tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Δημοκρατία”: Μαζικά λουκέτα

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Δημοκρατία” (25/10/2022).


Την ώρα που η αγωνία νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το πως θα αντιμετωπίσουν την ενεργειακή ακρίβεια έχει φτάσει στο κατακόρυφο, η Ε.Ε. συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων.

Από αποδείχθηκε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όπου υπήρξε μία γενική «απόφαση επί της αρχής για παρεμβάσεις με στόχο τη μείωση των τιμών της ενέργειας». Οι ηγέτες της Ευρώπης θα περιμένουν πλέον από τους Υπουργούς Ενέργειας να αποφασίσουν συγκεκριμένα μέτρα. Όμως αυτό σημαίνει μεγαλύτερο χάσιμο χρόνου και δεν αποκλείεται να δούμε την εφαρμογή των όποιων τελικών αποφάσεων προς τα τέλη Νοεμβρίου ή και τον Δεκέμβριο. Δηλαδή μέσα στο χειμώνα.

Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι η Ε.Ε. είναι κατώτερη των περιστάσεων και τα ισχυρά μέλη της στοχεύουν κυρίως να εφαρμόσουν τη δική τους πολιτική. Όμως για οικονομίες που οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, όπως η ελληνική, κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό.

Γιατί ταυτόχρονα με την ενεργειακή κρίση έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την εκτόξευση του πληθωρισμού, με τις ανατιμήσεις να συνθλίβουν το εισόδημα των πολιτών και να δοκιμάζουν, για μια ακόμη φορά, τις αντοχές των επιχειρήσεων. Ήδη οι πιέσεις για τα νοικοκυριά είναι ασφυκτικές, ιδιαίτερα μάλιστα για τα χαμηλότερα εισοδήματα, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να έχει μειωθεί δραματικά και οι επιχειρήσεις –κυρίως οι μικρομεσαίες- να αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο βιωσιμότητας.

Το πολύ υψηλό λειτουργικό κόστος σε συνδυασμό με τη μείωση των εσόδων και τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις, ήδη από την περίοδο της πανδημίας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Το αποτέλεσμα είναι η συνεχής αύξηση του ιδιωτικού χρέους, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε απόλυτο αδιέξοδο την οικονομία μας. Για να γίνει πιο κατανοητή η δυσκολία της κατάστασης αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ αυξήθηκαν κατά 10 δισ. την τελευταία διετία ενώ τους τελευταίους μήνες έκαναν «άλμα» και οι οφειλές προς τις εταιρείες ενέργειας.

Και όσο περνά ο καιρός, τόσο θα επιδεινώνεται η εικόνα της αγοράς καθώς εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων – πολλές τα έχουν ήδη εξαντλήσει- ενώ τα νοικοκυριά τα βγάζουν όλο και πιο δύσκολα πέρα. Μάλιστα σε πάρα πολλές περιπτώσεις το εισόδημα μίας μέσης οικογένειας δεν αρκεί για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του μήνα.

Για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης συνθήκης η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, ετοιμάζει μία λίστα προϊόντων οι τιμές των οποίων δεν θα αυξηθούν ή και θα έχουν μικρή άνοδο. Πραγματικά δεν ξέρω αν αυτό θα λειτουργήσει με επιτυχία, καθώς αυτή η λίστα των 50 ειδών δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των νοικοκυριών ενώ και σε αυτά τα προϊόντα οι τιμές είναι ήδη υψηλές εξαιτίας των συνεχόμενων αυξήσεων του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να αλλάξει μείγμα πολιτικής. Από την καταβολή επιδομάτων να κινηθεί προς τη μείωση των τιμών. Και στην ενέργεια και σε προϊόντα και υπηρεσίες της αγοράς. Ως Επιμελητήριο εμμένουμε στην ανάγκη μείωσης φορολογικών συντελεστών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του.

Κανείς δεν παραγνωρίζει την ανάγκη για έλεγχο του ελλείμματος και του χρέους. Ωστόσο, οι έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε, απαιτούν έκτακτες δράσεις με ξεκάθαρο στόχο τη στήριξη της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Αν δεν υπάρξουν αποτελεσματικά μέτρα, τότε δεν θα αποφύγουμε τα μαζικά λουκέτα αλλά και τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.