Γ. Χατζηθεοδοσίου: Μέτρα εδώ και τώρα για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και μαζί τους οι εργαζόμενοι

Για πολύ περισσότερα «λουκέτα» και ανάλογη αύξηση της ανεργίας, αν δεν ληφθούν εδώ και τώρα από την κυβέρνηση, οριζόντια μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, προειδοποιεί ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και την εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι δεδομένων των εκτιμήσεων για μείωση του ΑΕΠ έως και 12%, της υφιστάμενης πτώσης τζίρου των επιχειρήσεων κατά 50%, και του πενιχρού τουρισμού, η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο επιλογές. Ή κρατάει τις επιχειρήσεις όρθιες, που σημαίνει και τους εργαζόμενους, ή τις αφήνει να κλείσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την απασχόληση, αλλά και την κοινωνική συνοχή.

Εκτίμησε, δε, ότι αν όπως φαίνεται υπάρξει και νέο κύμα κορονοϊού, τότε είναι πιθανό να ξεπεραστεί η πρόβλεψη για 100.000 λουκέτα και 250.000 νέους ανέργους.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. έθεσε εκ νέου την ανάγκη επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας, ενώ σημείωσε ότι σε διάλογο που είχε με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και εκπροσώπους άλλων φορέων, στο Προεδρικό  Μέγαρο κατά τη γιορτή της Δημοκρατίας, επισημάνθηκε ότι δεν αρκεί να υπάρχουν τα προγράμματα, πρέπει και να είναι ευέλικτα για τις επιχειρήσες και να απορροφώνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με περίπου 1 δισ. ευρώ να λιμνάζει.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πολυαναμενόμενη βοήθεια από την Ευρώπη, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι πρόκειται για μία σημαντική ευκαιρία, όμως τα χρήματα, στην καλύτερη περίπτωση, θα έρθουν στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2021 και αυτόν τον έναν χρόνο που μεσολαβεί οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν, αν δεν στηριχθούν ουσιαστικά.

Κλείνοντας ο κ. Χατζηθεοδοσίου στάθηκε και στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η οποία σταματά από 1ης Αυγούστου, κάνοντας λόγο για «ένα θέμα που θα ταρακουνήσει την ελληνική κοινωνία».

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: