Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ1: Να στηριχθεί με ρευστότητα η αγορά, χωρίς περιορισμούς

Θετική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 750 δισ. ευρώ, στο οποίο προσβλέπει η Ελλάδα δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων της μετά και από τη δεκαετή κρίση.

Μιλώντας την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 στην ΕΡΤ1 ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι ακόμη κι αν η πρόταση της Κομισιόν εγκριθεί, θα χρειαστεί χρόνος για την εφαρμογή της, επομένως η κατάσταση στην αγορά εξαρτάται από τα κυβερνητικά μέτρα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως σημείωσε, κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο το Ε.Ε.Α. έχει από την πρώτη στιγμή υπογραμμίσει ότι απαιτείται η οριζόντια στήριξη όλων των επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης. Μέχρι σήμερα όμως, σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων εξαιρείται τόσο από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή όσο και από τα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, γεγονός που έχει επισημανθεί από το Ε.Ε.Α. στους αρμόδιους Υπουργούς.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι πόσες επιχειρήσεις θα αντέξουν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Και αντοχή των επιχειρήσεων σημαίνει και αντοχή των εργαζομένων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., επαναλαμβάνοντας ότι με βάση τις εκτιμήσεις, 1 στις 7 επιχειρήσεις δεν θα ανοίξει, ενώ στην εστίαση το ίδιο θα συμβεί για 1 στις 3 επιχειρήσεις.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο κ. Γιώργος Κουράσης, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Α., σημειώνοντας – μεταξύ άλλων- ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας της εστίασης είναι απογοητευτικά, δεδομένης της επιφυλακτικότητας των πολιτών και της περιορισμένης δυνατότητας κατανάλωσης, λόγω της σημαντικής μείωσης του εισοδήματός τους. Το μεγάλο πρόβλημα, όπως τόνισε, είναι η ρευστότητα, για την ενίσχυση της οποίας χρειάζεται να δοθούν στις επιχειρήσεις κεφάλαια επανεκκίνησης με τη μορφή επιχορήγησης.

 

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί: