tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Δημοκρατία”: Εθνική συνεννόηση

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Δημοκρατία” (28/3/2023).


Η ανησυχία για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα είναι έκδηλη με πληθώρα άρθρων και δημοσιευμάτων να ασχολούνται τις τελευταίες ημέρες με την Deutsche Bank ενώ μην ξεχνάμε και την κρίση που είχε εμφανιστεί στην Credit Suisse.

Είναι η παγκόσμια οικονομία μπροστά στο φάσμα μίας νέας αναταραχής στον χρηματοπιστωτικό τομέα; Πόσο ασφαλείς μπορούμε να αισθανόμαστε; Αυτά είναι ορισμένα από τα καίρια ερωτήματα της εποχής μας που θα απαντηθούν το επόμενο διάστημα.

Πάντως στη χώρα μας υπάρχει ήδη έντονος προβληματισμός, ειδικά από την πλευρά των δανειοληπτών, για τα όσα συμβαίνουν στην οικονομία και κυρίως για την αύξηση στα επιτόκια. Μέχρι πριν από λίγους μήνες η κοινωνία ανησυχούσε για τις συνέπειες του κύματος ακρίβειας, που ήταν –και παραμένουν οδυνηρές- τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Όμως πλέον ένας νέος κίνδυνος έχει κάνει την εμφάνιση του και αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για όσους καλούνται να αποπληρώσουν ένα στεγαστικό, επιχειρηματικό ή άλλο δάνειο.

Η νέα αύξηση επιτοκίων που ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ πριν από λίγες ημέρες, η έκτη κατά σειρά σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, διαμορφώνει το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 3,5%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 3% και το επιτόκιο διευκόλυνσης στο 3,75%.

Πρόκειται για μία πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξη που ήδη έχει φέρει πολλούς δανειολήπτες σε αδιέξοδο, καθώς είδαν το ύψος των δόσεων τους να «εκτοξεύεται». Είναι δεδομένο ότι αυτό το γαϊτανάκι του τρόμου που έχει δημιουργηθεί από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων, απομακρύνει σκέψεις για επενδύσεις που θα στηρίζονται στον τραπεζικό δανεισμό ενώ ταυτόχρονα προκαλεί φόβο σε όσους έχουν συνάψει κάποια δανειακή σύμβαση, καθώς μιλάμε για μηνιαίες επιβαρύνσεις εκατοντάδων ευρώ. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας και «ροκανίσματος» των οικογενειακών και επιχειρηματικών προϋπολογισμών, η καταβολή τόσο αυξημένων δόσεων αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Ήδη παράγοντες της αγοράς, οικονομικοί αναλυτές αλλά και έμπειροι πολιτικοί, διαβλέπουν τον κίνδυνο της δημιουργίας μίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Και η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα πιο δύσκολη στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα αν οδηγηθούμε σε μία πολιτική κρίση με παρατεταμένη ακυβερνησία.

Αυτό που μπορούμε να πούμε ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσεων γιατί η κοινωνία δεν αντέχει άλλες πιέσεις.

Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και βάζοντας σε προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον, να συμφωνήσουν από τώρα σε μία δέσμη μέτρων που θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός «τείχους» προστασίας για όλους τους δανειολήπτες που βρίσκονται σήμερα στην κόψη του ξυραφιού αλλά και σε στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Υπό τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην οικονομία και την αγορά, η εθνική συνεννόηση είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.