tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Deal News: Περισσότερες προοπτικές μέσω συνεργειών μεταξύ των ΜμΕ

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Deal News” (27/05/2022).


Ως Επιμελητήριο δεν μπορούμε παρά να επικροτήσουμε οποιαδήποτε κίνηση γίνεται για την τόνωση του επιχειρείν. Προκύπτουν όμως ορισμένα ερωτήματα: πόσο εφικτή είναι τελικά η συγχώνευση μεταξύ επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως οφειλές από το παρελθόν; Που δεν μπορούν να αιτηθούν δάνειο από τράπεζες καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το τραπεζικό σύστημα; Μήπως τελικά αυτή η μεταρρύθμιση θα ευνοήσει ελάχιστες επιχειρήσεις, κυρίως μεγαλύτερου μεγέθους, οι οποίες δεν θα έχουν και τόσα πολλά βάρη; Και τι θα γίνει με την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων που βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» από το 2010, αρχικά με την εφαρμογή των μνημονίων, μετά με την πανδημία και τώρα με το κύμα ακρίβειας;

Άρα είμαστε επιφυλακτικοί ως προς το θέμα των συγχωνεύσεων και θα πρέπει να λειτουργήσει πολύ προσεκτικά η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα. Καταλαβαίνουμε την πρόθεση να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, όμως ο κίνδυνος για μία «βίαιη» αλλαγή είναι υπαρκτός.

Αντίθετα θεωρούμε ότι υπάρχουν περισσότερες προοπτικές στο θέμα συνεργειών μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και εμείς ως ΕΕΑ προωθούμε εδώ και χρόνια το συνεργατικό πνεύμα και την συνένωση δυνάμεων. Ειδικά στην εποχή μας, με τα τόσα τεχνολογικά «εργαλεία», αν υπάρχει ολοκληρωμένο πλάνο σε μία συνεργασία, μπορεί πραγματικά να δούμε θετικά αποτελέσματα. Κυρίως στο εξαγωγικό κομμάτι.

Η μεταρρύθμιση που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και η θέση μας ως Επιμελητήριο είναι ότι θα πρέπει να γίνει μία νέα συζήτηση γύρω από την αξιοποίηση αυτών των κοινοτικών πόρων. Τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά από τότε που αποφάσισε η Ε.Ε. να ενισχύσει τις οικονομίες των κρατών-μελών μέσω αυτού του Ταμείου. Τότε η δημιουργία του ήταν η απάντηση απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Μεσολάβησαν όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία και κυρίως η ενεργειακή κρίση με τις αυξημένες τιμές. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε γύρω από τον κυβερνητικό σχεδιασμό σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα στηριχθούν στο βαθμό που θα ήθελαν. Και υπό τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά, αυτό ισοδυναμεί με καταστροφή για αυτές. Με ένα είδος «ξαφνικού θανάτου», αφού δεν θα έχουν από κάπου να στηριχθούν.

Η θέση του ΕΕΑ λοιπόν είναι ότι πρέπει να προηγηθεί η προσπάθεια διάσωσης αυτών των επιχειρήσεων που αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις να παραμείνουν σε λειτουργία. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με στοχευμένα μέτρα στήριξης. Αυτή πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα όλων, από την Πολιτεία έως τους φορείς που ασχολούνται με το επιχειρείν, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τη δυναμική και τις προοπτικές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που είναι εξάλλου και η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.