tuv-iso-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “DEAL NEWS”: Στήριξη τώρα στους μικρομεσαίους

Το “καμπανάκι” του συναγερμού “χτυπάει” για μια ακόμη φορά για την κατάσταση στην αγορά υπό το απειλητικό φάσμα της “επέλασης” της μετάλλαξης “Δέλτα” του κορονοϊού, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δηλώνοντας στη “Deal” ότι “η οικονομία δεν αντέχει άλλο κλείσιμο, αντίθετα οι μικρομεσαίες ιδίως επιχειρήσεις χρειάζονται ισχυρή στήριξη για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν”.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ θεωρεί επιτακτική ανάγκη την αύξηση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις και την ικανοποίηση του αιτήματος του Επιμελητηρίου για τη διαγραφή μέρους των οφειλών που προέκυψαν μέσα στην πανδημία, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφευχθούν χιλιάδες νέα λουκέτα.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου απευθύνει εξάλλου, έκκληση για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, ωστόσο ασκεί κριτική στα νέα μέτρα περιορισμών που ανακοινώθηκαν για τον κλάδο της εστίασης, υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να έχουν τον ρόλο και του “ελεγκτή”, αλλά και ότι επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος. Αλλά πάντως, θεωρεί πως ο κλάδος εύκολα ή δύσκολα θα καταφέρει να προσαρμοστεί.

Πώς κρίνετε τα νέα περιοριστικά μέτρα για τη λειτουργία ενός τμήματος της αγοράς (εστίαση); Θα μπορέσει ο επιχειρηματικός κόσμος να προσαρμοστεί ή οδηγούμαστε σε αδιέξοδο;

Θα ξεκινήσω με μία θέση που ως Επιμελητήριο έχουμε εκφράσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστεί –όπως τονίζουν και οι ειδικοί- πάνω από το 80% των πολιτών, ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας και να περιοριστεί ο κίνδυνος λήψης επιπλέον μέτρων. Έτσι θα προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, αλλά θα σώσουμε ότι σώζεται και από την οικονομία. Οι περίοδοι καραντίνας προκάλεσαν ανυπολόγιστη ζημιά στο επιχειρείν και ένα νέο πιθανό lockdown θα είναι καταστροφικό. Και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ελήφθησαν επειδή ακριβώς δεν έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με αποτέλεσμα το 4ο κύμα της πανδημίας να έχει κάνει ήδη την εμφάνιση του. Οι νέοι περιορισμοί επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την εύρυθμη λειτουργία ενός κλάδου που έχει πιεστεί όσο λίγοι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, την εστίαση. Οι επιχειρηματίες γίνονται ξαφνικά ελεγκτές των πιστοποιητικών εμβολιασμού, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι ο ρόλος τους. Και αναμένεται να επιβαρυνθούν με ένα επιπλέον κόστος, καθώς θα πρέπει να διαθέτουν έναν άνθρωπο που θα ασχολείται μόνο με αυτή τη διαδικασία. Όσο για την προσαρμογή, αυτή νομίζω ότι εύκολα ή δύσκολα θα επιτευχθεί. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν είναι κανονικές συνθήκες για να λειτουργήσει σωστά ένας βασικός κλάδος της οικονομίας μας.

Υπάρχουν αντιπροτάσεις;

Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τους επαγγελματίες και να βρει τη βέλτιστη δυνατή λύση. Εμείς επισημάναμε έγκαιρα τα προβλήματα που θα προκύψουν και κυρίως την αλλαγή ρόλου των επιχειρηματιών, οι οποίο κανονικά θα έπρεπε να είναι επιφορτισμένοι με την υποχρέωση της παροχής των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.

