Γ. Χατζηθεοδοσίου στη διαδικτυακή εκδήλωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου: Απαιτείται περαιτέρω στήριξη μικρομεσαίων και επαγγελματιών

Για τις συνέπειες της πανδημίας στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία μίλησε ο  Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας, κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, την Τετάρτη 21 Απριλίου.

Κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση με θέμα: «Πανδημία: Υγειονομικές – Οικονομικές και Κοινωνικές Προκλήσεις», ο κ. Χατζηθεοδοσίου, αφού υπογράμμισε ότι η υγεία αποτελεί το πρώτιστο αγαθό και είναι δεδομένη η ταύτιση με τις απόψεις των ειδικών, ανέλυσε την οικονομική διάσταση της πανδημίας, με επίκεντρο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Όπως τόνισε, πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η ζημία που έχει προκληθεί είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των τριών Μνημονίων συνολικά.

Δίνοντας το στίγμα της κατάστασης που αυτή τη στιγμή επικρατεί στην αγορά, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. επισήμανε ότι η κίνηση είναι ιδιαίτερα υποτονική, όπως ο ίδιος διαπίστωσε έχοντας επισκεφθεί τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από 20 Δήμους της Αττικής και εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Απέδωσε την εικόνα αυτή στην κακή ψυχολογία και τον φόβο των πολιτών, την οικονομική στενότητα αλλά και την ανασφάλεια για το αύριο, ενώ αποτρεπτικά λειτουργεί και το σύστημα των ραντεβού, όπως είπε. Χαρακτηρίζοντας, ακόμη, σημαντικό το μέτρο των self test, τόνισε ότι θα έπρεπε να χορηγούνται δωρεάν και στους αυτοαπασχολούμενους, που δεν μπορούν να “σηκώσουν” ένα επιπλέον κόστος.

Έκρινε, παράλληλα, θετικά το άνοιγμα της εστίασης, εξηγώντας ότι είναι προτιμότερο οι πολίτες να βρίσκονται σε ένα κατάστημα με μέτρα ασφαλείας, παρά να συνωστίζονται στις πλατείες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι, σε αντίθεση με τις καφετέριες, δεν θα είναι εύκολο για τα εστιατόρια να προλάβουν να ετοιμαστούν και να προμηθευτούν όσα χρειάζονται έως τις 3 Μαΐου, δεδομένων και των αργιών του Πάσχα.

Αναφερόμενος στα συσσωρευμένα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στη διάρκεια της πανδημίας ο κ. Χατζηθεοδοσίου επανέλαβε την πρόταση του Ε.Ε.Α. για “κούρεμα” οφειλών, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι εθνικό ζήτημα, καθώς το πλήγμα στις μικρομεσαίους είναι πανευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. τόνισε επίσης την κομβική σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης, αρκεί να χρησιμοποιηθεί και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, επισημαίνοντας ότι όταν εκπονήθηκε ο σχεδιασμός και προβλέφθηκε το ποσό των 32 δισ. από τις Βρυξέλλες, δεν είχε υπολογιστεί η τόσο μεγάλη διάρκεια της πανδημίας και εκτιμώντας ότι απαιτείται ανασχεδιασμός.

Καταλήγοντας ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι αν δεν στηριχθούν τώρα οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, θα έχουμε καταιγίδα από λουκέτα και έκρηξη της ανεργίας, με τις συνέπειες να είναι οδυνηρές όχι μόνο για την επιχειρηματικότητα αλλά για όλη την κοινωνία, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την εξεύρεση λύσεων σε αυτήν την τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθώς και ο Υπεύθυνος Ερευνών της Opinion Poll κ. Ζαχαρίας Ζούπης, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Δημοσιογράφος Νίκος Υποφάντης.

Δείτε το βίντεο: