tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στα “ΝΕΑ”: Χρειάζονται οριζόντια μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ύφεσης

Ακολουθεί άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στα “ΝΕΑ Σαββατοκύριακο” (23/5/2020):

Μετά το ισχυρό σοκ όλου του πλανήτη λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν, πολλά κράτη σε διάφορα σημεία της υφηλίου ξεκινούν με αργά βήματα την επανεκκίνηση των οικονομιών τους. Ανάμεσα τους βέβαια και η χώρα μας. Και όσο προχωρά αυτή η μακρόσυρτη διαδικασία, τόσο φαίνεται πιο έντονο το αποτύπωμα των οικονομικών συνεπειών της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ταυτόχρονα, αυξάνεται και η ανησυχία για την «επόμενη μέρα». Γιατί αν μπορούμε να μιλήσουμε με απόλυτη βεβαιότητα για ένα πράγμα σήμερα, αυτό είναι το σύννεφο της ύφεσης που σκεπάζει απειλητικά την ελληνική οικονομία.

Πλέον, μετά από μία δεκαετή περιπέτεια με την οικονομική κρίση, καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε σε μία νέα πρόκληση που έχει και μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας, στοχεύοντας παράλληλα στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Γιατί μπορεί μέχρι τώρα να ήταν αποτελεσματική η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όμως το να σταθείς όρθιος στην οικονομική ύφεση που έρχεται είναι μία δύσκολη εξίσωση. Ειδικά από την στιγμή που οι προβλέψεις σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλούν ίλιγγο. Για τη χώρα μας το βάθος της ύφεσης εκτιμάται περίπου στο 10%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ποσοστό δεν μπορεί να ανέβει κι άλλο. Πως μπορείς να υπολογίσεις με ακρίβεια κάτι που είναι ακόμα σε εξέλιξη; Η κρίση του κορονοϊού είναι ακόμα εδώ και μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να έχουμε ένα νέο κύμα πανδημίας. Υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις που κάνουν λόγο για ύφεση της τάξης του 7%, όλα όμως θα φανούν στην πορεία. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για αυτό που έρχεται. Η ανησυχία για το αύριο είναι διάχυτη και δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό αν θέλουμε να ελπίζουμε βάσιμα στη δημιουργία κάποιου αναχώματος. Η πάγια θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι ότι είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε. Όταν, σύμφωνα με προβλέψεις, το φθινόπωρο μπορεί να έχουμε 100.000 επιχειρήσεις λιγότερες και χαμένες 250.000 θέσεις εργασίας, το σίγουρο είναι ότι απαιτούνται δραστικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.

Αναφέρω συνοπτικά δράσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν άμεσα, ώστε να μην φτάσουμε σε πλήρες αδιέξοδο:

Μείωση της φορολογίας για επιχειρήσεις και επαγγελματίες
Οριζόντια μέτρα στήριξης για όλες τις επιχειρήσεις. Κανείς δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του. Και κανείς δεν πρέπει να θυσιαστεί προς όφελος «ορισμένων»
Ενίσχυση της ρευστότητας με χορήγηση κεφαλαίων επανεκκίνησης. Δεν μιλάμε για δάνεια αλλά για επιχορηγήσεις
Αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων με ταχύτερες διαδικασίες απορρόφησης, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος
Ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων με περαιτέρω μετάθεση του χρόνου καταβολής τους. Γιατί το να ανοίξει σήμερα μία επιχείρηση, δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα μπορεί άμεσα να ανταποκριθεί στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις
Αύξηση χρηματοδοτικών «εργαλείων» από τις τράπεζες, χωρίς όμως τα προσκόμματα που επικαλούνται σήμερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Επίλυση του προβλήματος προστασίας της πρώτης κατοικίας, με στόχο να μην βγουν «στο σφυρί» σπίτια πολιτών –ανάμεσα τους και επιχειρηματιών- που βρίσκονται σε αδυναμία. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να πιεστούν, όχι όμως να καταστραφούν νοικοκυριά που λόγω των συγκυριών δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα που απειλεί την κοινωνική συνοχή.
Επιδότηση της εργασίας
Εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης κλάδων που κινδυνεύουν με αφανισμό. Για παράδειγμα σε εστίαση και τουρισμό μπορούν να ληφθούν στοχευμένες δράσεις, προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις
Βοήθεια από την Πολιτεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Η νέα πραγματικότητα έδειξε το δρόμο. Για να μπουν όλοι όμως σε αυτόν, χρειάζονται βοήθεια.

Οφείλουμε όλοι να δούμε την πραγματικότητα. Ζούμε σε συνθήκες έκτακτης κατάστασης και απαιτούνται ανάλογα μέτρα. Δεν είναι σύνηθες να σταματά τελείως κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Γιατί αυτό συνέβη στη χώρα μας. Δεν ήταν μόνον οι πολίτες που μπήκαμε σε καραντίνα. Όλη η οικονομία –εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- βρέθηκε σε συνθήκες καραντίνας. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ακριβώς για να στηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο τα μέλη του και τις επιχειρήσεις γενικότερα, ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες με το που μπήκε στη ζωή μας ο κορονοϊός. Το πρώτο μας μέλημα ήταν να φροντίσουμε για την πληρέστερη ενημέρωση τους. Ειδικοί συνεργάτες του Ε.Ε.Α. απάντησαν σε χιλιάδες ερωτήματα για τα νέα δεδομένα που έφεραν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ για τον ίδιο λόγο διοργανώθηκαν – και συνεχίζονται- διαδικτυακές συζητήσεις με την συμμετοχή πολιτικών αρχηγών, υπουργών, εκπροσώπων κοινωνικών εταίρων, επιμελητηρίων και επαγγελματικών κλάδων, προκειμένου να αναδειχθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης. Χάρη στις έγκαιρες παρεμβάσεις μας προς την Πολιτεία, υιοθετήθηκαν μέτρα στήριξης και διορθώθηκαν αστοχίες. Έτσι μπήκαν κι άλλοι ΚΑΔ στα μέτρα στήριξης, περισσότεροι επαγγελματίες εντάχθηκαν στους δικαιούχους των 800 ευρώ, δόθηκαν παρατάσεις για μέτρα που αρχικά απευθύνονταν σε ελάχιστους και γενικότερα ακούστηκε δυνατά η «φωνή» των μικρομεσαίων. Παράλληλα καταθέσαμε στοιχειοθετημένες προτάσεις για την στήριξη των επαγγελματιών της εστίασης ενώ ήμασταν οι πρώτοι που ζητήσαμε με παρέμβαση μας προς τον Πρωθυπουργό την ταχύτερη επαναλειτουργία του κλάδου.

Αυτές μας οι πρωτοβουλίες είναι βέβαιο ότι προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Αν υπάρξει συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με την συμβολή των Επιμελητηρίων που έχουν πλέον γνώση και εμπειρία, ώστε να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της ύφεσης, τότε υπάρχει βάσιμη ελπίδα για το αύριο.

Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό, γιατί ήδη η ύφεση μας χτυπά την πόρτα.