tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Ναυτεμπορική”: Τι θα γίνει με τις ΜμΕ που δεν θα συγχωνευθούν;

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική” (26/06/2024).


Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες την εφαρμογή ενός σύγχρονου, απλού και διαφανούς πλαισίου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς αλλά και παροχή φορολογικών κινήτρων και αυξημένων επιχορηγήσεων προκειμένου να διευκολυνθούν οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και οι επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία θετική εξέλιξη, καθώς κάθε δράση που μπορεί να διευκολύνει τέτοιου είδους κινήσεις και που μπορεί να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα, πρέπει να μας βρίσκει συμπαραστάτες.

Περιμένουμε βέβαια να δούμε όλες τις λεπτομέρειες και «τα ψιλά γράμματα» της νέας κυβερνητικής πρωτοβουλίας για να τοποθετηθούμε με ακρίβεια.

Είναι ξεκάθαρη πάντως η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου για μία αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων που θα προκύψουν μέσα από συγχωνεύσεις. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αναμένεται αυτά τα νέα σχήματα να είναι περισσότερο ανταγωνιστικά ενώ θα μπορούν να προσελκύσουν και πιο εύκολα επενδύσεις.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Όμως δεν έχουμε ακούσει τίποτα για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με όσες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που τελικά δεν θα μπορέσουν ή δεν θα θελήσουν να συγχωνευθούν.

Σήμερα εκτιμάται ότι λειτουργούν στη χώρα περίπου 800.000 ΜμΕ. Πόσες από αυτές θα μπορέσουν να κάνουν το βήμα που επικροτεί το κυβερνητικό επιτελείο; Γιατί είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα τα καταφέρουν όλες για μία σειρά από λόγους. Ένας από αυτούς είναι και η έλλειψη της κατάλληλης οικονομικής κουλτούρας καθώς δεν είναι τόσο συχνές οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Υπάρχει κάποιο σχέδιο για αυτές που θα παραμείνουν στην υφιστάμενη μορφή τους; Ή απλώς θα αφεθούν στην τύχη τους να παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες για την επιβίωση τους;

Δεν πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για αυτές τις μικρομεσαίες; Δεν χρειάζονται μία στοιχειώδη στήριξη για να συνεχίσουν να λειτουργούν και να απασχολούν προσωπικό;

Γνωρίζουμε καλά ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν όλες οι επιχειρήσεις στον ανταγωνισμό και κυρίως στην αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων όπως το αυξημένο λειτουργικό κόστος ή η έλλειψη της ρευστότητας. Όμως είναι απολύτως αναγκαίο να περιορίσουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, τις όποιες απώλειες.

Μία «έκρηξη» λουκέτων στην αγορά θα έχει αρνητικό αποτύπωμα στην κοινωνική συνοχή, την απασχόληση, την οικονομία.

Για αυτό και ζητάμε να δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και ευκολότερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Χωρίς τα απαιτούμενα κεφάλαια καμία επιχείρηση δεν μπορεί να σταθεί στην αγορά. Ούτε και πρέπει να συνεχιστεί η ευνοϊκή μεταχείριση των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στα μάτια μας είναι ξεκάθαρο ότι έχει ξεκινήσει μία συντονισμένη προσπάθεια μείωσης του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή η εφαρμογή του Σχεδίου Πισσαρίδη. Σε αυτόν τον σχεδιασμό εντάσσεται και η πρόσθετη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τις προθέσεις της και κυρίως να εξηγήσει τι προτίθεται να κάνει με όλους αυτούς τους μικρούς επιχειρηματίες αλλά και το προσωπικό τους που ξαφνικά θα τεθούν εκτός αγοράς. Εδώ διακυβεύονται όχι μόνο περιουσίες αλλά και ανθρώπινες ζωές.