Γ. Χατζηθεοδοσίου στα «ΝΕΑ»: Χρειάζεται αναπτυξιακή προοπτική

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» της Παρασκευής 10 Μαΐου 2019:

Εάν θα θέλαμε να δώσουμε έναν τίτλο στο περιεχόμενο των κυβερνητικών εξαγγελιών, τότε εκτιμώ ότι ο καλύτερος θα ήταν ο «Ναι μεν, αλλά».

Και αυτό γιατί σίγουρα είναι χρήσιμη η 13η σύνταξη. Όπως και η μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια. Αναφέρομαι κυρίως σε αυτά που αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα και που πραγματικά θα ενισχύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ θα τονώσουν και την αγορά. Σαφώς είναι μέτρα που τα έχει ανάγκη η κοινωνία. Όμως για όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν ορισμένες εύλογες απορίες. Και αυτό γιατί αναμένεται να εφαρμοστούν από τον επόμενο χρόνο. Επειδή μεσολαβούν οι εθνικές εκλογές, πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι θα παραμείνει ο ίδιος σχεδιασμός; Άρα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη της εκλογικής αναμέτρησης. Επίσης δεν ακούσαμε να γίνεται λόγος για την ουσιαστική ανάκαμψη της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που όπως παραδέχονται όλοι υπήρξαν τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. Όπως δεν ειπώθηκε τίποτα ούτε για τη μείωση των συντελεστών φορολογικής κλίμακας, ούτε και για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Και βέβαια παραμένει η απορία αν θα δώσουν την έγκρισή τους οι θεσμοί στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το βασικότερο όλων όμως είναι –και θεωρώ ότι πρέπει να το καταλάβουμε όλοι- ότι μόνο με μέτρα ανακούφισης δεν μπορεί να γίνει ένας ουσιαστικός και μακρόπνοος σχεδιασμός. Καθετί που ενισχύει το εισόδημα των πολιτών είναι χρήσιμο, όμως για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση, η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικές συναινέσεις και συντονισμένες δράσεις.