tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο Real.gr: Λύσεις εδώ και τώρα

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην ιστοσελίδα www.real.gr:


Μέσα σε μόλις δέκα χρόνια η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί τέτοια υποβάθμιση βιοτικού επιπέδου που μόνο σε περίοδο πολέμου συναντάμε.

Eιδικά οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν τρομακτικές απώλειες εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν δραματικά τα χρέη τους. Σε σημείο μάλιστα που να αμφισβητείται έντονα η δυνατότητα αποπληρωμής τους.

Σήμερα 4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστάνε στην εφορία πάνω από 104 δισ ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι τερατώδεις προσαυξήσεις. Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο επιτηδευματίες οφείλουν περίπου 35 δισ στα ασφαλιστικά ταμεία. Τα προβληματικά δάνεια των μικρών επιχειρήσεων υπολογίζονται σε 22 δισ ευρώ και αυτά των ελευθέρων επαγγελματιών σε 14 δισ ευρώ. Χωρίς αμφιβολία, το ιδιωτικό χρέος είναι μία «βόμβα» που ανά πάσα στιγμή απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε πιθανότητα ανάκαμψης της οικονομίας μας.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε επισημάνει έγκαιρα τους κινδύνους από την αναποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι θα ληφθούν μέτρα και θα υιοθετηθούν ρυθμίσεις ώστε η πραγματική οικονομία να σταθεί επιτέλους στα πόδια της. Και ταυτόχρονα να μπορεί να σχεδιαστεί ένα ¨αύριο¨ πιο ελπιδοφόρο. Μεγάλη «ανάσα» θα αποτελούσε μία ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών που υπάρχουν. Και ενώ φαινόταν ότι οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και προς αποπληρωμή όλων των οφειλών σε 120 δόσεις και υπό προϋποθέσεις με «κούρεμα» προσαυξήσεων, μαθαίνουμε ότι οι ξένοι τεχνοκράτες, οι αποκαλούμενοι Θεσμοί, εκφράζουν επιφυλάξεις και εγείρουν ενστάσεις για την εφαρμογή της σχετικής ρύθμισης. Μάλιστα δεν διστάζουν να υποστηρίξουν ότι τίθεται ζήτημα… ηθικού κινδύνου και κουλτούρας πληρωμών!!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, προκλήθηκαν από τις εμμονές και τις ιδεοληψίες των Θεσμών. Είναι πια κοινά παραδεκτό ότι πολλά από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν μετά από απαίτηση τους, οδήγησαν σε ακόμα βαθύτερη ύφεση.

Η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί και δραστικές λύσεις. Κυρίως όμως απλή λογική. Και από τους εταίρους και δανειστές που φαίνεται να συνεχίζουν να λειτουργούν αγνοώντας προκλητικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, αλλά και από το κυβερνητικό επιτελείο που ενόψει εκλογών στέκεται πολύ στις διακηρύξεις και τις ανακοινώσεις καλών προθέσεων. Ειδικά η κυβέρνηση οφείλει να κάνει ξεκάθαρη στους δανειστές την ορθότητα των επιλογών της.

Μικρομεσαίοι, επαγγελματίες αλλά και νοικοκυριά περιμένουν με αγωνία κάποιες δράσεις που θα δώσουν το δικαίωμα στην ελπίδα.

Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικρατεί στην αγορά για το θέμα των χρεών, είναι ότι πολλοί οφειλέτες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει σχετικά με υφιστάμενες ρυθμίσεις που έχουν νομοθετηθεί κατά καιρούς. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, προς διευκόλυνση τους, εκπόνησε τον Οδικό Χάρτη Ρύθμισης Οφειλών, ένα «εργαλείο» που μπορεί να δώσει πολύτιμες κατευθύνσεις μέσα σε αυτόν τον χαμό που επικρατεί. Να ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι απαιτείται εδώ και τώρα ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του βραχνά των χρεών.

Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφονται κάποια –έστω και μικρά- θετικά βήματα στην οικονομία μας. Πάνω σε αυτά λοιπόν πρέπει να επενδύσουμε.

Όταν ακούστηκε έντονα η πολυαναμενόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων, η ψυχολογία στην αγορά άλλαξε προς το καλύτερο. Και νομίζω ότι ξέρουμε όλοι την σημασία που έχει η ψυχολογία για την πορεία μίας ταλαιπωρημένης οικονομίας. Όλοι είχαν κάτι να προσμένουν. Κάτι που θα τους βοηθούσε να απαλλαγούν από δυσθεώρητα βάρη και απειλές κατασχέσεων.

Η ρύθμιση των οφειλών με τρόπο ρεαλιστικό, θα ενίσχυε τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων και θα έδειχνε περίτρανα ότι κάτι αλλάζει στο οικονομικό περιβάλλον. Θα μπορούσε ο κάθε οφειλέτης να τακτοποιήσει τα χρέη του και ταυτόχρονα θα δινόταν σημαντική ενίσχυση στα κρατικά έσοδα. Γιατί πάντα είναι προτιμότερο να εισπράττεις κάτι- έστω και λίγα ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε οφειλέτη- από το να μην εισπράττεις τίποτα από κάποιον που θα έχει καταστραφεί. Να γιατί η κυβέρνηση πρέπει να πολεμήσει για την εφαρμογή της συνολικής ρύθμισης οφειλών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποδειχθεί ότι η έξοδος από τα μνημόνια τελικά δεν είχε απολύτως καμία σημασία.

Έχει φτάσει η ώρα της ευθύνης. Και για τους Θεσμούς και για την κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει άμεση μείωση της υπερχρέωσης, δεν μπορούμε να συζητάμε για κανένα μέλλον και για καμία αναπτυξιακή προοπτική. Χωρίς τις 120 δόσεις, χωρίς ρεαλιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και με αυστηρότερους περιορισμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το όνειρο της εξόδου από την κρίση θα καταλήξει σε εφιάλτη. Δεν υπάρχουν πια άλλες αντοχές. Ούτε στην κοινωνία, ούτε στην επιχειρηματικότητα.