tuv-iso-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Ναυτεμπορική”: Πιο αποτελεσματικά μέτρα για κοινωνία και αγορά

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική” (27/6/2022).


Τους τελευταίους μήνες η ελληνική κοινωνία βιώνει μία ζοφερή πραγματικότητα. Βασικά είδη πρώτης ανάγκης στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν καταστεί απλησίαστα λόγω των αυξημένων τιμών τους, λογαριασμοί ρεύματος που «ηλεκτρίζουν» τους καταναλωτές και με βενζίνη που κοντεύει να φτάσει στα 3 ευρώ το λίτρο, μόνο εύκολα δεν τα λες τα πράγματα, ειδικά για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες. Ουσιαστικά μιλάμε για τριπλό «έμφραγμα» που απειλεί την κοινωνική συνοχή και τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και που απ΄ ότι φαίνεται τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, δεν επαρκούν για να βελτιώσουν την κατάσταση.

Πριν από λίγους μήνες δόθηκε μία επιδότηση για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα καύσιμα. Είδαμε κάποια ουσιαστική αλλαγή; Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε δεύτερο πρόγραμμα, με αυξημένη επιδότηση, που φτάνει πλέον στα 80 ευρώ για τον ιδιοκτήτη ενός ΙΧ. Υπάρχει άραγε κάποιος που πιστεύει ότι με αυτή την ενίσχυση θα λυθεί το πρόβλημα;

Θα υπάρξει σίγουρα μία πρόσκαιρη ανακούφιση και ένα ντεπόζιτο –στην καλύτερη περίπτωση- θα το γεμίσουμε με τη νέα επιδότηση. Οι τιμές όμως στα πρατήρια θα παραμείνουν στα ύψη και οι πολίτες θα σκέφτονται δύο και τρεις φορές να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο τους. Αν όμως μειωνόταν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, στο ποσοστό της αύξησης που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο και η εκτέλεση του προϋπολογισμού, τότε πραγματικά θα μιλούσαμε για μία λύση που πιστέυω ότι θα οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

Σε καμία περίπτωση δεν αποδομώ τα μέτρα της κυβέρνησης. Κάθε τι που έρχεται για να συγκρατήσει τις τιμές και να ανακουφίσει τους πληττόμενους από την ακρίβεια καταναλωτές, είναι πραγματικά ευπρόσδεκτο. Όμως ως πολίτης και κυρίως ως άνθρωπος της αγοράς που βλέπει την επιχειρηματικότητα να φθίνει και τις επιχειρήσεις να βρίσκονται σε δυσχερή θέση, προτείνω λύσεις που θα φέρουν ένα αποτέλεσμα καλύτερο για τους καταναλωτές. Όπως προτείνω και τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για όλα τα βασικά αγαθά, ώστε να μπορέσει να γεμίσει το καλάθι της νοικοκυράς.

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το νούμερο 1 πρόβλημα της πλειοψηφίας των πολιτών και του συνόλου των επιχειρήσεων. Ακρίβεια στο κόστος παραγωγής και λειτουργίας, ακρίβεια στην κατανάλωση, ακρίβεια στις μετακινήσεις και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Και τελικά ακρίβεια στην καθημερινότητά όλων μας και με τους πιο αδύναμους να περιορίζονται στην προμήθεια μόνο των απολύτως αναγκαίων. Και χωρίς πάντα να είναι εφικτό. Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων έχει υποχωρήσει αισθητά και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Επομένως η λήψη περαιτέρω μέτρων είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Το βέβαιο είναι ότι όσο καθυστερούμε, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και κυρίως στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Και όπως γνωρίζουν όλοι, χωρίς κραταιές επιχειρήσεις μειώνονται οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.