tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη Valuenews.gr για φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών, ακρίβεια και χρηματοδότηση

Προσπάθεια περιορισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταγγέλλει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξη του στη Valuenews.gr και τη δημοσιογράφο Γεωργία Ζιαγάκη.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος αναφέρει ότι το 50% των ΜμΕ πρέπει να φύγει καθώς δημιουργεί πρόβλημα στην οικονομία.

Παράλληλα ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογραμμίζει πως στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, ενώ παράλογη χαρακτηρίζει την πολιτική των πολυεθνικών, ζητώντας να σταματήσει η ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση.

Αναφορικά με την προσφυγή της Συντονιστικής Επιτροπής Ελευθέρων Επαγγελματιών στο ΣτΕ, ο Πρόεδρους του ΕΕΑ ξεκαθαρίζει πως τάσσεται υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής, με όρους όμως φορολογικής δικαιοσύνης.

Τέλος, για το μείζον θέμα της ακρίβειας, ο κος Χατζηθεοδοσίου σημειώνει πως η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης.

Ειδικότερα:

Αντισυνταγματικός ο νόμος για το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών

«Αυτή την προσπάθεια την ξεκινήσαμε πριν 6 μήνες όταν ήταν ακόμα υπό συζήτηση ο νόμος, και ενώ ήμασταν μόνο 5 φορείς, εχθές παραβρέθηκαν 25 φορείς μαζί μας. Αυτό είναι κάτι που αποδεικνύει ότι το αίτημα μας είναι καθολικό και αγκαλιάζει το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών. Να θυμίσω ακόμη ότι για την προσφυγή στο ΣτΕ είχαμε πρώτα τη θετική άποψη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου, του πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Βενιζέλου καθώς και του κ. Φορτσάκης πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είναι και εισηγητής του νόμου. Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός γιατί αυθαίρετα βάζει ένα εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο δεν προκύπτει από πουθενά.

Το κυριότερο όμως είναι πως κάθε χρόνο αυξάνει τα έσοδα, το οποίο όπως πολλές φορές έχουμε πει δεν είναι επιχειρείν αλλά επιτυχείν. Μια επιχείρησή μπορεί μια φορά να πάρει τις σωστές αποφάσεις, μπορεί να έχει κέρδη όπως και ζημιές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κερδοφόρες. Φάνηκε δε ότι η κυβέρνηση καταλαβαίνει πόσο λανθασμένο ήταν μετά και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών όπου ουσιαστικά φάνηκε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταψήφισαν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατά το 50% σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Συζητάει όμως τώρα διορθώσεις του νόμου. Εμείς όμως υποστηρίζουμε πως το ζήτημα δεν είναι μόνο η φορολογία.

Εμείς ως προ τρέχον ζήτημα τοποθετούμε ότι πλέον υπάρχει μια προσπάθεια της κυβέρνησης να φύγει το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό είναι κάτι που ξεκάθαρα έχει δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης αναφέροντας ότι πρέπει να φύγουν το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς θεωρεί ότι λειτουργεί πρόβλημα στην οικονομία και στις άλλες επιχειρήσεις.

Εμείς έχουμε ταχθεί, ειδικά ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο, ότι η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία είναι δυο γάγγραινες της οικονομίας και αποτελούν την πιο σκληρή μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού. Έχουμε εμπράκτως αποδείξει ότι θέλουμε να βοηθήσουμε στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση έβαλε 3 σημαντικά όπλα, τα οποία στηρίξαμε. Το my Data και το πλαστικό χρήμα, στο οποίο πρωταγωνιστήσαμε ως προς τον τρόπο που μπορεί να γίνει για να μη δημιουργηθούν προβλήματα, είναι τα δυο κυριότερα “όπλα” για να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή.
Το μέτρο που βάζει, στην πραγματικότητα, δεν έχει να κάνει με τα έσοδα του κράτους, καθώς το σύνολο των εσόδων που εντάχθηκε στον προϋπολογισμό για το τεκμαρτό εισόδημα είναι 550 εκατ. Ένα νούμερο που ακούγεται μεγάλο, είναι όμως αστείο. Και αυτό γιατί οι τράπεζες ανακοίνωσαν όταν τα κέρδη τους την τελευταία 2ετία είναι 7,5 δισ. Από αυτά αξίζει να αναφέρουμε ότι τα 2 δισ. προέρχονται από την “τοκογλυφία” που έχουν αυτή τη στιγμή σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Μάλιστα, για 13ο συνεχόμενο χρόνο οι τράπεζες πληρώνουν μηδενική φορολογία.

Επομένως, το μέτρο δεν είναι γιατί πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε τα έσοδα τους κράτους. Γίνεται γιατί υπάρχει σχετικό αφήγημα της κυβέρνησης που πιστεύει ότι πρέπει να στηρίξει τις πολυεθνικές. Για αυτό και εμείς τη χαρακτηρίζουμε ως κυβέρνηση των πολυεθνικών. Την ίδια ώρα κιόλας, βλέπουμε την επιστολή που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης στη Φον Ντερ Λάιεν τιμωρώντας τις πολυεθνικές για την αισχροκέρδεια στη χώρα. Είναι ένας αγώνας επιβίωσης και καλό είναι όλοι να ξέρουν ότι το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι οικογενειακές. Το πρόβλημα επομένως που δημιουργείται δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά είναι και κοινωνικό ».

Ακρίβεια | Πρέπει να παρθούν μέτρα και η κυβέρνηση δεν παίρνει ούτε ένα

« Η ακρίβεια σήμερα μετράει πάνω από 2 χρόνια και όταν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου ο καταναλωτής χρειάζεται τουλάχιστον το 50% του μισθού του για να αγοράσει τα βασικά αγαθά, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας. Μάλιστα, σε έρευνα του ΕΕΑ φάνηκε ότι το 95% των καταναλωτών θεωρεί ως μέγιστο πρόβλημα την ακρίβεια. Βέβαια, για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε προτείνει μέτρα, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ, κάτι που να σημειωθεί πως έχουν υιοθετήσει τουλάχιστον 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, επειδή η κυβέρνηση αναφέρθηκε στην Ισπανία πρέπει να πούμε ότι αυτό το μέτρο εκεί είχε τεράστια επιτυχία. Δεύτερον, χρειάζεται μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όπου και πάλι αξίζει να πω ότι στην Κύπρο είναι φθηνότερα τα καύσιμα από ότι στην Ελλάδα, μόνο που η Κύπρος εισάγει καύσιμα από τη χώρα μας. Αυτό αποδεικνύει πόσο μεγάλος είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Σήμερα στη χώρα μας το 75% των φορολογικών εσόδων είναι οι έμμεσοι φόροι. Οι έμμεσοι φόροι θεωρούνται πιο “σκληροί” φόροι γιατί είναι οριζόντιοι, επηρεάζοντας πλούσιους και φτωχούς. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα όπου εάν δεν παρθούν μέτρα δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Αυτή τη στιγμή δε γνωρίζω κανένα μέτρο που έχει πάρει η κυβέρνηση, παρά μόνο γενικές αοριστολογίες.

Βεβαίως, το ζήτημα που αναδεικνύουμε εδώ και καιρό, δηλαδή η αισχροκέρδεια, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ποιοι αισχροκερδούν, δηλαδή οι πολυεθνικές. Κάτι που ξεκάθαρα αποτυπώθηκε από την επιστολή του Πρωθυπουργού, αλλά και από τα πρόστιμα που επέβαλε η κυβέρνηση σε διάφορες πολυεθνικές. Διότι αυτό που λέμε ότι δεν είναι μπανανιά η χώρα θα πρέπει να αποδείξουμε και σε πράξεις πως γίνεται. Δεν μπορεί ένα προϊόν να πωλείται σε διαφορετική τιμή στην Ελλάδα και σε διαφορετική τιμή σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από την κ. Φον Ντερ Λάιεν να μας το λύσει διότι είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Όπως δηλαδή έκανε με το βρεφικό γάλα και έβαλε πλαφόν στην τιμή του, μπορεί να βάλει και στα υπόλοιπα προϊόντα. Μπορεί επίσης να απαγορεύσει την εισαγωγή συγκεκριμένων προϊόντων πολυεθνικών στη χώρα. Πρέπει να παρθούν μέτρα και η κυβέρνηση δεν παίρνει ούτε ένα και ούτε φαίνεται ότι θα πάρει μέχρι το 2025 ».

Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας με οριζόντιες αυξήσεις

« Αυτό που φαίνεται ότι έχουμε μπροστά μας είναι ότι ο πληθωρισμός θα είναι μεγαλύτερος. Έχουμε αρχικά αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που σημαίνει ότι για να διατηρηθούν προϊόντα χρειάζονται ψυγεία, τα οποία καταναλώνουν και περισσότερο ρεύμα. Αυτό θα μεταφράζεται και στην τιμή. Έχουμε και αύξηση των καυσίμων. Το 30-40% των εισαγωγών της χώρας γίνεται από την Κίνα, το Ταϊβάν και διάφορες άλλες χώρες, με το ένα κοντέινερ να στοιχίζει περίπου 1,700 δολάρια. Πλέον λόγο και του πολέμου της Μέσης Ανατολής αλλά και των Χούθι, το κοντέινερ θα είναι στα 6,500 δολάρια. Μέχρι τώρα θα έλεγα ότι λειτουργούμε με το stock, το οποίο όμως τελειώνει και θα καταλήγουμε να πληρώνουμε περισσότερα. Εισάγουμε επίσης και ένα πολύ μεγάλο μέρος πρώτων υλών. Άρα μιλάμε για οριζόντιες αυξήσεις. Εάν δεν παρθεί κάποιο μέτρο με γενικές υποσχέσεις δε θα λυθεί.

Ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση είχε αυτό το αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές είναι πόσο μεγάλο πρόβλημα έχει ο κόσμος με αυτό, με την ακρίβεια. Τεράστιο την ίδια ώρα παραμένει και το στεγαστικό πρόβλημα στη χώρα. Ακόμη και οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν από τον προηγούμενο Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σκρέκα απέτυχαν, γιατί οι πολυεθνικές αν δεν είσαι όσο σκληρός χρειάζεται δεν πρόκειται να αλλάξουν πρακτικές ».

Οι ΜμΕ παραμένουν αποκλεισμένες από τα χρηματοδοτικά εργαλεία

« Όχι μόνο δε βοηθάει το Ταμείο Επιχειρηματικότητας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το αντίθετο μάλιστα θα λέγαμε. Το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης και Επιχειρηματικότητας, διότι αφορά χρήματα που μας έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να διαχειριστούμε την πανδημία και στη συνέχεια να εκσυγχρονιστούμε. Υπενθυμίζω, πως το Ταμείο Ανάκαμψης δίνεται στο μόλις 3% των επιχειρήσεων. Σύμφωνα και με τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών το 14% πάει στο 0.8% των επιχειρήσεων, ενώ το 16% πάει στις άλλες επιχειρήσεις. Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά την Ευρώπη αλλά την Ελληνική Κυβέρνησή. Θα έλεγα πως αυτή η λογική σε συνδυασμό με το ότι το ΕΣΠΑ, μπορούν να το απορροφήσουν μόλις το 6,5%, όπου μάλιστα εξαιρείται το 73% των επιχειρήσεων της χώρας μας που είναι μέχρι 3 άτομα, δεν διευκολύνει τις ΜμΕ. Επομένως, η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο αφήγημα να αξιοποιηθεί μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρέπει λοιπόν να αλλάξει η νοοτροπία κάτι που θεωρώ πως θα πετύχει λόγω και των πρόσφατων πολιτικών γεγονότων ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή: https://valuenews.gr