tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “Εφημερίδα των Συντακτών”: Οι υποσχέσεις να γίνουν πράξεις

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην “Εφημερίδων των Συντακτών” του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου 2019:

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, παραμονές της ΔΕΘ δηλαδή, συνηθίζουμε να δίνουμε βαρύτητα στις εξαγγελίες του εκάστοτε πρωθυπουργού από το βήμα της Έκθεσης. Σε καλύτερες εποχές περιμέναμε να ακούσουμε παροχές, ενώ με την εμφάνιση της κρίσης ελπίζαμε να ακούσουμε για κάποια μέτρα ανακούφισης.

Φέτος, μετά την τυπική έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια αλλά και λόγω της αλλαγής κυβέρνησης, θέλουμε να μάθουμε τον κυβερνητικό σχεδιασμό και κυρίως για το αν όσα ακούσαμε προεκλογικά, θα εφαρμοστούν και μετεκλογικά. Πριν από τις εκλογές του Ιουλίου δόθηκαν αρκετές υποσχέσεις, τονίστηκε ιδιαίτερα από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση η οικονομική αφαίμαξη της μεσαίας τάξης και η πρόθεσή της για μέτρα αποκατάστασης των αδικιών, που ταυτόχρονα θα ενίσχυαν την επιχειρηματικότητα, οπότε πλέον αναμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Άρα αυτό που περιμένουν οι μικρομεσαίοι από τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι την ανακοίνωση των κινήσεων που θα κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και να ξεκινήσει η αναπτυξιακή πορεία που έχει ανάγκη η χώρα.

Και οι κινήσεις αυτές πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα συγκεκριμένο πλάνο με μακρόπνοο σχεδιασμό, μελετημένο και κοστολογημένο έως την τελευταία λεπτομέρεια. Δυστυχώς οι βαρύτατες «πληγές» στην οικονομία μας από την πολυετή κρίση δεν θα επουλωθούν άμεσα. Θα απαιτηθεί χρόνος αλλά και ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες. Για αρχή βέβαια θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, καθώς αν από κάπου περιμένουμε μία ώθηση για την αλλαγή σελίδας για τη χώρα, αυτή είναι μόνο η επιχειρηματικότητα.

Μείωση φορολογίας και επενδύσεις

Ειδικά στο θέμα μείωσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, οι βελτιώσεις πρέπει να είναι και άμεσες και σημαντικές. Οι μικρομεσαίοι δεν αντέχουν άλλα βάρη και αυτό είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητό απ΄ όλους. Αν η νέα κυβέρνηση θέλει να στηρίξει έμπρακτα την επιχειρηματικότητα και να δώσει πνοή στην αγορά, θα πρέπει να εφαρμόσει «γενναία» μείωση των φορολογικών βαρών που πληρώνουν όλα αυτά τα χρόνια πολίτες και επιχειρήσεις. Μόνο αν ελαφρυνθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να υπάρξει βάσιμη ελπίδα βιωσιμότητας για αυτές. Και η μείωση πρέπει να ισχύσει και για τα ασφαλιστικά βάρη, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερβολικά υψηλά.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση οφείλει να εκπονήσει και να εφαρμόσει ολοκληρωμένο πλάνο για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Μόνο μέσω νέων επενδυτικών δράσεων μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Πόσους εργαζόμενους μπορεί πια να απασχολήσει το Δημόσιο ή οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις; Πλούτος θα δημιουργηθεί όταν θα δούμε να αναπτύσσεται η υγιής επιχειρηματικότητα, όταν θα αυξηθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, όταν θα αξιοποιηθούν καινοτομία και τεχνολογία, όταν η Πολιτεία θα σταθεί πραγματικά δίπλα στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ρευστότητα στην αγορά

Όπως έφτασε η ώρα οι τράπεζες να αυξήσουν τη ρευστότητα προς την αγορά και να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία. Περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δεν υπάρχουν πια, το χρηματοπιστωτικό σύστημα επιστρέφει σε συνθήκες κανονικότητας και πρέπει να δείξει έμπρακτα ότι στηρίζει τις υγιείς επιχειρηματικές δράσεις. Ταυτόχρονα περιμένουμε να δούμε τις προθέσεις που είχαν εκφραστεί από την πλευρά των τραπεζών για επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, να γίνονται πράξη. Γιατί αν άντεξε η οικονομία μας από τη λαίλαπα της κρίσης, αυτό οφείλεται και σε κάποιους που παρά τα διογκωμένα οικονομικά προβλήματα, στάθηκαν συνεπείς στην καταβολή των υποχρεώσεων τους όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, υπάρχουν πολλά πράγματα που απαιτούνται να αλλάξουν προκειμένου να μπει επιτέλους η χώρα σε μία αναπτυξιακή τροχιά μετά τόσα χρόνια κρίσης. Ελπίζω κάποια από αυτά να τα ακούσουμε τις προσεχείς ημέρες από τον πρωθυπουργό και κυρίως να τα δούμε να εφαρμόζονται. Όπως ελπίζω η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που ανοίγει τις πύλες της, να σταματήσει να είναι πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων και να ανακτήσει το ρόλο που είχε κάποτε. Δηλαδή της στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, της προώθησης των προϊόντων τους και του ανοίγματος δρόμων για διμερείς εμπορικές επαφές και συνεργασίες.

Οι “πληγές” παρεμπορίου και λαθρεμπορίου

Σημαντικό μέρος των δράσεων της κυβέρνησης όμως, πρέπει να στραφεί και προς την καταπολέμηση συμπεριφορών και πρακτικών που μειώνουν τα δημόσια έσοδα και απειλούν το μέλλον των υφιστάμενων επιχειρήσεων. Αναφέρομαι κυρίως στο μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου. Πως μπορεί άραγε ο συνεπής μικρομεσαίος να αντέξει στον ανταγωνισμό με κάποιον που φοροδιαφεύγει συστηματικά; Πως θα πουλήσει το εμπόρευμα του ένας καταστηματάρχης, όταν κυριολεκτικά δίπλα του παράνομοι μικροπωλητές διακινούν ανενόχλητοι προϊόντα «μαϊμού»; Αυτές οι τακτικές δεν προκαλούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού; Το βέβαιο είναι ότι αν η Πολιτεία θέλει πραγματικά να τις πατάξει, μπορεί εύκολα να το κάνει.

Αποφασιστικότητα χρειάζεται και βέβαια να μην υπολογίσει το όποιο πολιτικό κόστος. Γιατί πίσω από αυτές τις δραστηριότητες διακινούνται τεράστια ποσά τα οποία καρπώνονται κάποιο επιτήδειοι, ενώ την ίδια ώρα το κράτος χάνει μεγάλο μέρος των εσόδων του. Και επειδή τα δημοσιονομικά πολλές φορές χρειάζονται ενίσχυση, όταν παραστεί ανάγκη το κράτος επιλέγει την συνήθη λύση της αύξησης της φορολόγησης.

Άρα πλήττονται πολλαπλώς οι συνεπείς επιχειρηματίες και φορολογούμενοι. Ε, αυτό είναι καιρός να σταματήσει.