tuv-iso-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Deal News: «Βήματα ενίσχυσης της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου»

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα Deal News (03/12/2021).


Διανύουμε μία πολύ κρίσιμη περίοδο με σημαντικές προκλήσεις, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται συνεργασία και εξωστρέφεια. Προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η ανάκαμψη της οικονομίας, μετά από μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, η προσαρμογή στις απαιτήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η ψηφιακή και τεχνολογική επανάσταση, το μέλλον της ενέργειας κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο επισκέφθηκα, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, την Κύπρο ως Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μαζί με εκπροσώπους της ελληνικής επιμελητηριακής κοινότητας.

Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς οι συναντήσεις που είχαμε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, την  Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, και τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο.

Ιδιαιτέρως τιμητική ήταν, φυσικά, η πρόσκληση και η θερμή φιλοξενία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στην ετήσια γενική συνέλευση του οποίου συμμετείχα ως ομιλητής, μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη.

Γνώμονας όλων των επαφών μας ήταν η διαφύλαξη αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας και Κύπρου, προς όφελος των οικονομιών και των επιχειρήσεων των δύο πλευρών.

Στις πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις που είχαμε τέθηκαν οι βάσεις για την υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών.

Συγκεκριμένα, προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός διμερούς, Ελληνο-Κυπριακού Επιμελητηρίου, αλλά και για τη διοργάνωση επιχειρηματικών φόρουμ – ενός στην Αθήνα και ενός στη Λευκωσία- με τη συμμετοχή ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων.  Θα συντονίσουμε ακόμη τις ενέργειές μας ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω συνεργασίας με τις κυπριακές, να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά της Μέσης Ανατολής, και αντίστοιχα οι κυπριακές επιχειρήσεις, μέσω συνεργασίας με τις ελληνικές, να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά των Βαλκανίων.

Παράλληλα, σε όλες μας τις συναντήσεις εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό. Η ελληνική επιμελητηριακή και επιχειρηματική κοινότητα ήταν και παραμένει πάντα στο πλευρό της Κύπρου, ενάντια σε κάθε παράνομη ενέργεια.

Είμαστε δίπλα στην Κύπρο, στηρίζοντας τον αγώνα για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μοιραζόμαστε το κοινό όραμα Ελλαδιτών και Κυπρίων, για ένα νησί ενωμένο και απαλλαγμένο από στρατεύματα κατοχής. Αυτό το όραμα θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, ενισχύοντας το κλίμα φιλίας και ενότητας μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, αλλά και των λαών μας. Καλλιεργώντας και ενθαρρύνοντας συνεργασίες που δημιουργούν αμοιβαία οφέλη και ενισχύουν την ανάπτυξη εκατέρωθεν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, βρεθήκαμε, μάλιστα, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης στη Δερύνεια, ζητώντας να επέμβει η Ευρώπη ώστε να λυθεί το θέμα της Αμμοχώστου και οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Το μήνυμα της επίσκεψής μας στην Κύπρο είναι πως ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Οι βάσεις μπήκαν, ξεκινάμε να «χτίζουμε».