tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “Εφημερίδα των Συντακτών”: Οι προοπτικές της επιχειρηματικότητας

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην “Εφημερίδα των Συντακτών” (11/09/2021):


Οι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν εξαιτίας της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία, έχουν αντίκτυπό σε όλους τους τομείς και σίγουρα η χώρα μας, αλλά και η Ευρώπη και ο αναπτυγμένος κόσμος, βγαίνοντας από αυτό τον εφιάλτη, θα αντιμετωπίσουν σημαντικά διαθρωτικά και δομικά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, τα οποία αυξήθηκαν την περίοδο αυτή. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών καθώς και αυτές έπληξαν την επιχειρηματικότητα στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται να προστατεύσουν και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων. Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, όπως αυτές που ζούμε, χρειάζονται στοχευμένες δράσεις που θα δώσουν «ανάσα» στο επιχειρείν και θα αποτελέσουν το δίχτυ ασφαλείας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, με σκοπό να επανέλθει η κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν και με τον πιο ομαλό τρόπο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Grant Thornton, οι επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 69% του συνολικού κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων επλήγησαν άμεσα από την πανδημία ως αποτέλεσμα του περιορισμού ή και της διακοπής της λειτουργίας τους. Συνολικά, επιχειρήσεις που παράγουν κύκλο εργασιών ποσού € 32,9 δισ. και απασχολούν περίπου 1,1 εκ. εργαζομένους σχεδόν το 25% επί του συνόλου, διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω της πανδημίας.

Οι επιχειρήσεις ακόμα και σε κλάδους που φαινομενικά άντεξαν, πιέζονται διαρκώς και προσπαθούν να ανακάμψουν, δίνοντας τρομερό αγώνα στο να καλύψουν τις προθεσμίες των απαιτήσεων που γέννησε το παρατεταμένο διάστημα αδράνειας της οικονομικής δραστηριότητας.

Η επιβίωση

Με δεδομένο λοιπόν ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις –κυρίως μικρομεσαίες- αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι η επιβίωση τους, είναι αναγκαία η περικοπή οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στη κρίση που διανύουμε. Μόνο έτσι μπορεί να διασωθούν επιχειρήσεις και να ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα.

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει με μια ανθεκτικότερη οικονομία και για να το πετύχουμε αυτό οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στη δημιουργία ενός καλύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που στην παρούσα φάση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την στήριξη των επιχειρήσεων της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία η παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια από την πανδημία. Μην ξεχνάμε ότι σήμερα περίπου το 85% των επιχειρήσεων της χώρας δεν μπορεί να υπολογίζει σε τραπεζικό δανεισμό εξαιτίας των προϋποθέσεων που έχουν θέσει οι τράπεζες.

Ένα σταθερό φορολογικό σύστημα επίσης, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Το πλάνο διαφυγής από την κρίση της πανδημίας θα πρέπει να περιλαμβάνει την επανατοποθέτηση των κεφαλαίων που θα έρθουν από τους ευρωπαϊκούς πόρους και θα ξεπεράσουν μαζί με το ΕΣΠΑ την επόμενη πενταετία τα 77 δισ.€  στην πραγματική οικονομία, αλλά και στην επέκταση της παραγωγής , από την βιομηχανία , την βιοτεχνία και τον κλάδο των υπηρεσιών , στην τοποθέτηση κεφαλαίων στον σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον με την δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχηματισμών.

Η ελληνική κοινωνία εμφανίζει προβλήματα αφομοίωσης νέων τεχνολογιών, καινοτομιών και υπηρεσιών υψηλής ψηφιοποίησης, καθώς και χαμηλή απασχόληση σε μεταποιητικούς κλάδους υψηλής τεχνολογίας καταλαμβάνοντας την 26η θέση στο δείκτη «Ψηφιακής Οικονομίας DESI» σε σύγκριση με τις υπόλοιπες 28 χώρες της Ε.Ε. Οι επιχειρήσεις και τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας χρειάζεται να σχεδιάσουν από τώρα την επόμενη μέρα έχοντας ως βάση την κατανόηση των επιπτώσεων που δημιουργεί η παρούσα κρίση στη μελλοντική καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών τους, στην εφοδιαστική τους αλυσίδα και ευρύτερα στο λειτουργικό τους μοντέλο. Στην κατεύθυνση αυτή, το κράτος θα πρέπει να επικεντρωθεί στην συνέχιση της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης και των υπηρεσιών που προσφέρει στις επιχειρήσεις και στους πολίτες συνεχίζοντας να επενδύει στον πλήρη εκσυγχρονισμό των δομών της. Επίσης, στην προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και στην έμπρακτη στήριξη της καινοτομίας μέσω πολιτικής κινήτρων, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής εταιρικής οικονομίας, καθώς η μετάβαση στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα ίσως αποτελέσει κοστοβόρα επένδυση για τις περισσότερες εξ αυτών.

Εν κατακλείδι, τη δύσκολη αυτή περίοδο που η παγκόσμια οικονομία πλήττεται, υπάρχει ελπίδα για τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν, αρκεί να στηριχθούν αποτελεσματικά από την Πολιτεία, να χειριστούν σωστά την έκτακτη κατάσταση και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες που ενδέχεται να παρουσιαστούν στο μέλλον. Ο κίνδυνος για άμεσο «λουκέτο» που αντιμετωπίζει 1 στις 4 επιχειρήσεις, είναι υπαρκτός και για αυτό χρειάζονται άμεσες ενέργειες. Είναι η υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε στην ενίσχυση των επιχειρήσεων καθώς αυτές είναι που παράγουν τον πλούτο και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, στηρίζοντας έτσι και την κοινωνική συνοχή.