Γ. Χατζηθεοδοσίου στο «Έθνος της Κυριακής»: Να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις για ενίσχυση του επιχειρείν

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στο «Έθνος της Κυριακής» (06.10.2019).


Μπαίνοντας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, διαπιστώνουμε ότι η οικονομία μας συνεχίζει να βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο. Η πρόθεση της νέας κυβέρνησης για την άμεση στήριξη της μεσαίας τάξης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας συνεχίζει να εκφράζεται με κάθε ευκαιρία, ενώ και τα πρώτα δείγματα γραφής στέλνουν το μήνυμα της βαρύτητας που δίνει το Μαξίμου στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων. Για παράδειγμα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ αποδεικνύει ότι όντως η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ασχοληθεί σοβαρά με την υπέρογκη φορολόγηση. Θα περιμέναμε βέβαια να περιλαμβάνονταν στη μείωση και τα εταιρικά ακίνητα, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει έως τώρα. Θέλω να πιστεύω ότι θα ενταχθούν σύντομα και αυτά, ώστε να μην υπάρχει η αίσθηση αδικίας. Όσον αφορά το φορολογικό –που παραμένει σε επίπεδα δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με τις δυνατότητες των Ελλήνων- περιμένουμε θετικές ειδήσεις από τον νέο χρόνο. Θετικά είναι τα νέα και για τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς η μείωση τους θα δώσει τη δυνατότητα να «ανασάνουν» πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι καταγράφεται μία βελτίωση της ψυχολογίας στην αγορά. Αρκεί όμως αυτό για να αλλάξει τελείως το κλίμα και να μπει η χώρα σε μία αναπτυξιακή προοπτική, αφήνοντας οριστικά πίσω της την οικονομική κρίση; Η απάντηση είναι όχι!

Εκτός από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην άσκηση οποιασδήποτε οικονομικής πολιτικής, σημαντικό ρόλο έχει και ο χρόνος εφαρμογής τους. Είναι αναγκαίο για όλους μας να «τρέξουν» γρηγορότερα οι εξελίξεις στο θέμα των βελτιώσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ώστε να εκμεταλλευθούμε την συγκυρία της ανόδου της ψυχολογίας και να τη συνδυάσουμε με ουσιαστικά αποτελέσματα και στο επιχειρείν και στη λειτουργία της αγοράς. Ένα μέτρο, όσο ευνοϊκό και αν είναι, αν δεν ληφθεί και δεν εφαρμοστεί στο χρόνο που απαιτείται, τότε μπορεί να μην έχει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Να γιατί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών συνεχίζει να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για την ταχύτερη εφαρμογή των πολιτικών που θα δίνουν προοπτικές ανάπτυξης στις επιχειρήσεις μας. Για να μη χαθεί το μομέντουμ.

Και αν για την ουσιαστική μείωση των φόρων απαιτείται κάποιος χρόνος, αλλά κυρίως η συναίνεση των θεσμών, υπάρχει μία σειρά θεμάτων που είναι στο χέρι της κυβέρνησης να «τρέξουν» γρηγορότερα οι εξελίξεις, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου. Αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές προκαλούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η αλήθεια είναι –και θέλω να το τονίσω- ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αυξήσει τους ελέγχους για διακίνηση παράνομων εμπορευμάτων. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει φανεί συνεπής στη δέσμευσή του ότι θα καταπολεμήσει το παρεμπόριο. Ζητούμενο είναι να υπάρξει απτό αποτέλεσμα και αυτό εξαρτάται συνολικά από την πολιτεία.

Στα θετικά καταγράφουμε και το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, σχετικά με την ταχύτερη διαδικασία αδειοδοτήσεων. Για να μπει η χώρα μας στο «μικροσκόπιο» μεγάλων επενδυτικών σχημάτων απαιτούνται φορολογικά κίνητρα και κυρίως άμεσες διαδικασίες. Από την απονομή της δικαιοσύνης έως τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών μελετών. Υπάρχουν βέβαια θέματα μέσα στο πολυνομοσχέδιο που χρήζουν διευκρινίσεων, ειδικά για το θέμα της λειτουργίας των Επιμελητηρίων, όμως σύμφωνα και με τον αρμόδιο υπουργό μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε βελτίωση ακόμα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια. Οπότε περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να πάρουμε σαφή θέση.

Σε αυτό που ως ΕΕΑ είμαστε απόλυτοι, είναι στην ανάγκη αξιοποίησης από την πολιτεία των δυνατοτήτων των Επιμελητηρίων της χώρας και του ουσιαστικού ρόλου που μπορεί να έχει ο επιμελητηριακός θεσμός στην αλλαγή σελίδας της οικονομίας μας.

Μόνο προς το συμφέρον της κυβέρνησης θα είναι η στενή συνεργασία της με τα Επιμελητήρια καθώς αυτά γνωρίζουν με ακρίβεια τις συνθήκες που επικρατούν στην πραγματική οικονομία και οι απόψεις τους στηρίζονται σε ρεαλιστικές ανάγκες επιχειρήσεων και επαγγελματιών.