Ποιο είναι το κλίμα στην αγορά;

Αν για τη δημόσια υγεία υπάρχουν αρμόδιοι να μιλήσουν, εγώ μπορώ να μιλήσω για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και την πραγματική οικονομία. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας δεν θα αντέξει άλλο ένα κλείσιμο της επιχειρηματικότητας. Ειδικά για τους μικρομεσαίους, αυτό θα ήταν καταστροφικό και πρέπει με κάθε τρόπο να το αποφύγουμε. Ήδη γίνεται τεράστια προσπάθεια από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να αποφύγουν το «λουκέτο». Ο στόχος πρέπει να είναι η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, ώστε να ανακάμψει η οικονομία και να προχωρήσει μπροστά η χώρα.

Τι ειπώθηκε στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ε.Ε.Α.;

Ουσιαστικά αυτό ήταν και το θέμα του μεγάλου Συνεδρίου που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στις 14/7, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με την συμμετοχή σχεδόν του μισού υπουργικού συμβουλίου, εκπροσώπων κομμάτων αλλά και στελεχών του τραπεζικού και του επιχειρηματικού τομέα, συζητήθηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2021.

Σεβόμενοι τον θεσμικό μας ρόλο ως Επιμελητήριο, επιδιώκουμε πάντα να είμαστε δίπλα στα μέλη μας και γενικότερα να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το επιχειρείν. Αυτή τη χρονική στιγμή οι μικρομεσαίοι δίνουν έναν σκληρό αγώνα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, προκειμένου να επιβιώσουν επαγγελματικά. Είμαστε δηλαδή σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την επιχειρηματικότητα, την οικονομία και τη χώρα. Διοργανώσαμε λοιπόν ένα Συνέδριο με την συμμετοχή οκτώ υπουργών, εκπροσώπων κομμάτων, στελεχών του τραπεζικού και επιχειρηματικού τομέα, με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2021. Και χάρηκα ιδιαίτερα γιατί στο σύνολο τους οι συμμετέχοντες στάθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Είναι όμως καιρός από τα λόγια να περάσουμε στις πράξεις. Προσδοκώ από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για περαιτέρω στήριξη των μικρομεσαίων, για δημιουργία περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα που τόσο έχει ανάγκη η αγορά και κυρίως να ικανοποιήσει το αίτημα που έχει καταθέσει το Ε.Ε.Α. για τη διαγραφή μέρους των οφειλών που προέκυψαν μέσα στην πανδημία. Ειδικά το τελευταίο το θεωρώ κομβικό γιατί μόνο έτσι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να έχουν κάποιες πιθανότητες σωτηρίας.

“Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς την πρόοδο των ΜμΕ”

Ποια είναι τα αιτήματά σας από την κυβέρνηση;

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει τονίσει πολλές φορές ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, χωρίς την πρόοδο των μικρομεσαίων. Ήταν πολύ ελπιδοφόρο, για παράδειγμα, ότι στο συνέδριό μας, ο κ. Χατζηνικολάου από την Τράπεζα Πειραιώς, δήλωσε ότι το τραπεζικό σύστημα θα ενισχύσει τη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις που έχουν προοπτικές βιωσιμότητας. Για να υπάρξουν όμως αυτές, απαιτούνται κάποιες στοχευμένες κινήσεις από την κυβέρνηση. Οι δύο βασικότερες είναι η περαιτέρω στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων και κυρίως η διαγραφή μέρους των οφειλών που «γεννήθηκαν» μέσα στην πανδημία. Μόνον έτσι θα αποφευχθούν τα λουκέτα και θα στηριχθεί όχι μόνο η επιχειρηματικότητα αλλά συνολικά η κοινωνία. Γιατί αν πληγούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το αρνητικό αποτύπωμα στην κοινωνία θα είναι μεγάλο. Περιμένουμε λοιπόν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να σταθεί αρωγός στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Οι πραγματικές προθέσεις θα φανούν βέβαια και από την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Για εμάς η λέξη «κλειδί» είναι η ισονομία. Δεν ζητάμε κάποια προνομιακή μεταχείριση. Δεν μπορούμε όμως να δεχθούμε και την στήριξη που απολαμβάνουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις. Η «συνταγή» πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να ελπίζουμε βάσιμα σε αναστροφή του σημερινού αρνητικού κλίματος.