tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: «Απαιτούνται στοχευμένα μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας»

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (11/09/2021):


Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης επιστρέφει, μετά από έναν χρόνο αναγκαστικής απουσίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σηματοδοτώντας την προσπάθεια ανάκαμψης του επιχειρείν και της οικονομίας.

Πρόκειται για το σημαντικότερο επιχειρηματικό γεγονός στη χώρα μας, ένα θεσμό που σύσσωμη η επιμελητηριακή κοινότητα στηρίζει διαχρονικά, δεδομένης της συμβολής του στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος θα δώσει και φέτος δυναμικό «παρών» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας ακόμη πιο εμφατικά τον ρόλο των Επιμελητηρίων στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Σε μία κρίσιμη συγκυρία, με την επιχειρηματικότητα να έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές, πρώτη προτεραιότητα της ΚΕΕΕ είναι να σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας, με κάθε δυνατό τρόπο, στην προσπάθεια επιβίωσης και ανάπτυξής τους.

Χωρίς, όμως, ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία, πολλές επιχειρήσεις, που σήμερα βρίσκονται σε οριακό σημείο, δύσκολα θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Αυτή τη στήριξη, με άμεσα μέτρα ενίσχυσης του επιχειρείν, περιμένουμε να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς τα προβλήματα συνεχίζουν να συσσωρεύονται και ταυτόχρονα οι αντοχές των επιχειρήσεων έχουν πλέον στερέψει, μετά από τα τρία μνημόνια και ενάμιση χρόνο πανδημίας με πρωτοφανείς οικονομικές συνέπειες.

Νούμερο ένα ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης για το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος, το οποίο έχει ξεπεράσει πλέον τα 260 δισ. ευρώ. Από τα άμεσα μέτρα που καλούμε την κυβέρνηση να λάβει είναι αυτό του περιορισμού μέρους των οφειλών που «γεννήθηκαν» στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Η ώρα της αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών φτάνει, με τις επιχειρήσεις, που δεν έχουν καμία ευθύνη για τη δημιουργία αυτών των οφειλών, να αδυνατούν να ανταποκριθούν. Μόνο με ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης των οφειλετών μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά, θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να «ανασάνουν» και θα αποφευχθούν τα «λουκέτα», που, σύμφωνα με τις έρευνες των Επιμελητηρίων και άλλων φορέων, εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 200.000, στην πλειονότητά τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για την τόνωση των επιχειρήσεων, απαιτείται ταυτόχρονα η ουσιαστική αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης προς όφελος της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των κλάδων και των περιοχών που έχουν υποστεί το βαρύτερο πλήγμα και επομένως χρειάζονται και τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη. Η σημαντική αυτή ευκαιρία, επωφελούς διαχείρισης και αποτελεσματικής διάθεσης των ευρωπαϊκών αυτών πόρων, δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, έρχεται να επιτείνει το κύμα ανατιμήσεων, που βρίσκεται προ των πυλών, σε ενεργειακά προϊόντα αλλά και η εκτίναξη τιμών πρώτων υλών και τροφίμων, γεγονός που θα επιβαρύνει σημαντικά επιχειρήσεις και ευάλωτα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση χρειάζεται να παρέμβει για να αναχαιτιστούν οι επερχόμενες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και ενεργειακά τιμολόγια, προχωρώντας στη μείωση ή και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε προϊόντα, όπως ο καφές, στη μείωση του ΦΠΑ%, καθώς και στην επίσπευση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος.

Κλείνοντας, θα ήθελα για ακόμη μία φορά να τονίσω ότι προκειμένου να καταφέρει η κοινωνία αλλά και η οικονομία να λειτουργήσει ομαλά και οι επιχειρήσεις να ξαναβρούν τον βηματισμό τους, πρέπει να αφήσουμε πίσω τον εφιάλτη του κορονοϊού. Καλούμε, λοιπόν, όλους να εμπιστευτούν την επιστήμη και να εμβολιαστούν, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να χτίσουμε ένα ικανοποιητικό τείχος προστασίας, των εαυτών μας, των συνανθρώπων μας, καθώς και της οικονομίας. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφύγουμε τυχόν νέα περιοριστικά μέτρα και να αποκλείσουμε την πιθανότητα ενός ακόμη lockdown, που θα ήταν η απόλυτη καταστροφή για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την απασχόληση στη χώρα μας. Οφείλουμε όλοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να την αποτρέψουμε.