Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ1 για κατώτατο μισθό και ΜμΕ

Σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, καλεσμένος μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Εργασίας κ. Ανδρέα Νεφελούδη στην εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο» στην ΕΡΤ1 το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επαναδιατύπωσε την άποψη, που πρώτο εξέφρασε το ΕΕΑ πριν από ενάμιση χρόνο, υπέρ της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ με ταυτόχρονη, ωστόσο, μείωση του μη μισθολογικού κόστους -που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη- και παράλληλη ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, κάτι που είχε εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, η αύξηση των μισθών αυξάνει την  κατανάλωση, δεν μπορούν όμως να επωμιστούν οι επιχειρήσεις το κόστος που συνεπάγεται η αύξηση αυτή και φτάνει έως και τα 9.000 ετησίως για επιχειρήσεις με 3 άτομα προσωπικό.

Υπενθύμισε, δε, ότι από τις συνολικά 700.000 επιχειρήσεις οι 500.0000 έχουν έως 3 εργαζόμενους.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αντέχουν επιπλέον βάρη και αυτό θα έχει ως συνέπεια τη μεγέθυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αλλά και περισσότερα «λουκέτα».

Επισήμανε, παράλληλα, τις συνέπειες που έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού και για τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς η κατώτατη εισφορά αυξάνεται από τα 157 στα 175 ευρώ, χωρίς να αυξηθεί στο ελάχιστο το εισόδημά τους.

 

Δείτε τη συζήτηση στο βίντεο που ακολουθεί: