Γ. Χατζηθεοδοσίου στο Kontra: Ορατός ο κίνδυνος χιλιάδων «λουκέτων» και έκρηξης της ανεργίας

Για τον ορατό κίνδυνο χιλιάδων «λουκέτων» μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έκρηξης της ανεργίας, μετά και το δεύτερο lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και την εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», την Πέμπτη 5/11/2020.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι αν δεν ληφθούν τα αναγκαία οικονομικά μέτρα, τότε πάνω από 150.000 επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, έχοντας στην πλάτη τους μια δεκαετή κρίση αλλά και το πρώτο lockdown.

Υπογράμμισε ότι από τα εξαγγελθέντα μέτρα αποκλείονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που αποτελούν το 60% των 150.000 μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ενώ επανέλαβε και τον αποκλεισμό σημαντικού μέρους των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και των αυτοαπασχολούμενων από τα προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας των Περιφερειών.

Μετά από επαφές και διαβουλεύσεις του Ε.Ε.Α. με τους αρμόδιους Υπουργούς καθώς και τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη συζητείται, όπως είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. στάθηκε ακόμη στο μέτρο της μείωσης του ενοικίου κατά 40%, σημειώνοντας ότι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το 60%, ενώ για τη μετάθεση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, όπως και την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής εκτίμησε ότι το 70%-80% των μικρομεσαίων δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή τους, κάνοντας λόγο για μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: