Γ. Χατζηθεοδοσίου στο MEGA: Βαραίνει το κλίμα στην αγορά λόγω της αύξησης των κρουσμάτων

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες επηρεάζει αρνητικά και το κλίμα στην αγορά, με την κατανάλωση να περιορίζεται ακόμη περισσότερο λόγω της ανασφάλειας των πολιτών για το αύριο, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» το Σάββατο 8/8/2020.

Παρά, μάλιστα, τα πολύ υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, που φτάνουν και το 70%, οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί, γεγονός που καταδεικνύεται και από την αύξηση των καταθέσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Ειδικά στην Αθήνα και την περιοχή Πλάκα – Μοναστηράκι ο τζίρος των καταστημάτων συνεχίζει να είναι μειωμένος κατά 70%-80%, ενώ οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία ανέρχονται σε μόλις 10%.

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένων των προβλέψεων για ύφεση της τάξης του 12% έως 15%, οι εκτιμήσεις για την κατάσταση στην αγορά το φθινόπωρο κάνουν λόγο για πάνω από 100.000 λουκέτα και 250.000 ανέργους, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι «υγεία και οικονομία πάνε μαζί», ως εκ τούτου επιβάλλεται η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας, καθώς ένα νέο lockdown θα ήταν καταστροφή για την οικονομία.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί, επισήμανε τη χρησιμότητα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» για την επιδότηση δανείων, όπως και της μείωσης της προκαταβολής φόρου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη επέκτασης του μέτρου της μείωσης του ενοικίου μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και επιδότησης της εργασίας, με κάλυψη του μη μισθολογικού ή του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κυβέρνηση.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. τόνισε ότι πρόκειται για μία κρίση, πολύ μεγαλύτερη εκείνης των τριών μνημονίων, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν μαζί, κόμματα και φορείς, καθώς αφορά οριζόντια όλη την κοινωνία.

Δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: