Γ. Χατζηθεοδοσίου στα «ΝΕΑ»: «Εμείς θα δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες»

Ο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου τοποθετήθηκε με άρθρο του στην Ειδική Έκδοση «Επιχειρείν» της εφημερίδας  «Τα Νέα»,  21.12.2019. Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. λίγο πριν την έλευση μιας νέας χρονιάς αναφέρθηκε στο μικρομεσαίο επιχειρείν, τονίζοντας τη δυναμική του και τη συμβολή αυτού στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας, το οποίο εμφανίζει κάποια σημάδια ανάκαμψης.

Ο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μπορεί να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης έχοντας στο πλευρό τους την πολιτεία και όλα όσα πρέπει εκείνη να διευθετήσει προκειμένου να τους δώσει ώθηση. Τέλος, αναφέρθηκε διεξοδικά στην προσπάθεια του Επιμελητηρίου να εισάγει τα μέλη του – επαγγελματίες και επιχειρηματίες – στη νέα ψηφιακή εποχή, τις ανάγκες και τις ευκαιρίες της, μέσω των υπηρεσιών, των δράσεων και των πρωτοβουλιών του Ε.Ε.Α. 


Ακολουθεί το Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

«Η «αυγή» κάθε νέας χρονιάς είναι από μόνο του ένα γεγονός που μας οπλίζει με αισιοδοξία. Ειδικά φέτος όμως, αυτή η πιο θετική θεώρηση των πραγμάτων έχει και ρεαλιστικό υπόβαθρο. Μετά από 10 χρόνια κρίσης που έριξε στο σκοτάδι την ελληνική οικονομία, προκαλώντας ταυτόχρονα σκληρά χτυπήματα στην επιχειρηματικότητα, φέτος αχνοφαίνεται ένα φως στην άκρη του τούνελ. Έχοντας μπει πλέον για τα καλά στη μεταμνημονιακή εποχή –δηλαδή επανακτήσαμε τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε μόνοι μας το μέλλον μας- πρέπει να δούμε με προσοχή τα επόμενα βήματα μας, για να εκμεταλλευθούμε το μομέντουμ και να αξιοποιήσουμε τη γνώση που αποκομίσαμε από τις σκληρές εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος. Και όταν λέω μομέντουμ, αναφέρομαι κυρίως σε αυτή την αισιόδοξη διάθεση που υπάρχει σε όλο και περισσότερους και δημιουργεί ένα θετικό κλίμα στην αγορά. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχει συμβεί κάποια θεαματική βελτίωση, όπως μία σημαντική αύξηση του τζίρου των καταστημάτων, για να δικαιολογηθεί αυτή η μεταστροφή του κλίματος. Τα μηνύματα όμως που υπάρχουν είναι τέτοια, που πυροδοτούν αισιόδοξα σενάρια για την «επόμενη μέρα».

Επειδή βέβαια κανείς δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο σε σενάρια, βλέψεις και επιθυμίες, οφείλουμε να βασιστούμε σε πραγματικά στοιχεία για να πορευθούμε και να βάλουμε τις βάσεις για μία αναπτυξιακή πορεία. Και κυρίως να στηριχθούμε σε συγκεκριμένα και κοστολογημένα σχέδια. Με τη βεβαιότητα της γνώσης λοιπόν ότι τίποτα δεν θα μας χαριστεί, οφείλουμε να εργαστούμε με πρόγραμμα και συνέπεια. Οι μικρομεσαίοι θα δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες ανάκαμψης. Εμείς είμαστε αυτοί που θα ανοίξουμε το δρόμο.

Με αυτή τη βαθιά πεποίθηση, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών εστιάζει στα κελεύσματα των καιρών γι΄αυτό και επενδύει καθημερινά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του, ώστε να προσφέρει ακόμα περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στα μέλη του. Ήδη πετύχαμε να μην είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του μέλους μας στα γραφεία μας προκειμένου να διευθετήσει μία υπόθεση του. Πραγματοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα, αυτό το διάστημα εκπονούμε δέκα μελέτες για την στήριξη σημαντικών κλάδων της οικονομίας μας, ενισχύουμε επαγγελματίες και μικρομεσαίους με όλες μας τις δυνάμεις. Το μεγάλο στοίχημα όμως –που έχει άμεση σχέση και με την συμμετοχή της Πολιτείας- είναι η δωρεάν δυνατότητα που προσφέρουμε σε κάθε μέλος μας να δημιουργήσει το δικό του e-shop. Είναι μία κίνηση πρωτοποριακή που έχει άμεση σχέση με τη νέα ψηφιακή εποχή. Μπορεί να αλλάξει όλο τον επιχειρηματικό χάρτη και να αναβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο χιλιάδων επιχειρήσεων. Εμείς κάνουμε την αρχή, ανοίγουμε το δρόμο δηλαδή, προσφέροντας για αυτό τον σκοπό ένα πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό. Αν η πρωτοβουλία μας στηριχθεί από την Πολιτεία, δηλαδή από τα συναρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια ή τον Δήμο, να είστε βέβαιοι ότι σύντομα θα μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική κατάσταση. Σαφώς πιο σύγχρονη και σίγουρα πιο ελπιδοφόρα. Έχουμε ήδη απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς και αναμένουμε απαντήσεις. Την ίδια ώρα όμως προχωράμε και άλλο ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που σχετίζεται με το ιστορικό εμπορικό κέντρο. Έχουμε χρηματοδοτήσει τη μελέτη για την ψηφιακή αναβάθμιση χιλιάδων επιχειρήσεων σε Πλάκα και Μοναστηράκι, με στόχο να περάσουν και αυτές στη νέα εποχή. Φανταστείτε να μπορεί ένας επισκέπτης να κάνει –μέσω του κινητού του- εικονικές περιηγήσεις στα καταστήματα αυτής της ιστορικής περιοχής. Μιλάμε για τρομερή ενίσχυση του τουρισμού μας και ταυτόχρονα ακόμα μεγαλύτερη ανάδειξη του brand name «Αθήνα».

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ένα πράγμα. Ότι δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη και προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και κυρίως αποτελεσματικά. Δηλαδή μόνοι μας δημιουργούμε τις ευκαιρίες.

Για να υπάρξουν βέβαια ρεαλιστικές ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, σχετικά με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Γιατί αυτή την ώρα είναι έκδηλο το κενό ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως χρειάζεται και η εφαρμογή φιλοεπενδυτικών πολιτικών που θα δίνει κίνητρα και θα μειώνει στο ελάχιστο τη γραφειοκρατία και τις περιττές καθυστερήσεις που τόσο έχουν «πληγώσει» την επιχειρηματικότητα. Εφόσον οι τραπέζες ανοίξουν τη ροή της χρηματοδότησης και ταυτόχρονα προχωρήσει και η ουσιαστική ελάφρυνση από τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που έχουν «γονατίσει» όλη τη μεσαία τάξη –άρα και το σύνολο των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων- τότε αλλάζουν τα δεδομένα. Και ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για να μπει η πολύπαθη οικονομία μας σε μία αναπτυξιακή τροχιά.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, τώρα που μοιάζουμε έτοιμοι να κάνουμε την στροφή, απαιτείται να επιδείξουμε μέγιστη εγρήγορση και πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας.

Κυρίως όμως να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον που εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε και να μην συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από αυτό που μας αξίζει. Και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι αξίζουν τα καλύτερα. Από την στιγμή που άντεξαν στην κρίση, δεν μας τρομάζει τίποτα. »