Γ. Χατζηθεοδοσίου στον ΣΚΑΪ για την έρευνα Ε.Ε.Α. – Pulse και το άνοιγμα της αγοράς (Βίντεο)

Για την έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών,  σε συνεργασία με την Pulse R.C., για τις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών εν μέσω της πανδημίας και το ρόλο του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και για την προοπτική ανοίγματος του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», σήμερα 13/01/2021, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι το 89% των Ελλήνων χρησιμοποιεί τακτικά πλέον το διαδίκτυο, με αξιοσημείωτο επίσης ότι 7 στους 10 συνταξιούχους μπαίνουν τακτικά στο ίντερνετ.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις επισήμανε ότι είναι συντριπτικό το ποσοστό όσων κάνουν ηλεκτρονικές αγορές, ενώ φάνηκε ότι οι επιχειρήσεις που ήταν ήδη έτοιμες, όπως εκείνες του κλάδου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, έχουν τη μερίδα του λέοντος. Παρατηρείται ακόμη ότι παρότι έχει αυξηθεί το ποσοστό εκείνων που μπαίνουν στο ίντερνετ, την ίδια στιγμή εκείνοι που αγοράζουν είναι λιγότεροι, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που επιφέρει η πανδημία. Αναδεικνύεται, παράλληλα, από την έρευνα ότι οι καταναλωτές είναι ευχαριστημένοι από την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν ηλεκτρονικά, όχι όμως και από την ποιότητα της εξυπηρέτησης λόγω των προβλημάτων μεταφοράς και παράδοσης.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. εκτίμησε ότι ένα σημαντικό κομμάτι ηλεκτρονικών πωλήσεων θα διατηρηθεί και μετά την πανδημία, υπενθυμίζοντας την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για δωρεάν δημιουργία eshop σε 2.000 επιχειρήσεις – μέλη του, αλλά και σημειώνοντας ότι η ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων θα χρειαστεί χρόνο και εκπαίδευση.

Ερωτηθείς σχετικά με το πιθανολογούμενο άνοιγμα της αγοράς από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων, με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, το οποίο έχε ζητήσει επανειλημμένα το Ε.Ε.Α.,  θα δώσει μία σημαντική ένεση ρευστότητας, εξηγώντας ότι ο τζίρος των εκπτώσεων ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ. «Ευελπιστούμε εν μέσω της πανδημίας να φτάσουμε φέτος στο 1/3», ανέφερε.

Για το ενδεχόμενο «λουκέτων» ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. επικαλέστηκε την πρόσφατη έρευνα του Ε.Ε.Α. με την Opinion Poll σύμφωνα με την οποία 1 στις 4 επιχειρήσεις είναι πιθανό να μην ανεβάσει ρολά, ζητώντας μέτρα στήριξης και άνοιγμα της αγοράς για να σωθούν όσες περισσότερες επιχειρήσεις είναι εφικτό.

Δείτε το βίντεο: