμένες με το διαδίκτυο προκειμένου να μπορούν να διαβιβάζουν στο esend τα δεδομένα των λιανικών παραστατικών. Η εν λόγω προθεσμία βέβαια ήδη έχει αλλάξει όπως θα δούμε παρακάτω.

Μαζί με την εν λόγω προθεσμία τέθηκαν προς ψήφιση και τα σχετικά πρόστιμα της μη τήρησης του χρονοδιαγράμματος της διαβίβασης. Το ύψος του προστίμου διαμορφώνεται ανάλογα από το αν η πράξη επιβαρύνεται με ΦΠΑ ή όχι και θα είναι τα εξής:

· Εάν η πράξη υπόκειται σε ΦΠΑ πρόστιμο θα είναι ίσο με το 50% επί του Φ.Π.Α. που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, ενώ παράλληλα ορίζεται ότι το κατώτατο πρόστιμο ανά φορολογικό έλεγχο τέτοιου είδους δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο των 250 ευρώ.

· Εάν η πράξη δεν υπόκειται σε ΦΠΑ το πρόστιμο θα είναι 500 ευρώ για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία.

· Σε περίπτωση επανάληψης των παραβάσεων θα προβλέπεται διπλασιασμός των ανωτέρω προστίμων.

Βέβαια όπως προαναφέραμε πριν την ψήφιση του νόμου άλλαξε η καταληκτική προθεσμία και μεταφέρεται για το τέλος του μηνός , δηλαδή για την 31η Οκτωβρίου , άρα δίδεται λίγο περισσότερο χρονικό περιθώριο στις επιχειρήσεις να οργανωθούν επί του θέματος.

Καταρχάς να ανοίξουμε μία παρένθεση και να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα γιατί πολλοί μπερδεύτηκαν. Τα εν λόγω πρόστιμα αφορούν τις ταμειακές μηχανές και τους φορολογικούς μηχανισμούς ως προς το κομμάτι των λιανικών συναλλαγών και τις επιχειρήσεις οι οποίες υποχρεούνται εκ του νόμου να εκδίδουν στοιχεία λιανικής από Φ.Η.Μ ή επέλεξαν οικειοθελώς να χρησιμοποιούν Φ.Η.Μ για τις λιανικές συναλλαγές τους , παρότι ο νόμος δεν τους υποχρεώνει. Με λίγα λόγια αφορά τους χρήστες των Φ.Η.Μ και κανέναν άλλο. Επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα ως προς το ποιοι είναι υπόχρεοι να έχουν Φ.Η.Μ , εξακολουθούν να ισχύουν αυτά που γνωρίζαμε εδώ και πολλά χρόνια.

Ακούσαμε επίσης πολλές παρερμηνείες επί του θέματος για την εν λόγω προθεσμία , αλλά και ότι τα εν λόγω πρόστιμα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα παραστατικά εσόδων. Μερικοί μάλιστα το ερμήνευαν και ως εφαρμογή των προστίμων της εγκυκλίου Α.1090/2022 που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Ψυχραιμία παιδιά… Πρόστιμα για την Α.1090/2022 δεν προβλέπονται ακόμα. Κατά την άποψη μας πρέπει να αργήσουν πάρα πολύ να προβλεφθούν. Ελπίζουμε την ίδια άποψη να έχουν και οι αρμόδιοι επί του θέματος. Υπάρχει πάρα πολύς δρόμος μέχρι την απόλυτη εφαρμογή της, για πολλούς και διάφορους λόγους που έχουμε ήδη αναλύσει και εμμένουμε στις απόψεις μας.

Ας κλείσουμε την παρένθεση και να γυρίσουμε στο θέμα μας θέτοντας κάποιες απλές ερωτήσεις στους αρμοδίους επί του θέματος του esend και της διαβίβασης των στοιχείων λιανικής:

· Το σύστημα esend είναι έτοιμο να υποδεχθεί τα δεδομένα των Φ.Η.Μ ή θα κολλάει;

· Το esend μιλάει με το my data ή ακόμα έχουν κομμένη την καλημέρα;

· Το πολυδιαφημισμένο apodixi διαβάζει τα σωστά δεδομένα ή στην εφαρμογή του μέτρου θα βγαίνουν όλες οι αποδείξεις άκυρες;

Εκτός όμως των «σύνθετων» προαναφερόμενων ερωτήσεων , θα θέσουμε κάποιες άλλες πιο γενικές και λαϊκές ερωτήσεις :

· Οι επιχειρήσεις έχουν όλες πρόσβαση στο διαδίκτυο ή υπάρχουν και περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση;

· Το διαδίκτυο είναι καθόλα εντάξει και δεν πέφτει ποτέ;

· Το δωρεάν ίντερνετ υπάρχει για όλους ;

· Οι Φ.Η.Μ θα είναι άτρωτες και δεν θα χαλάνε ποτέ ή αν χαλάνε θα κλείνει η επιχείρηση γιατί δεν θα μπορεί να διαβιβάσει on line;

· Τι θα γίνει αν η Φ.Η.Μ κολλήσει στις 3.30 ώρα την νύχτα;

· Υπάρχουν οι ανάλογοι τεχνικοί για να υποστηρίξουν το έργο ή θα πρέπει οι υπάρχοντες να είναι όλοι 7/24;

· Υπάρχουν τεχνικοί σε όλη την χώρα και όλα τα νησιά;

Ερωτήματα μπορούμε να βρούμε άπειρα, θα δεχτούμε με χαρά και τα δικά σας από κάτω στα σχόλια, αλλά μήπως να θέσουμε το βασικότερο όλων; Τα θεμέλια του κτηρίου μπήκαν ή προσπαθούμε να φτιάξουμε το ρετιρέ στον αέρα;

Κλείνοντας θα θέσουμε άλλο ένα ερώτημα το οποίο θα απαντήσουμε μόνοι μας και θεωρούμε πολλοί από εσάς… Είναι οι λογιστές υπεύθυνοι για την παρακολούθηση του esend και της σωστής διαβίβασης των αποδείξεων ; Η απάντηση μας προφανώς είναι αρνητική… Σαφέστατα ενημερώνουν τις επιχειρήσεις για την υποχρέωση και για τα πρόστιμα, αλλά κατά την άποψη μας η υποχρέωση τους σταματάει εκεί. Οι λογιστές δεν είναι τεχνικοί ταμειακών μηχανών , ούτε ειδικοί διαδικτύου , ούτε προγραμματιστές για να ανακαλύψουν τι μπορεί να «χτυπάει» και οι αποδείξεις δεν διαβιβάζονται… Να βοηθήσουν στην διαδικασία για ένα κοινό καλό μπορεί και να μπορούν, όχι όμως και να την πάρουν στην πλάτη σαν δική τους υποχρέωση.

Πηγή: www.e-forologia.gr