tuv-iso-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Deal News: Οι επιχειρήσεις χρειάζονται «ανάσα» για να επιβιώσουν

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “Deal News” (14/01/2022).


Μία ρεαλιστική περιγραφή της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στο επιχειρηματικό περιβάλλον, μπορεί να γίνει με τη χρήση της γνωστής φράσης: από τη Σκύλα στη Χάρυβδη.

Τους τελευταίους μήνες η πλειοψηφία των επιχειρήσεων της χώρας πιέζεται ασφυκτικά από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας αλλά ταυτόχρονα και από τις μεγάλες ανατιμήσεις που έχουν οδηγήσει στην απότομη αύξηση του λειτουργικού κόστους, σε επίπεδα μάλιστα που για πολλές επιχειρήσεις δεν είναι καν διαχειρίσιμα.

Η ελπίδα για μερική αναστροφή του κλίματος κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου χάθηκε εξαιτίας της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον καθώς η κίνηση στην αγορά δεν ήταν αυτή που προσδοκούσε ο επιχειρηματικός κόσμος. Η εφαρμογή των πιο αυστηρών περιορισμών αλλά και η ανησυχία των πολιτών στάθηκαν επίσης ανασταλτικοί παράγοντες για μία αυξημένη κατανάλωση. Ειδικά κάποιοι κλάδοι, όπως της εστίασης και του θεάματος, δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα.

Με την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία να είναι ακόμα μακριά και με τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και προϊόντων να συνεχίζονται για αρκετό καιρό, η μοναδική πραγματική λύση στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, είναι η λήψη στοχευμένων μέτρων για τη στήριξη τους.

Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό επιχειρήσεων –και σίγουρα όχι μικρές και μικρομεσαίες- μπορούν αυτή τη στιγμή να ανταποκριθούν με σχετική συνέπεια στις υποχρεώσεις τους. Όλες οι υπόλοιπες βλέπουν να διαγράφεται δυσοίωνο το μέλλον εξαιτίας των οφειλών που μαζεύτηκαν αυτά τα δύο χρόνια πανδημίας, των υπέρογκων λειτουργικών εξόδων τους, της έλλειψης ρευστότητας, της μείωσης τζίρου.

Μία άμεση λύση που ως επιμελητηριακή κοινότητα προτείνουμε στην κυβέρνηση, είναι η αύξηση των δόσεων από τις 72 στις 120, για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί. Τη θεωρούμε άμεσα εφαρμόσιμη και το κυριότερο μπορεί να δώσει την «ανάσα» που χρειάζεται σήμερα το επιχειρείν στην προσπάθεια του να κρατηθεί ζωντανό. Εξάλλου είναι και προς το συμφέρον της κυβέρνησης αυτή η λύση καθώς όσο διατηρούνται σε λειτουργία οι πληττόμενες επιχειρήσεις, θα είναι σε θέση να καταβάλουν κάθε μήνα ένα ποσό που θα καταλήγει στα κρατικά ταμεία. Αντίθετα, αν δεν εφαρμοστεί αυτή μας η πρόταση, τότε το πιθανότερο είναι ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα υποχρεωθεί να σταματήσει τη λειτουργία του, άρα δεν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει αυτά που προβλέπονται. Μόνο από ανοιχτές επιχειρήσεις μπορεί το κράτος να έχει σταθερά έσοδα. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους.

Προτεραιότητα των επιμελητηρίων είναι να περιορίσουμε τις απώλειες και μετά να δούμε πως αυτές οι επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται ένα βήμα πριν από την καταστροφή θα καταστούν βιώσιμες ώστε να έχουν και ελπίδες ανάκαμψης.