- 24/12/2024
Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Δημοκρατία”: Προκλήσεις και λύσεις για τις ΜμΕ
Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα ¨Δημοκρατία” (24/12/2024).
Το 2025 βρίσκεται προ των πυλών, συνοδευόμενο από σημαντικές προκλήσεις για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, προκειμένου να ξεκινήσει μία βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία για την ελληνική οικονομία. Στην καρδιά αυτής της διαδικασίας βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, με τις κατάλληλες πολιτικές, μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2024 κλείνει με μία θετική εξέλιξη: την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση των τραπεζικών χρεώσεων. Τα μέτρα, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο, στοχεύουν στη μείωση των καταχρηστικών πρακτικών των τραπεζών και στην ανακούφιση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των πολιτών. Αυτή η απόφαση, παρά την καθυστέρησή της, αποτελεί ένα θετικό βήμα που αντανακλά την πίεση και τις συνεχείς παρεμβάσεις φορέων όπως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Η απόφαση αυτή δημιουργεί μια σημαντική ευκαιρία για την κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις φορέων όπως τα Επιμελητήρια, που έχουν άμεση και καθημερινή επαφή με την πραγματική οικονομία. Ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ακρίβεια, το ενεργειακό κόστος και η έλλειψη κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για τις ΜμΕ, η ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Ακρίβεια
Η ακρίβεια παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ως Ε.Ε.Α. έχουμε επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για τη μείωση των έμμεσων φόρων. Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε στοχευμένες μειώσεις, ακόμα και πιλοτικά, είναι πολύ πιθανό να δούμε μία αποκλιμάκωση των τιμών το 2025, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και να προσφέρει ανακούφιση στα νοικοκυριά.
Ενεργειακό κόστος
Το ενεργειακό κόστος παραμένει υψηλό και ασύμφορο για πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για τις ενεργοβόρες. Η συνεχής αύξηση των λογαριασμών ρεύματος επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες κινδυνεύουν με οικονομική ασφυξία. Επομένως, είναι αναγκαία η λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης των ΜμΕ για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες και θέσεις εργασίας.
Χρηματοδότηση
Το 2025 πρέπει να αποτελέσει την χρονιά κατά την οποία θα ενισχυθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό και σε χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Μόνο με αυτή την ενίσχυση θα μπορέσουν οι ΜμΕ να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά στην αγορά, ενώ παράλληλα θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Αν η κυβέρνηση εφαρμόσει τις κατάλληλες πολιτικές σε τομείς όπως η φορολογία, η ενέργεια και η χρηματοδότηση, το 2025 μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μίας θετικής αλλαγής στις συνθήκες της αγοράς. Οι ΜμΕ θα αναλάβουν έναν κεντρικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και προσφέροντας νέες ευκαιρίες για την αγορά και την κοινωνία.