Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ1 για 120 δόσεις και μέτρα

Για το σχέδιο νόμου που αφορά στις ρυθμίσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες σε έως 120 δόσεις, καθώς και για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Μπροστά στα Γεγονότα», την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019.

Λίγες ώρες μετά την τοποθέτησή του επί του ζητήματος αυτού στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Χατζηθεοδοσίου χαρακτήρισε θετικές τις ρυθμίσεις οφειλών, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη αύξησης του αριθμού των δόσεων που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις -σύμφωνα με το σχέδιο νόμου έως 18.  Όπως εξήγησε, έθεσε το θέμα αυτό – αναφερόμενος σε ομόρρυθμες και κεφαλαιουχικές εταιρίες- και στη Βουλή, με την αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών κα. Παπανάτσιου να δηλώνει ότι θα εξεταστεί. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία παρατήρησε ότι ο τρόπος επανυπολογισμού με κατώτερη εισφορά 157 ευρώ οδηγεί σε μικρότερες συντάξεις , και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους ενδιαφερόμενους, και ζήτησε μεγαλύτερο «κούρεμα» των προσαυξήσεων εργοδοτικών εισφορών.

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών επισήμανε ακόμα ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Εστιάζοντας στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, εκτίμησε ότι η μείωση αυτή πρέπει να γίνει αισθητή στον καταναλωτή, γεγονός που θα οδηγήσει και σε αύξηση των πωλήσεων των επιχειρήσεων.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα μέτρα αυτά «βοηθούν, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα» της οικονομίας, για την ανάκαμψη της οποίας απαιτείται στρατηγικό σχέδιο με συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μετά από 9 χρόνια κρίσης και χωρίς πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, συνεχίζουν να στενάζουν υπό το βάρος μεγάλων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων.