Γ. Χατζηθεοδοσίου στο Kontra για διπλώματα οδήγησης, κόκκινα δάνεια, ΜμΕ, οικονομία

Για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, αλλά και την κατάσταση στην αγορά και την οικονομία, με επίκεντρο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και την εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών, οι οποίες είναι στον αέρα τους τελευταίους 5 μήνες και με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση έκδοσης πλαστών διπλωμάτων, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τάχθηκε υπέρ κάθε μορφής εξυγίανσης, τονίζοντας ωστόσο ότι το ζήτημα των εξετάσεων πρέπει να επιλυθεί άμεσα καθώς στην ουρά βρίσκονται πάνω από 60-70 χιλιάδες υποψήφιοι, ενώ και οι σχολές οδηγών -που στην Αθήνα ανέρχονται σε 2.500- έχουν δεχθεί σημαντικό οικονομικό πλήγμα.

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ υπογράμμισε ότι υποθέσεις, όπως η πρόσφατη, δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για να μην πραγματοποιούνται οι εξετάσεις, ενώ αναφερόμενος στη νέα διαδικασία επισήμανε ότι η πρόβλεψη στο όχημα να βρίσκονται μόνο ο εξεταστής και ο εκπαιδευόμενος θα μπορούσε να βρει εφαρμογή μόνο στα προβλεπόμενα ειδικά πάρκα, τα οποία ωστόσο δεν υπάρχουν και δεν θα είναι άμεσα έτοιμα. Αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της ασφάλισης των υποψήφιων οδηγών, το οποίο είναι επίσης στον αέρα, εκτιμώντας ότι πιθανόν να βγει το σχετικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο τις επόμενες μέρες αλλά το κόστος του θα είναι υψηλό λόγω του κινδύνου.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια επισήμανε ότι πρόκειται για τρεις κατηγορίες οφειλετών. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, το 50% όσων χρωστούν δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, μία άλλη κατηγορία θα μπορούσε να πληρώσει αν υπήρχαν οι σχετικές διευκολύνσεις (δόσεις κ.λπ.) και μία τρίτη  είναι αυτή των στρατηγικών κακοπληρωτών, που μπορούν και πρέπει να εντοπιστούν.

Με αφορμή πρόσφατη έρευνα που καταδεικνύει αύξηση της κατανάλωσης περίπου 8% τον τελευταίο 1,5 χρόνο, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ τόνισε ότι κατευθύνεται κατά κύριο λόγο στις μεγάλες επιχειρήσεις και την ίδια στιγμή ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσιάζει πτώση.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε, κλείνοντας, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας απαιτεί εθνικό σχέδιο, για την επιτυχία του οποίου απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η πολιτική σταθερότητα και η κοινωνική συναίνεση.

 

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: