tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “Deal News”: Κίνδυνος για 200.000 επιχειρήσεις

Συνέντευξη του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εφημερίδα Deal News (28/05/2021):


Όταν ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), ενός από τους σημαντικότερους φορείς της επιχειρηματικότητας της χώρας μας, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφερόμενος στο “αποτύπωμα” που αφήνει πίσω της η πανδημία επισημαίνει τον κίνδυνο ότι “ίσως και 200.000 επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να αντέξουν και το προσωπικό τους θα αναγκαστεί να αναζητήσει άλλη δουλειά”, τότε οι αρμόδιοι οφείλουν να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ στη συνέντευξή του στη “DEAL” δηλώνει επίσης ότι “δεν έχουμε επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας και αυτό φαίνεται από την ανταπόκριση των καταναλωτών. Δεν έχουν ανοίξει ακόμα όλες οι επιχειρήσεις. Ούτε της εστίασης, ούτε του λιανεμπορίου, καθώς λείπουν τα απαραίτητα κεφάλαια”.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτιμά πως “η ελληνική οικονομία έχει πληγεί βάναυσα και δεν προβλέπεται άμεση ανάκαμψη”, καθώς και ότι “σημαντικοί παραγωγικοί κλάδοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα που θα γίνουν ακόμα πιο εμφανή από το φθινόπωρο και μετά…”.

Επαναφέρει στο προσκήνιο την πρότασή του για “κούρεμα οφειλών της περιόδου της πανδημίας και πληρωμή του υπολοίπου σε πολλές δόσεις”, μάλιστα δεν αποκλείει να “βρεθεί λύση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο”.

Αναφερόμενος στα “μηνύματα” μετά την επανεκκίνηση της αγοράς, ο Γ. Χατζηθεοδοσίου αποτιμά ως “θετικό ότι άνοιξε το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό, μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών στη χώρα, είναι τα μοναδικά ελπιδοφόρα μηνύματα αυτής της περιόδου”. Όμως συνεχίζει τονίζοντας πως “σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουμε επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας και αυτό φαίνεται από την ανταπόκριση των καταναλωτών. Όπως μας ενημερώνουν επιχειρηματίες και επαγγελματίες, η κίνηση στην αγορά είναι υποτονική και οι τζίροι δεν πλησιάζουν καν τις προσδοκίες που υπήρχαν μετά από τόσους μήνες με τις επιχειρήσεις κλειστές”.

Αποδίδει δε τις αιτίες για αυτό στο ότι “ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών αισθάνεται ακόμα φόβο για τον κορονοϊό, κάτι που είναι ανθρώπινο, οπότε δεν κυκλοφορεί πολύ και βέβαια δεν καταναλώνει. Ένα επίσης σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας που επλήγησαν από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, δεν έχουν τα χρήματα να προχωρήσουν σε αγορές. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται κυρίως όσοι υποχρεώθηκαν να ζήσουν όλο το διάστημα της καραντίνας, με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Πολιτείας. Επίσης κυριαρχεί ο φόβος για το αύριο, γεγονός επίσης αποτρεπτικό για να προχωρήσει κάποιος σε αγορές, αφού δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι η ύφεση θα ξεπεραστεί άμεσα. Οπότε πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να κρατήσουν τις οικονομίες τους, μήπως παρουσιαστούν έκτακτες ανάγκες το αμέσως επόμενο διάστημα”.

Και προσθέτει: “Γενικότερα, η υγειονομική περιπέτεια προκάλεσε μεγάλη ύφεση, το αποτύπωμα της οποίας δεν το έχουμε δει ακόμα. Η ελληνική οικονομία έχει πληγεί βάναυσα και δεν προβλέπεται άμεση ανάκαμψη. Σημαντικοί παραγωγικοί κλάδοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα που θα γίνουν ακόμα πιο εμφανή από το φθινόπωρο και μετά”.

ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Είναι τέτοιο το βάθος του προβλήματος που θα περιμένουμε λουκέτα στο προσεχές διάστημα; Και πόσα;

Καμία οικονομία του κόσμου, ειδικά αν είναι τόσο ευάλωτη όσο η δική μας, δεν μπορεί να ξεπεράσει χωρίς απώλειες μία τόσο έντονη και μακρά κρίση. Όταν χιλιάδες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή για μήνες, με ελάχιστα μικρά διαστήματα λειτουργίας στο ενδιάμεσο, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες. Και μεταξύ αυτών των συνεπειών είναι η αύξηση των «λουκέτων» και η εκτίναξη της ανεργίας. Ίσως και 200.000 επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να αντέξουν και το προσωπικό τους θα αναγκαστεί να αναζητήσει άλλη δουλειά. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να αποφύγουμε τα «λουκέτα» καθώς εκτιμώ ότι είναι αδύνατο υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε το εύρος της ζημιάς. Και για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η στήριξη της Πολιτείας. Τώρα είναι η στιγμή που οι μικρομεσαίοι έχουν ανάγκη το κράτος περισσότερο από ποτέ.

