tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Real News: Οι μικρομεσαίοι στο περιθώριο

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Real News” (18/9/2022).


Όλος ο κόσμος της αγοράς περίμενε με αγωνία τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Δ.Ε.Θ. ελπίζοντας ότι θα ακούσει έναν σχεδιασμό που θα έδινε τη δυνατότητα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να αντιμετωπίσει με περισσότερα «όπλα» τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής και κυρίως την ενεργειακή ακρίβεια που απειλεί τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Μέτρα ανακοινώθηκαν όμως, ειδικά για τους μικρομεσαίους, δεν κρίνονται επαρκή. Σαφώς και είναι θετικό ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους πιο ευάλωτους, όμως είναι ξεκάθαρο ότι η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θα είναι έμμεση και όχι άμεση. Άρα με αμφίβολα αποτελέσματα.

Ενισχύοντας το εισόδημα χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, ελπίζεις ότι ένα μέρος αυτής της αύξησης θα κατευθυνθεί στην αγορά. Όμως όταν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος- και σε λίγο καιρό του φυσικού αερίου- κινούνται σε τέτοια ύψη που απαιτείται το μεγαλύτερο μέρος ενός μέσου μισθού ενώ και οι τιμές σε ανελαστικές δαπάνες όπως προμήθειες βασικών αγαθών αυξάνονται συνεχώς, εκτιμώ ότι είναι ελάχιστο αυτό που μπορεί να περισσέψει για κατανάλωση από ένα νοικοκυριό.

Θετικότατο είναι ότι καταργείται από την αρχή του 2023 μία μνημονιακή υποχρέωση, η εισφορά αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, καθώς και αυτό το μέτρο θα ενισχύσει το εισόδημα τους. Μνημονιακό μέτρο όμως είναι –και μάλιστα ιδιαίτερα επαχθές- το τέλος επιτηδεύματος. Αυτό δεν πρέπει να καταργηθεί; Έως πότε οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καλούνται να πληρώνουν αυτό το «χαράτσι»;

Επίσης δεν υπάρχει μέριμνα για τη διευκόλυνση αποπληρωμής παλαιών και νέων οφειλών. Σε μία εποχή που το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται συνεχώς εξαιτίας του συνδυασμού της ακριβής ενέργειας και των συνεχών ανατιμήσεων με την οικονομική δυσπραγία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί μία φόρμουλα που θα δώσει τη δυνατότητα αποπληρωμής χωρίς να φτάνει στα όρια του ο κάθε οφειλέτης. Είχαμε ζητήσει μία ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών, αλλά δεν εισακουστήκαμε ούτε τώρα. Και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που πιέζονται ασφυκτικά από τα χρέη.

Αυτό λοιπόν που προκύπτει ως αβίαστο συμπέρασμα, είναι ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπαίνει στο περιθώριο. Και είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και τόσο έντονα σε κυβερνητικές εξαγγελίες κατά τη διάρκεια μίας ΔΕΘ.

Εφόσον η κυβέρνηση δεν αντιληφθεί έγκαιρα το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται σχεδόν όλες οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και δεν ληφθούν έστω και τώρα κάποια πιο στοχευμένα μέτρα για τη διάσωση τους, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας θα αλλάξει δραματικά τους επόμενους μήνες καθώς πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων να διακόψουν τη λειτουργία τους.