tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Δημοκρατία”: Φορολογική δικαιοσύνη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Δημοκρατία” (26/11/2024).


Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για τον προϋπολογισμό ακούμε πολλά κυβερνητικά στελέχη να προαναγγέλλουν μειώσεις φόρων ενώ για το θέμα της φορολόγησης μίλησε πριν από λίγες μέρες και ο Πρωθυπουργός τονίζοντας την απόφαση του να φορολογηθούν και μεγάλες επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα είχαν χαμηλότερα φορολογικά βάρη.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών χαιρετίζει αυτή την πρόθεση και περιμένει να δει πράξεις. Γιατί η αλήθεια είναι ότι αναλογικά τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις τις έχουν υποστεί οι μικρομεσαίοι. Είναι ώρα λοιπόν να αποδοθεί φορολογική δικαιοσύνη και να σταματήσει το φαινόμενο της φοροαποφυγής κάποιων μέσα από τη λειτουργία υπεράκτιων εταιρειών. Αυτό είναι και το βασικό αίτημα μας εδώ και χρόνια: ισονομία.

Και βέβαια ουσιαστικός περιορισμός της φοροδιαφυγής. Το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει έσοδα της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ από την αυξημένη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα και με πρόσφατες εκτιμήσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η φοροδιαφυγή φτάνει περίπου στα 10 δισ. ευρώ, με ότι κι αν σημαίνει αυτό για τα δημόσια ταμεία. Είναι απόλυτη ανάγκη λοιπόν να συνεισφέρουν όλοι στα βάρη της φορολογίας, ο καθένας σύμφωνα με ότι του αναλογεί.

Ιδιαίτερο βάρος όμως πρέπει να δοθεί και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Και απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις που θα συμπεριλαμβάνουν και τις επιχειρήσεις. Η κατάσταση στο θέμα των τιμών του ρεύματος έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Οι δυνατότητες των επιχειρήσεων -και των καταναλωτών γενικότερα- δεν είναι απεριόριστες. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μήνα. Αιτίες βέβαια είναι η ακρίβεια που οδηγεί σε περιορισμό της κατανάλωσης και το πολύ υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Πως θα μπορέσουν αύριο να πληρώσουν οι ίδιοι άνθρωποι πιο αυξημένους λογαριασμούς; Η απάντηση είναι απλή: δεν θα μπορέσουν.

Οι αρνητικές συνέπειες για το επιχειρείν θα είναι τεράστιες. Εδώ πρέπει το κράτος να σταθεί έμπρακτα δίπλα στην επιχειρηματική κοινότητα με επιδοτήσεις που θα μπορούσαν να κρατήσουν το ύψος των λογαριασμών σε πλαίσιο που θα μπορούσαν να καλύψουν οι ΜμΕ. Παράλληλα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις της κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες για να μπει επιτέλους ένα «φρένο» στις αυξήσεις του κόστους της ενέργειας.

Ο φετινός χειμώνας θα είναι κρίσιμος για το μέλλον πολλών επιχειρήσεων της χώρας. Αν δεν ληφθούν δραστικές αποφάσεις -και κυρίως αν δεν εφαρμοστούν- τότε οι περισσότερες ΜμΕ θα υποφέρουν κάθε μήνα από «ηλεκτροσόκ» και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να αντέξουν όλες.

Για να δει λοιπόν ο κόσμος των επιχειρήσεων τις καλύτερες μέρες που εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα έρθουν, είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα αυτών που λειτουργούν σήμερα.

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας