- 14/05/2024
Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Δημοκρατία”: Κατώτερη των προσδοκιών η εμπορική κίνηση το Πάσχα
Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” (14/05/2024).
Παραδοσιακά ο εμπορικός κόσμος περιμένει την όποια εορταστική περίοδο για την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων του. Ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία η ανοδική πορεία της αγοράς τις ημέρες του Πάσχα θα ήταν μία πολύτιμη «ανάσα». Όμως τελικά οι προσδοκίες, ειδικά στο κομμάτι του λιανεμπορίου, διαψεύστηκαν. Η κατανάλωση κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, κυρίως σε περιοχές που δεν υπάρχει τουριστική κίνηση και η αιτία βέβαια είναι η ακρίβεια που δεν αφήνει περιθώρια για αγορά ειδών πέραν των αναγκαίων.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι δεν πρέπει να εξετάσουμε μόνο τους τζίρους αλλά και την ποσότητα των προϊόντων που διατέθηκαν το Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση τα περισσότερα είδη στην αγορά ήταν ακριβότερα από την περσινή αντίστοιχη περίοδο ενώ ανοδικά κινήθηκαν -και συνεχίζουν να κινούνται- και οι τιμές των καυσίμων. Πρόκειται για ακόμα έναν καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση των τιμών στα ράφια και γενικότερα στην αγορά, καθώς το μεταφορικό κόστος επηρεάζει οριζόντια και την τελική τιμή.
Έτσι ο πολίτης έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσει τα απαραίτητα είδη για το πασχαλινό τραπέζι αλλά και τα έξοδα μετακίνησης αν ήθελε να πάει μέχρι τον τόπο καταγωγής του ή σε κάποιο εξοχικό στην περιφέρεια.
Οπότε με ανεβασμένα αυτά τα κόστη, δεν υπήρχε διαθέσιμο εισόδημα για να στηρίξει το εμπόριο.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε έρευνα που γίνεται τους τελευταίους μήνες, η ακρίβεια αναδεικνύεται ως νούμερο 1 πρόβλημα των νοικοκυριών. Σε δυσχερέστερη βέβαια θέση βρίσκονται τα χαμηλά εισοδήματα, όμως ο προβληματισμός υπάρχει σε όλη την κοινωνία.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν δώσει πειστικές απαντήσεις στο θέμα της μείωσης των τιμών, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ κάποιες πολυεθνικές συνεχίζουν τις αυξήσεις επικαλούμενες τις διεθνείς εξελίξεις. Σαφώς και παίζουν ρόλο ο πόλεμος στην Ουκρανία ή η κρίση στη Μέση Ανατολή, όμως όχι στον βαθμό που ισχυρίζονται ορισμένοι.
Μοναδικός τρόπος για να δούμε μία συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων είναι να ληφθούν πιο γενναία μέτρα από την κυβέρνηση. Και σε επίπεδο μείωσης έμμεσων φόρων αλλά και σε εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά. Εφόσον μάλιστα διαπιστωθεί από τις αρχές ότι κάποιοι επιτήδειοι δεν συμμορφώνονται, τότε θα πρέπει να εξεταστεί η επιβολή πλαφόν. Σκληρό αλλά αποδοτικό μέτρο μπορεί να είναι και η απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων για κάποιες πολυεθνικές.
Οφείλουν όλοι να καταλάβουν ότι η αγοραστική δυνατότητα του πολίτη έχει εξασθενήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται θα πρέπει να στέκονται ακριβώς σε αυτή την παράμετρο.