Σε ποιες προτάσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων επιμένει το επιμελητήριο που ηγείσθε;

Ήμασταν το πρώτο Επιμελητήριο, ο πρώτος φορέας, που θέσαμε στο δημόσιο διάλογο την ανάγκη διαγραφής των οφειλών που «γεννήθηκαν» εν μέσω πανδημίας. Και δεν το κάναμε επειδή είμαστε θιασώτες του «δεν πληρώνω» ή επειδή έχουμε κάποια σχετική ιδεοληψία, αλλά γιατί έχουμε πλήρη γνώση της αγοράς και των συνθηκών που επικρατούν. Όταν για μήνες ένας συνάδελφος μας δεν έχει καθόλου τζίρο, αλλά βλέπει να συσσωρεύονται υποχρεώσεις όπως εφορία, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια, δόσεις δανείου, οφειλές σε προμηθευτές, πως ακριβώς θα καταφέρει να ανταποκριθεί;

Ακόμα και αν επιστρέφαμε στην κανονικότητα από τη μια μέρα στην άλλη, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να πληρώσει τόσες μαζεμένες οφειλές. Φανταστείτε λοιπόν πως θα τα καταφέρει όταν η αγορά κινείται με τόσο χαμηλούς ρυθμούς. Είναι αδύνατο. Για αυτό και έχουμε ζητήσει από την Πολιτεία να εφαρμοστεί το «κούρεμα» οφειλών της περιόδου της πανδημίας και πληρωμή του υπολοίπου σε πολλές δόσεις.

Ανάλογο αίτημα υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και εκεί οι μικρομεσαίοι υποφέρουν από τα βάρη του ιδιωτικού χρέους. Δεν αποκλείω λοιπόν να βρεθεί λύση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που θεωρώ και εφικτό και δίκαιο. Παράλληλα στη χώρα μας θα πρέπει συγκεκριμένοι κλάδοι –όπως το λιανεμπόριο- να στηριχθούν με κάποιο πρόγραμμα ανάλογο με αυτό που εφαρμόζεται στην εστίαση. Δηλαδή με επιδότηση επιχειρήσεων, ώστε να μπορεί να γίνει η επανεκκίνηση. Εδώ πρέπει να σας πω ότι δεν έχουν ανοίξει ακόμα όλες οι επιχειρήσεις. Ούτε της εστίασης, ούτε του λιανεμπορίου, καθώς λείπουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Χωρίς λοιπόν επιπλέον μέτρα στήριξης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν αβέβαιο μέλλον.

“Οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν ξανά τις επιχειρήσεις”

Οι πλειστηριασμοί αρχίζουν. Πως πιστεύετε ότι μπορούν να αμυνθούν οι “κόκκινοι” επιχειρηματίες για να προστατέψουν τα περιουσιακά στοιχεία τους;

Μόνο η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, κυρίως στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει αναδείξει πολλές φορές τους κινδύνους για όλη την κοινωνία, αν αρχίσουν να εκποιούνται σπίτια ανθρώπων που τα έβαλαν υποθήκη για να πάρουν ένα δάνειο προκειμένου να στηρίξουν την επιχείρηση τους. Δεν είμαστε αντίθετοι να υπάρξουν συνέπειες για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους επιτήδειους, όμως δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε το ενδεχόμενο να βρεθεί μία οικογένεια στο δρόμο επειδή είχε την ατυχία να πρέπει να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της μέσα στα δέκα χρόνια μνημονίων και τα σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας. Το κράτος οφείλει να σταθεί δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους βοηθήσει να ορθοποδήσουν. Γενικότερα, δεν πρέπει ο νέος πτωχευτικός από εργαλείο νοικοκυρέματος, να καταστεί όργανο διάλυσης και του επιχειρείν και της κοινωνικής συνοχής.

Tο πρόβλημα της αδυναμίας πρόσβασης των ΜμΕ στον τραπεζικό δανεισμό, πώς θα λυθεί;

Καταρχάς πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που οφείλουν να αναλάβουν το βασικό τους ρόλο. Να στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα. Μέχρι τώρα έχουν ανακεφαλοποιηθεί αρκετές φορές χάρη στα χρήματα του ελληνικού λαού και δεν πρέπει να συνεχίσουν να παραγνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους. Όλος ο επιχειρηματικός κόσμος έχει απόλυτη ανάγκη από χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα. Αυτό ήταν το νούμερο 1 πρόβλημα των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, αυτό παραμένει και σήμερα που φαίνεται ότι σιγά σιγά αφήνουμε πίσω μας την πανδημία. Χωρίς κεφάλαια κίνησης και έναν τραπεζικό τομέα διατεθειμένο να βοηθήσει το σύνολο του επιχειρείν και να μην κάνει διακρίσεις, δεν υπάρχει καμία προοπτική ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία.